Aizsardzības ministrija: augstākās izglītības iegūšana nav iemesls, lai jaunieti neiesauktu dienestā

Jaunietis, kurš iegūst augstāko izglītību, arī būs pakļauts iesaukšanai Valsts aizsardzības dienesta (VAD) obligātajā iesaukumā. Obligātajiem VAD iesaukumiem, kas sāksies no 2024. gada, prioritāri būs pakļauti vīrieši vecumā no 18 līdz 19 gadiem.
Augstākās izglītības iegūšana nav iemesls, lai pilsoni neiesauktu dienestā.

FOTO: Shutterstock.com

Augstākās izglītības iegūšana nav iemesls, lai pilsoni neiesauktu dienestā.

Likums nosaka, ka dienestam pakļauti ir pēc 2004. gada 1. janvāra dzimuši vīrieši viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas. Aizsardzības ministrija norādīja – vīrieši vecumā no 18 līdz 19 gadiem dienestam tiks pakļauti prioritāri.

 

Pilsonis, kas pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas turpinās iegūt pamata vai vidējo izglītību, piemēram, vidusskolā 12. klasē vai 3. kursā profesionālās izglītības iestādē, būs pakļauts iesaukšanai viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas. Šeit gan jāatzīmē, ka mācībām noteikts ierobežojums, – ja pamata vai vidējās izglītības iegūšana netiks pabeigta līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, tad pilsoni varēs iesaukt gada laikā pēc 24 gadu vecuma sasniegšanas. 

 

Reklāma
Reklāma

Ministrijā uzsvēra, ka Valsts aizsardzības dienesta likums paredz – augstākās izglītības iegūšana nav iemesls, lai pilsoni neiesauktu dienestā.

Tas nozīmē, ka dienestam līdz 27 gadu vecumam pakļauti var būt arī vīrieši, kas līdz tam studē vai jau pabeiguši augstākās izglītības studijas. Jo likums vienlaikus nosaka, ka darba devējs vai izglītības iestāde atbrīvo no darba pienākumiem vai studijām iesaucamo, lai tas varētu veikt pārbaudes pirms VAD uzsākšanas, vai dienesta pildītāju.  

 

Vairāk lasi: www.lsm.lv

Saistītie raksti