Dzemdēt gatavojas 13 gadu veca pusaudze

Panevēžas pusē Lietuvā noticis gadījums, kas ne tikai satraucis vietējos sociālos darbiniekus un bērnu tiesību aizstāvjus, bet arī izpelnījies plašāku sabiedrības uzmanību. Par māmiņu gatavojas kļūt meitene, kurai ir vien 13 gadu, un dzemdības paredzētas jau šomēnes.
Pusaudze, kura gaida mazuli, šobrīd dzīvo pie aizbildņiem.

FOTO: Shutterstock.com

Pusaudze, kura gaida mazuli, šobrīd dzīvo pie aizbildņiem.

Jau iepriekš bijusi bērnu tiesību aizstāvju uzmanības lokā 13 gadu vecā meitene dzīvo kādā no Panevēžas apriņķa pagastiem, un dzemdības paredzētas jau pavisam drīz – šā gada martā, atsaucoties uz Panevēžas ziņu portālu Jp.lt, vēstī Lietuvas sabiedriskais medijs Lrt.lt. Topošajai mātei ir invaliditāte un, iespējams, viņa tikusi seksuāli izmantota jau no 11 gadu vecuma.

 

2020. gadā šī ģimene bija nonākusi Bērnu tiesību aizsardzības dienesta uzmanības lokā. Tika lūgts aizsargāt meiteni un pārcelt viņu uz dzīvi pie aizbildņiem. Taču speciālisti konstatēja, ka 11 gadu vecajai meitenei tobrīd bija droši dzīvot ģimenē, un viņa tā arī tur palika.

 

Pašlaik bez 13 gadu vecās grūtnieces ģimenē aug divi puikas. Pārējie daudzbērnu ģimenes bērni ir pilngadīgi un dzīvo patstāvīgi. Tiesa, pusaudze, kura gaida mazuli, šobrīd dzīvo pie aizbildņiem, norāda Lrt.lt.

 

Lieta ir īpaša un delikāta

Panevēžas apriņķa Bērnu tiesību aizsardzības nodaļas vecākā konsultante Laima Statkevičiene Lietuvas medijiem apstiprinājusi, ka šāds gadījums patiešām ir konstatēts. Viņa uzsvērusi, ka šī situācija ir īpaša un delikāta. Pirmām kārtām, topošajai mātei, gaidot bērniņa nākšanu pasaulē, ir nepieciešams liels atbalsts, uzmanība, empātija, droša un mierīga vide. Statkevičiene apliecinājusi, ka 

 

meitene šobrīd tiek pilnībā aprūpēta, tiek nodrošināta viņas fiziskā un emocionālā drošība, sniegta medicīniskā aprūpe un psiholoģiskais atbalsts. 

 

Reklāma
Reklāma

Viņa arī piebilst, ka bērnu tiesību aizstāvju darba pieredzē nepilngadīgu meiteņu grūtniecība nav ierasta parādība, tomēr visā valstī gada laikā ir bijuši vairāki šādi gadījumi. Tad arī speciālisti izvērtē katru konkrēto situāciju – tiek komunicēts ar nepilngadīgās vecākiem, noskaidrots, vai meitenei ir ģimenes atbalsts, vai viņa aug aprūpes iestādē, kāda palīdzība būtu vajadzīga utt.

 

"Protams, ārkārtīgi svarīga ir arī topošā tēva loma – tiek noskaidrots, vai viņš uzņemas atbildību par ģimeni, vai viņam ir iespēja parūpēties gan par mammu, gan par abu mazuli," Lrt.lt citē Statkevičienes sacīto.

 

Skumji atzīt, bet šādi gadījumi notiek

Diemžēl šajā gadījumā nepilngadīgā topošā māmiņa nevar cerēt uz lielu atbalstu no tuviniekiem, jo ​​arī viņas mātei ir invaliditāte, vēsta ziņu portāls Jp.lt.

Lietuvas aģentūras "SOS bērni" Panevēžas filiāles vadītāja Irma Zabuļonīte portālam uzsver – meitenes un sievietes ar invaliditāti var piedzīvot seksuālu vardarbību daudz ātrāk. "Skumji atzīt, bet tādi gadījumi gadās,” ar nožēlu sacīja Zabuļonīte, atgādinot – tā kā pats seksuālās izmantošanas fakts jau ir noticis, jādomā, ko darīt, lai nepilngadīgajai meitenei palīdzētu šobrīd. Eksperte arī uzskata, ka par šo gadījumu noteikti ir jāinteresējas policijai.

 

Avots: jauns.lv

Saistītie raksti