Paaugstinātas radioaktivitātes dēļ Vidzemē slēdz bērnudārzu

Balstoties uz Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centra mērījumiem, Limbažu novada Alojā slēgts vietējais bērnudārzs “Auseklītis”, jo tajā pirms pieciem gadiem konstatēta paaugstināta radona gāzes koncentrācija, liecina informācija Limbažu novada domes mājaslapā. Cilvēka maņas radonu nevar sajust, jo tam nav ne krāsas, ne smaržas, taču to var izmērīt, pateicoties tā radioaktivitātei.
Nu bērni tiek izglītoti citās dārziņa filiālēs.

FOTO: Shutterstock.com

Nu bērni tiek izglītoti citās dārziņa filiālēs.

Vietvara informē: “Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centrs (RDC) 2016./2017.gadā īstenoja projektu “Radona gāzes mērījumi Latvijas darba vietās un publiskajās ēkās 2016./2017.gadā”, kura laikā tika veikti radona mērījumi publiskajās ēkās un tā rezultātā noteiktajiem risinājumiem paaugstinātas radona gāzes novēršanai.

 

Radona mērījumi 2017. gadā veikti 243 ēkās, kopumā izvietojot tajās 955 radona gāzes detektorus. Radona gāzes koncentrācijas mērījumi veikti bērnudārzos, skolās, augstskolās, slimnīcās, muzejos, kafejnīcās, ražošanas un pakalpojumu sniegšanas uzņēmumos. 33 ēkās Latvijā, viena no tām - 

Alojas pirmsskolas izglītības iestādes “Auseklītis” ēka, tika konstatēta paaugstināta radona gāzes koncentrācija.”

 

Paaugstinātu radona līmeni konstatēja pirms pieciem gadiem

2022. gada 15. augustā pie Limbažu novada Alojas apvienības pārvaldes ar RDC pētījuma rezultātiem, pārbaudes aktā konstatēto un aizsardzības pasākumu ieteikumiem, vērsās Alojas pirmsskolas izglītības iestādes “Auseklītis” vadītāja.

“Auseklītī” izvietoto detektoru radona gāzes koncentrācijas mērījumu rezultāti ir sekojoši: vadītājas kabinets – 1341 Bq/m3; medmāsas kabinets – 238 Bq/ m3; veļas mazgātava – 221 Bq/ m3; grupa, kur atrodas bērni – 250 Bq/ m3. Iegūtie radona gāzes mērījumu rezultāti iestādē pārsniedza tiesību aktos norādīto limitu radona gāzes īpatnējai radioaktivitātei (100 - 200 Bq/m3). Ar ko tiesību akti ēkas īpašniekam uzliek pienākumu veikt aizsardzības pasākumus radona kaitīgās ietekmes samazināšanai.

 

RDC veiktajā pētījumā tika minēti iespējamie risinājumi, lai samazinātu radona koncentrāciju. Piemēram, likvidēt plaisas ēkas konstrukcijā, veikt papildus ēkas sienu un grīdas hermetizāciju un ventilāciju. Papildus tam iespējams pastiprināt ventilāciju zem ēkas grīdas, izveidot radona nosēdtilpnes un pozitīvā spiediena sistēmu.

 

Pērnā gada 23. augustā, veicot ēkas un tās iekštelpu apsekošanu un iepazīstoties ar pavaddokumentiem par veiktajiem būvdarbiem no 2017. gada, tika konstatēts, ka nekādi uzlabojumi vai būvdarbi, lai mazinātu radona gāzes ietekmi, netika veikti.

Reklāma
Reklāma

2018. gadā Alojas novada domes atbildīgās amatpersonas vairākkārtēji gan rakstiski, gan mutiski informētas par šo problēmu un iespējamiem steidzamiem risinājumiem, bet no novada domes atbildīgo amatpersonu puses netika veiktas nekādas darbības, lai šo situāciju atrisinātu. Netika veiktas pat dokumentos minētās minimālās prasības - sakārtota ventilācijas sistēma, kuras šajā iestādē praktiski nav. Tagad “Auseklītis” un Alojas apvienības pārvalde ir sazinājusies ar RDC vadību un darbiniekiem par atkārtotu mērījumu nepieciešamību, bet RDC skaidroja, ka nav vajadzības veikt atkārtotus mērījumus, jo nav veiktas 2017. gadā norādītās rekomendācijas radona novēršanai, līdz ar to situācija nav mainījusies.

 

Alojas bērnudārzs būs citā ēkā

Nu, atsaucoties uz Limbažu novada domes 2022. gada 3. oktobra ārkārtas sēdes lēmumu, “Auseklītis” paaugstinātas radona gāzes koncentrācijas dēļ ir slēgts. Un mazuļi uz bērnudārza grupiņā tiek vadāti uz pirmsskolas izglītības iestādes filiālēm Vilzēnos un Puikulē.

 

Pagājušā gada nogalē pieņemts lēmums Limbažu novada administrācijas Attīstības un projektu nodaļai sagatavot projektēšanas darba uzdevumu iepirkuma procedūras organizēšanai, lai “Auseklīti” Alojā varētu izvietot citā ēkā - sākumskolā “Baltā māja”.

Vietējie iedzīvotāji sociālajos tīklos izsaka sašutumu par radušos situāciju:

Linda Āboltiņa: “Apbrīnojami… Gadiem visi visu zināja, neko nedarīja, bet tagad “mazgājas” balti. Visus iesaistītos vajadzētu saukt pie atbildības.”

Ieva Rozīte: “Bet šis ir vienkārši fantastiski. 2017. gadā ir pārbaudes rezultāti, un 2017. gadā ir norādījumi, kas ir jādara, lai ēkā būtu droši. Un piecus gadus visi izliekas, neko nezinot. Var jau brēkāt uz jauno vadītāju to un šo, bet, mīlīši, šis nu ir tikai un vienīgi iepriekšējās vadības neizdarība.”

 

Kas ir radona gāze?

Radons ir Zemes garozā sastopama dabīga radioaktīva gāze. Tā ir daļa no garas radioaktīvās sabrukšanas ķēdes, kas sākas ar urānu, kuru ieži un augsne satur jau kopš Zemes veidošanās pirmsākumiem. Cilvēka maņas radonu nevar sajust, jo tam nav ne krāsas, ne smaržas, taču to var izmērīt, pateicoties tā radioaktivitātei. Radona gāze iekļūst mājokļos no grunts. Dažkārt mājokļos ir augsta radona koncentrācija, jo īpaši apgabalos, kur augsne un ieži satur vairāk dabīgā urāna. Tāpat radons atrodams būvmateriālos un dzeramajā ūdenī, taču lielākajā daļā gadījumu tas rada daudz mazāku iedarbību nekā radons, kas izdalās no grunts.

 

Lai arī pats radons ir gāze, šīs gāzes radioaktīvās sairšanas produkti tādi nav, un tie pieķeras gaisā esošo putekļu daļiņām. Ieelpojot sairšanas produktus, to izdalītā radiācija var radīt bojājumus plaušām.

Radona iedarbība palielina plaušu vēža risku. Papildu risks ir proporcionāls radona koncentrācijai ieelpotajā gaisā un radona iedarbības ilgumam.

Saistītie raksti