VIDEO: Limbažu pusē meža kopēji uziet midzeni ar lācēniem

Limbažu pusē meža jaunaudžu kopēji atklāja Latvijai visnotaļ unikālu ainu – egļu pudurī tika uziets midzenis ar lācēniem, vēsta žurnāls “Medības”. Aculiecinieks arī uzfilmējis video ar unikālo atradumu.
Egļu pudurī tika uziets midzenis ar lācēniem.

FOTO: Shutterstock.com

Egļu pudurī tika uziets midzenis ar lācēniem.

“Šos satika jaunaudžu kopēji mežā, Limbažu pusē. Paldies Dievam, ka visi sveiki un veseli. Piekodināju, lai šādi vairs nedara! Biju ļoti laimīgs, kad darba vadītājs paziņoja, ka visi vīri sveiki un veseli. Nāksies pārrunāt darba drošību. Par laimi lācenes tuvumā nebija!” atklājis video autors Normunds.

 

 

Brūnais lācis (Ursos arctos) ir aizsargājama suga gan Latvijā, gan Eiropā un saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu par aizsargājamas sugas īpatņa apzinātu traucēšanu vainīgā persona var saņemt naudas sodu līdz 700 euro, norāda Dabas aizsardzības pārvalde.

Valsts bioloģiskās daudzveidības monitoringa dati rāda, ka 

pēdējos gados lāču skaits pieaug visā Baltijas populācijā, tas nozīmē, ka vairāk lāču ienāk Latvijā un daļa no tiem paliek te uz dzīvi. 

Senāk galvenais iemesls lāču skaita samazinājumam un izzušanai bija medības. Tā kā tagad tās Latvijā nav atļautas un Igaunijas pierobežā tās ilgstoši bija ierobežotas, lāču populācija atjaunojas. Saskaņā ar aktuālajiem monitoringa datiem Latvijā savvaļā sastopami apmēram 60 lāči.

Reklāma
Reklāma

 

Lielākoties lācis vispirms cenšas pretinieku izzināt un nobiedēt, taču, ja cilvēks izturas nosvērti un mierīgi, dzīvnieks parasti atkāpjas. 

 

Ja  gadās satikt lāci, jāievēro daži padomi:

  • Lācim nedrīkst skatīties acīs, jo šādu rīcību tas uztver kā izaicinājumu, kas provocē uzbrukumu.
  • Nedrīkst pagriezties ar muguru pret zvēru un skriet projām, jo tas var izsaukt plēsēja instinktu, kad tam jāķer bēgošs medījums.

 

Avots: www.jauns.lv

Saistītie raksti