Valmierā pulcējas uz muzicējošo ģimeņu spietu

Valmierā radusies iecere atjaunot 90. gadu tradīciju – muzicējošo ģimeņu pasākumu "Spiets". Tas iekļauts ikgadējā Ziemas mūzikas festivālā, sarīkojot koncertu "Medus dvēselei".
80. gadu nogalē, 90. gados dziedošo ģimeņu salidojumi Spiets, bija ļoti populāra kustība.

FOTO: Shutterstock.com

80. gadu nogalē, 90. gados dziedošo ģimeņu salidojumi "Spiets", bija ļoti populāra kustība.

Un tad akmens sāka velties…

Pirmais dziedošo ģimeņu "Spieta" salidojums notika pirms 35 gadiem un kļuva ļoti populārs, jo tas bija Atmodas laiks, kad svarīga bija kopības sajūta. Iecere pamēģināt atkal aicināt kopā muzicējošās ģimenes radās Valmieras Ziemas mūzikas festivāla organizatoriem.

Valmieras Mūzikas skolas direktore Inese Sudraba atzīst, ka sākumā gan bija bažas, kā būs ar dalībniekiem: 

"Kad sākumā par šo pasākumu domājām, domājām – nav, neuzdrošinās ģimenes, kaut gan mēs zinām, ka viņas ir muzikālas, viņas dzied un viņas piedalās amatierkolektīvos, bet atsaucības nebūs… 

Un tad tas akmens sāka velties! Tad viens zvana un saka – mēs esam gatavi, prasa, vai vajag ārkārtīgi profesionāli, vai vajag šitā, vai vajag tā... Jo ir ārkārtīgi uztraukušies, kā tas viss notiks. Un beigās mums ir 21 ģimene, ir ar mazākiem, ir ar lielākiem, ar tādiem jau profesionālākiem priekšnesumiem."

 

Iespēja satikt sen neredzētos

Lielākā daļa no pārstāvētajām ģimenēm jau paaudzēs mūziku apgūst mūzikas skolā, un daža, pieaicinot radiniekus vai draugus, varēja veidot pat nelielu orķestri. Bija ģimenes, kuras, domājot par savu priekšnesumu, kopā bija aicinājušas arī radiniekus pat no tālākām Latvijas vietām.

Reklāma
Reklāma

Gatavošanās kopīgai muzicēšanai mudinājusi kopā sanākt plašākam radu lokam arī Krūmiņu ģimenē: “Bija forši, jo varēja braukt uz Rīgu un satikt tos, kas nav ilgi satikti. Ir brīnišķīgi, ka Valmierā notiek šāda veida pasākums, jo tas dod ģimenēm iespēju sasparoties.” 

Savu priekšnesumu, kas gatavots kopīgi ar radiniekiem, Krūmiņu ģimene velta šim – barikāžu laikam.

Inese Sudraba teic: "Negribas jau solīt, bet, visticamāk, ka šis muzicējošo ģimeņu ''Spiets'' Valmierā kļūs par tradīciju."

 

Vairāk par dziedošo ģimeņu pulcināšanu lasiet portālā lsm.lv.

Saistītie raksti