Divas iedzīvotāju grupas, kurām šoziem iespējamas finansiālās grūtības

Ņemot vērā straujo preču un pakalpojumu sadārdzināšanos, kā arī kredītu procentu likmju kāpumu, visiem kredītņēmējiem patlaban būtu vajadzīgs piesardzības un kritiskas domāšanas pilns skatiens. Vienlaikus ir vairākas iedzīvotāju grupas, kuras šoziem varētu justies stabilāk un mazāk uztraukties par dārdzību.
Uzkrājumi ir viens no veidiem, kā izvairīties no ģimenes finanšu krīzēm.

FOTO: Shutterstock.com

Uzkrājumi ir viens no veidiem, kā izvairīties no ģimenes finanšu krīzēm.

Bankas "Citadele" Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks intervijā portālam Jauns.lv pastāstīja par vairākām situācijām, kad kredītņēmējiem šoziem varētu rasties sarežģījumi ar aizdevuma atmaksu.  

 

Ja ģimenes galvenais apgādnieks zaudē darbu

Visvairāk izaicinājumu varētu būt tajās mājsaimniecībās, kur ir viens galvenais ģimenes apgādnieks, kas uztur gan saimes kredītsaistības, gan ikdienas izdevumus. Riskanta situācija šajās mājsaimniecībās varētu rasties tad, ja Latvijas ekonomika piedzīvotu negatīvas izmaiņas un ģimeņu galvenie apgādnieki zaudētu darbu.

“Tas ir viskritiskākais, lielākais risks, jo ar otra pieaugušā ģimenes locekļa ienākumiem varētu būt nepietiekami, lai segtu saistības.”

 

Ja nesen paņemts kredīts un trūkst drošības spilvena

Vēl riskanta situācija varētu veidoties, ja mājsaimniecība salīdzinoši nesen paņēmusi hipotekāro kredītu, turklāt tas izmantots ne tikai mājokļa iegādei, bet arī labiekārtošanai. “Bieži vien ir tā, ka tajā momentā, kad uzņemamies saistības, gribam mājokli arī iekārtot un rodas ļoti daudz izdevumu.

Tad drošības spilvena veidošana tiek atlikta uz nedaudz vēlāku laiku. Tas nozīmē, ka tiem, kas salīdzinoši nesen paņēmuši kredītu, biežāk ir mazāks drošības spilvens vai tāda īsti nav.

Turklāt, ja mājoklis iegādāts ne tik energoefektīvā mājā, kur mājokļa uzturēšanas izdevumi procentuāli varētu pieaugt vairāk, iespējamas situācijas, kurās varētu būt izaicinājumi.

 

Piesardzība vajadzīga visiem

Savukārt tiem kredītņēmējiem, kas hipotekāros aizdevumus paņēmuši ievērojami senāk, ir bijušas ļoti labas iespējas tos jau daļēji atmaksāt, kā arī šajā brīdī ir būtiski kāpušas īpašumu cenas, kas mājsaimniecībām iedod rezervi, kā rīkoties kritiskā momentā.”

Reklāma
Reklāma

Mūrnieks atzina, ka visiem kredītņēmējiem patlaban būtu vajadzīgs piesardzības un kritiskas domāšanas pilns skatiens. “Visiem vajag kritiski paskatīties uz savu situāciju.

 

Dažiem ir pamats mazākam satraukumam

Bet noteikti mazāks pamats satraukumam varētu būt tām mājsaimniecībām, kur ir divi salīdzinoši labi pelnītāji. Ja kādam ģimenes loceklim ir izaicinājums ar darbu, tad otrs varētu īstermiņā palīdzēt segt maksājumus.”

Vēl šo laiku varētu būt vieglāk pārdzīvot tiem iedzīvotājiem, kuri raduši iespēju izveidot uzkrājumus. Tas ļautu kādu laika posmu, kad samazinās ienākumi vai palielinās izdevumi, veikt maksājumus no uzkrājumiem.

“Tās ir iedzīvotāju grupas, kas varētu justies visstabilāk un vismazāk uztraukties,” Mūrnieks teica.

 

Neliels drošības spilvens vienmēr noderēs

Vienlaikus speciālists atgādināja, ka iedzīvotājiem visos laikos būtu noderīgi veidot 3-6 mēnešu ilgu finansiālo drošības spilvenu. Pat tad, ja tas nav iespējams uzreiz, uzkrājumus var veidot arī pamazām.

“Ļoti iespējams, šis nav periods, kad varēs to uzsākt vai papildināt, bet agri vai vēlu šīs lietas [straujā preču un pakalpojumu sadārdzināšanās] zaudēs aktualitāti un mēs pārdzīvosim tās. Tad brīžos, kad atkal ir iespēja dzīvot brīvāk, vajadzētu atcerēties par iespēju pamazām veidot uzkrājumus.”

 

Būs gan kāpumi, gan kritumi

Atgūstoties no šīs ekonomiskās krīzes, mēs esam aicināti atcerēties par dienām, kad klājās grūtāk, un sākt veidot uzkrājumus. “Tieši tā! Mēs zinām, ka ekonomikā ir gan labie laiki, gan izaicinošie laiki.

Tā tas būs arī turpmāk, un šī noteikti nebūs pēdējā [ekonomikas] lejupslīde. Ik pēc kāda laika parādās jauni izaicinājumi. Drošības spilvens iedod drošības sajūtu,” eksperts aicināja padomāt par finansiālo drošības spilvenu.

Saistītie raksti