Atklājas jaunas detaļas par skolotāju, kura bērniem sadūra plaukstas ar zīmuli

Pirms dažām dienām kaimiņvalsti Lietuvu un arī Latviju pāršalca skandāls mācību iestādē. Tika vēstīts, ka kādas Kauņas skolā mūzikas skolotāja stundā it kā bakstījusi bērnu plaukstas ar zīmuli, sodot viņus par sliktu uzvedību. Nu kļuvis zināms pašas skolotājas skaidrojums par notikušo un citas detaļas. Vardarbībā vainotā pedagoģe patlaban ir atstādināta no darba.
Ja 23 gadus vecā skolotāja tiks atzīta par vainīgu, viņai draud līdz pat diviem gadiem cietumā.

FOTO: Shutterstock.com

Ja 23 gadus vecā skolotāja tiks atzīta par vainīgu, viņai draud līdz pat diviem gadiem cietumā.

Par incidentu skolā kļuva zināms, kad skolēnu vecāki vērsās atbildīgajos dienestos, uzzinot, ka viņu atvases, 4. klases skolēni, par sliktu uzvedību mācību iestādē sodīti savdabīgā veidā. Proti, 18 bērniem (pēc citām ziņām, cietušo skaits ir 19) mūzikas skolotāja dūrusi rokās ar zīmuli.

 

"Saņemts iesniegums, ka 23 gadus veca sieviete, iespējams, kādā izglītības iestādē Kauņā ir veikusi vardarbību pret nepilngadīgajiem," Lietuvas TV kanālam LNK komentēja policijas pārstāve Reda Zarauskiene. Pēc sākotnējiem datiem, pedagoģe varētu būt savainojusi 18 bērnus. "Skolotāja stundas laikā īsti netika galā ar skolēniem un pēc stundas veica darbības, par kurām mēs tagad visi jau zinām – bakstīja skolēnus ar zīmuli: citus vairāk, citus mazāk," Lietuvas medijiem skaidroja skolas direktors Žilvins Damijonaitis.

Direktors atklāj, ka ātrā palīdzība uz skolu saukta netika. Par to, ka audzēkņi durstīti ar zīmuli, viņu vecāki uzzināja pēc bērnu pārnākšanas mājās. "Tiešām nebija sadurts līdz asinīm. Tas, ko mēs redzējām – skolotāji arī skatījās –, tas nebija tik acīmredzami, bet varēja redzēt, ka darbība ir bijusi," sacīja Damijonaitis. 

 

Lietuvas TV kanālam LNK ar pedagoģi sazināties neizdevās, taču viņa skolas vadībai ir sniegusi savu versiju, kāpēc tā rīkojusies.

 

"Skolotāja paskaidroja, ka gribējusi spēles veidā parādīt, kādas viņai ir sirdssāpes, gluži kā sāpe iedur sirdī, kad bērni viņai neklausa. 

 

Tāds bija viņas skaidrojums, lai gan vēlāk viņai bija grūti izskaidrot, kāpēc viņa tā rīkojās," medijiem komentēja skolas direktors.

Jaunajai skolotājai iepriekš nav bijis nekādu brīdinājumu vai sodu. "Ir bijuši kādi gadījumi, par dažām lietām mazliet dzirdēts, bet, ka skolotāja nebūtu labi tikusi galā ar klasi, – tas gan nav bijis. Kā jaunai speciālistei mēs viņai palīdzējām iespēju robežās. Neapšaubāmi, balss varbūt kādreiz tikusi pacelta, lai bērnus savaldītu, taču šādi gadījumi nekad nav notikuši," sacīja Damijonaitis.

 

Reklāma
Reklāma

Paši vecāki apliecina, ka skolotāja patikusi gan bērniem, gan lielākajai daļai vecāku. 

 

"Ļoti mīļa skolotāja. Mūsu dēls vakar pat raudāja, ka viņam vairs nebūs savas mūzikas skolotājas," kanālam LNK apliecināja viena bērna mamma.

 

"Neesmu neko dzirdējis (sūdzības) par mūzikas skolotāju," piebalsoja kāds cits intervējamais. 

 

Pēc notikušā skolā sākta iekšējā izmeklēšana. 23 gadus vecā pedagoģe tagad skolā vairs nestrādā – pēc vainas atzīšanas bērnu bakstīšanā viņai lūgts aiziet no darba. "Skolotāja pārkāpa pedagoga ētikas kodeksu, viņa rīkojās neadekvāti. Kā zināms, šāda rīcība nav pieļaujama un skolotāja ir atlaista," sacīja pilsētas pašvaldības Izglītības pārvaldes vadītāja Ona Gucevičiene.

 

Vecāki par notikušo ziņojuši bērnu tiesību speciālistiem, ģimenēm tiek sniegta psiholoģiskā palīdzība. "Runāsim pilnīgi ar visiem, jo ​​– vai bērns ir notikuma, incidenta dalībnieks, vai tikai dzirdējis – tā tomēr ir lieta, kas rada sekas," kanālam LNK skaidroja Kauņas Bērnu tiesību aizsardzības nodaļas vadītāja Andželika Vežbavičūtė.  Viņa atzīst, ka šobrīd ir ļoti trauksmains laiks, jo arvien biežāk tiek konstatēti gadījumi, kad skolās tiek nodarīts kaitējums bērniem. "Žēl, bet šobrīd mums ir šādu gadījumu pieaugums un bērnu uzvedības problēmas – gan savstarpēji, piemēram, vardarbība, gan stundu neapmeklēšana," skaidroja Vežbavičūte.

 

Policija sākusi pirmstiesas izmeklēšanu par fizisku sāpju nodarīšanu. Ja 23 gadus vecā skolotāja tiks atzīta par vainīgu, viņai draud līdz pat diviem gadiem cietumā.

Saistītie raksti