Jaunumi Uzvaras parka pieminekļa lietā

Rīgas domē šodien uz kārtējo sēdi sanāca pašvaldības darba grupa, kas pārrauga pieminekļa Uzvaras parkā demontāžas procesu. Pēc sanāksmes Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis un pilsētas izpilddirektors Jānis Lange sniedza informāciju par aktualitātēm pieminekļa nojaukšanas procesā.
Noteiktais demontējamo pieminekļu saraksts pēc vajadzības vēl var tikt papildināts

FOTO: Shutterstock.com

Noteiktais demontējamo pieminekļu saraksts pēc vajadzības vēl var tikt papildināts

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija 14. jūnijā galīgajā lasījumā atbalstīja par steidzamu atzītu jauno likumprojektu, kas paredz demontēt padomju un nacistisko režīmu slavinošus objektus, tostarp Rīgā, Uzvaras parkā, esošo monumentu “Padomju armijas karavīriem – Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem”.

 

Valdība kopumā atbalstījusi 69 padomju un nacistisko režīmu slavinošu pieminekļu, piemiņas zīmju, piemiņas vietu un citu objektu demontāžu, kas jāpaveic līdz 15. novembrim.

 

Pieminekļi sastopami visos Latvijas novados

Demontēšanai piedāvātās vietas ir visos Latvijas vēsturiskajos novados, 23 pašvaldību teritorijās. 

Līdztekus jau nojaukšanai lemtajam piemineklim Pārdaugavā Rīgā ir identificēti vēl vairāki demontēšanai paredzēti padomju laika piemiņas objekti, tostarp Mežaparkā un Rumbulā.

 

Reklāma
Reklāma
  • Kurzemē šādi nojaukšanai paredzētie pieminekļi izvietoti Dienvidkurzemes novada Lažas pagastā, Medzes pagastā un Bunkas pagastā, Kuldīgas novada Alsungas pagastā, Gudenieku pagastā un Rendas pagastā, Dienvidkurzemes novada Kalētu pagastā un Vaiņodes pagastā.
  • Zemgalē pieminekļi atrodas Jelgavas novada Jaunsvirlaukas pagastā, Bauskas novada Mežotnes pagastā.
  • Vidzemē demontēs pieminekļus Alūksnes novada Annas pagastā, Jaunalūksnes pagastā, Annas pagastā, Liepnas pagastā un Mālupes pagastā, Gulbenes novada Druvienas pagastā, Beļavas pagastā un Stāmerienes pagastā, Smiltenes novada Gaujienes pagastā, Valmieras novada Skaņkalnes pagastā, Madonas novada Ošupes pagastā un Barkavas pagastā, kā arī Mārupes novada Tīrainē.
  • Latgalē šādi objekti atrodas Ludzā, Ludzas novada Rundēnu pagastā, Malnavas pagastā, Goliševas pagastā un Pasienes pagastā, Balvos, Balvu novada Baltinavas pagastā un Tilžas pagastā, Krāslavā, Krāslavas novada Šķaunes pagastā, Kombuļu pagastā un Konstantinovas pagastā, Augšdaugavas novada Naujenes pagastā, Nīcgales pagastā, Demenes pagastā, Maļinovas pagastā un Skrudalienas pagastā.

 

Ņemot vērā, ka Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde turpina darbu pie demontējamo objektu saraksta, projektā noteiktais demontējamo pieminekļu saraksts pēc vajadzības vēl var tikt papildināts.

 

Avots: jauns.lv