Bērnu psihiatrijas klīnikā vēsturiski lielākais pacientu pieaugums. Pusaudžu atbalstam piešķir vēl teju miljonu eiro

Novirzīts papildu finansējums 935 tūkstošu eiro apmērā psihiskās veselības pakalpojumu pieejamības uzlabošanai pusaudžiem, ziņo Veselības ministrija.
Bērnu un pusaudžu resursu centrā izveidojusies ap 500 bērnu gara rinda

FOTO: Shutterstock.com

Bērnu un pusaudžu resursu centrā izveidojusies ap 500 bērnu gara rinda

Ministru kabineta sēdē izskatīts Veselības ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums “Par izdevumu pārstrukturizēšanu ilglaicīgas negatīvas ietekmes mazināšanai uz pusaudžu psihisko veselību, ko veicinājusi Covid-19 pandēmija”, kas paredz, veicot iekšēju līdzekļu pārdali, novirzīt papildu finansējumu 935 tūkstošu eiro apmērā psihiskās veselības pakalpojumu pieejamības uzlabošanai pusaudžiem.

Covid-19 pandēmijas izraisīto seku rezultātā 2021. gada rudenī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu psihiatrijas klīnika pieredzēja vēsturiski lielāko pacientu pieaugumu: 

ambulatorajos pakalpojumos bija vērojams 18% pieaugums, dienas stacionārā pacientu skaits audzis par 27%, bet stacionēšana bija nepieciešama par 12% vairāk pacientu nekā 2020. gadā. 

 

Vienlaikus 2021. gadā Bērnu un pusaudžu resursu centrs novēroja pastāvīgu pieprasījuma pieaugumu, neraugoties uz Veselības ministrijas īstenoto straujo palīdzības kapacitātes palielināšanu un izvēršanu Latvijas reģionos. 

Reklāma
Reklāma

Diemžēl pusaudžiem, kas griežas pēc palīdzības, ir novērojams smagāks stāvoklis, nekā iepriekš, un tas prasa savlaicīgu palīdzību un lielāku resursu ieguldījumu. Šobrīd Bērnu un pusaudžu resursu centrā izveidojusies ap 500 bērnu gara rinda – tas nozīmē, ka viņiem uz palīdzību var nākties gaidīt pat 4 mēnešus, kuru laikā viņu stāvoklis var ievērojami pasliktināties.

 

Paredzams, ka līdzekļu pārdales rezultātā pusaudžiem uzlabosies pieejamība Bērnu un pusaudžu resursu centra īstenotajai programmai. 

Plānots atvērt vēl divas jaunas filiāles reģionos, kā arī samazināsies gaidīšanas rindas uz pakalpojumiem Rīgā. 

Tāpat tiks nodrošināta psihoemocionālā atbalsta tālruņa darbība, kas sniedz mērķtiecīgu un tūlītēju psihoemocionālo atbalstu jauniešiem un viņu tuviniekiem akūtās situācijās.