Rīgas Fotogrāfijas biennālē 2022 aicina uz sarunu par sieviešu un māmiņu pieredzi

25. maijā plkst. 18.00 izstāžu zālē „Rīgas mākslas telpa” interesenti aicināti pievienoties sarunā par jauno māmiņu pieredzi, kas bieži vien tiek reducēta uz individuālu pieredzi, bet realitātē ir sarežģītāka sabiedrībā aktuāla problemātika. Sarunā piedalīsies publiciste un žurnāliste Agra Lieģe-Doležko un to vadīs Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2022 (RFB 2022) izglītības pasākumu programmas kuratore Agnese Zviedre.
Vai kļūšana par jauno māmiņu uzreiz nozīmē piespiedu-labprātīgu pašizolāciju?

FOTO: Shutterstock.com

Vai kļūšana par jauno māmiņu uzreiz nozīmē piespiedu-labprātīgu pašizolāciju?

Pasākumā gaidīts ikviens interesents, tostarp vecāki kopā ar mazuļiem. Saruna ir daļa no RFB 2022 sarunu sērijas „Pašizolācija”. Rūpēs par iekļaujošākas sabiedrības veidošanu un pasākumu pieejamību dažādām sabiedrības grupām, visos sarunu sērijas pasākumos piedalīsies surdotulks.

 

Bieži vien jaunajām māmiņām tiek uzlikti standarti un tiek kultivēti priekšstati, kas ne vienmēr atbilst realitātei, un vēl jo vairāk – izpildāmi. Tādējādi jaunajām mammām nākas saskarties ar vilšanos, depresiju un sevis nosodīšanu. 

 

Tikšanās laikā mēģināsim saprast, kā veidot sarunu par it kā individuālu mātes pieredzi, ar kuru saskaras arī citas mammas. Ko nozīmē mātišķība un kādi ir ar to saistītie priekšstati?

 

Agra Lieģe-Doležko (1988) ir publiciste, žurnāliste un feministe. Kopš kļūšanas par pašlaik gadu vecā dēla māti, savos tekstos un publikācijās viņa pastiprināti pievērsusies mātišķības tēmai un nu jau pusotru gadu raksta sleju “9 mēneši” interneta žurnālā “Satori”. Tajā viņa atklāti runā gan par savu privāto mātišķības pieredzi, gan šī stāvokļa universālo problemātiku mūsdienu pasaulē un modernas sievietes dzīvē. Agra regulāri raksta arī interneta žurnālam „Punctum”, izdevumam “Mans Mazais” un publicējas citviet, pamatā aplūkojot ar dzimumu līdztiesību saistītas tēmas. Viņa ir viena no „Instagram” konta „My First Year Too” autorēm. Šajā projektā tiek atspoguļota jauno māšu pieredze pirmajā gadā mātes lomā, un tā pamatā ir pārliecība, ka šī pieredze sabiedrībai jāatspoguļo tiešāk, godīgāk un dzirdamāk. 

Reklāma
Reklāma

 

Sarunu sērija  „Pašizolācija” notiek Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2022 (RFB 2022) izglītības programmas ietvaros. Sarunu sērijas mērķis ir runāt par neērtajiem, bet sabiedrībā aktuālajiem jautājumiem, un, izvēršot RFB 2022 centrālo tēmu – izolāciju - kopā ar dažādu nozaru speciālistiem tiek pārrunātas un analizētas izolācijas un pašizolācijas dažādās formas sabiedrībā. 1. jūnijā gaidāma saruna ar humanitāro zinātņu doktoru, Latvijas Mākslas akadēmijas profesoru Denisu Hanovu par minoritātēm, integrācijas jautājumiem un situāciju Latvijas sabiedrībā.

Ieejas maksa izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” dalībai sarunu sērijā – ar 50% atlaidi no noteiktās standarta ieejas cenas.

 

Rīgas Fotogrāfijas biennāle (RFB) ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju. Tās tematika aptver jautājumus no kultūras teorijas līdz aktuāliem sociālpolitiskiem procesiem Baltijas un Eiropas reģionā. Biennāle skatītājiem piedāvā aktuālākos starptautiskās mākslas piemērus izstāžu ekspozīcijās, kā arī iepazīstina ar nozīmīgu mākslas teorētiķu idejām simpoziju, diskusiju, publikāciju, izstāžu un performanču formātos.