Bērniem vakcinācija nav obligāta, bet pulciņos pieprasa vakcinācijas sertifikātu. Vai tā drīkst?

Ziņas par atļauju arī nevakcinētajiem un pirmsskolas vecuma bērniem piedalīties pulciņos daļa vecāku noteikti sagaidīja ar sajūsmu – bērni tiks uz ilgi gaidītajām nodarbībām. Taču Mammamuntetiem.lv ir saņēmusi jau vairāku vecāku jautājumus – pulciņa organizētājs prasa bērniem vakcinācijas sertifikātu. Vai tā drīkst?
Normatīvajā regulējumā nav paredzētas tiesības interešu izglītības programmas īstenotājam attiecībā uz izglītojamiem noteikt papildu prasības par vakcinācijas/ pārslimošanas sertifikāta nepieciešamību, atklāj ministrijā.

FOTO: Shutterstock.com

Normatīvajā regulējumā nav paredzētas tiesības interešu izglītības programmas īstenotājam attiecībā uz izglītojamiem noteikt papildu prasības par vakcinācijas/ pārslimošanas sertifikāta nepieciešamību, atklāj ministrijā.

Kāda mamma raksta: “Mans bērns apmeklē sporta treniņus. Esam apmierināti ar treniņu procesu, bet izbrīna prasība bērniem līdz martam iegūt vakcinācijas sertifikātu. Kad tika uzsākta mazāko bērnu vakcinācija, parādījās info, ka bērni vecumā 7-11 gadiem no 2022. gada marta bez vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta treniņu apmeklēt nevarēs, jo treniņos pieņems tikai bērnus ar sertifikātiem. Vai tā drīkst?”

 

Izglītojamiem papildu prasības uzstādīt nedrīkst

Izglītības un zinātnes ministrija skaidro, ka šāda prasība nav pamatota, ja runa ir par interešu izglītību. Kā norāda ministrija, vispārīgās prasības interešu izglītības procesa īstenošanai ir noteiktas Ministru kabineta 2021. gada 9. oktobra rīkojuma Nr. 720 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” 5.32.1 apakšpunktā. Tajā noteikta prasība izglītojamiem (izņemot pirmsskolas vecuma izglītojamos, ja vien viņi nodarbībās “nepārklājas” ar pamatizglītības skolēniem) veikt rutīnas skrīninga testu atbilstoši centra algoritmam.

Noteiktās vispārīgās prasības attiecas arī uz privātajām izglītības iestādēm un citiem interešu izglītības programmu īstenotājiem, uzsver ministrijā. 

Normatīvajā regulējumā nav paredzētas tiesības interešu izglītības programmas īstenotājam attiecībā uz izglītojamiem noteikt papildu prasības par vakcinācijas/ pārslimošanas sertifikāta nepieciešamību.

 

Informācija par pilnīgi visām izglītības iestādēm, tajās īstenotajām programmām ir pieejama viis.lv publiskajā sadaļā. Tur arī iespējams noskaidrot, 

 

Arī kāds tētis stāsta, ka viņa 11 gadus vecā bērna sporta pulciņā tiek prasīts vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Kā atklāj tētis, neatkarīgi no tā, ģimene ir jau izlēmusi par labu bērna vakcinācijai. 

 

Par sportu

Savukārt ja attiecībā uz fiziskām aktivitātēm nav piemērojami treniņu procesa nosacījumi, tad pārējos gadījumos jāievēro vispārējie epidemioloģiskie nosacījumi, kas attiecināmi uz publisku pakalpojumu sniegšanu. Prasības saimniecisko pakalpojumu sniedzējiem noteiktas Ministru kabineta 2021. gada 9. oktobra rīkojumā Nr. 720 „Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” (spēkā līdz 2022. gada 28.februārim) un Ministru kabineta 2021. gada 28. septembra noteikumos Nr. 662 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”. Minēto prasību detalizēts skaidrojums pieejams Ekonomikas ministrijas interneta vietnē:  https://www.em.gov.lv/lv/atrakcijas

 

Reklāma
Reklāma

Iespēja sniegt pakalpojumu bērniem, kuriem nav vakcinācijas sertifikāta, tomēr nenosaka pienākumu pakalpojumu sniedzējam obligāti īstenot pakalpojumu, 

 

jo, kā norādīts iepriekš minētā pakalpojuma nodrošināšana pakalpojuma sniedzējam paredz virkni papildus pienākumus drošas epidemioloģiskās vides nodrošināšanai. Ja tos nav iespējams izpildīt pietiekamā kvalitātē, tad pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs strādā tikai “zaļajā režīmā”.

 

Ko saka pulciņu vadītāji

Kā Mammauntetiem.lv pastāstīja deju skolas “Vendija” direktora vietniece Dace Zariņa, iestādei, tā kā tā ir akreditēta izglītības iestāde, ir skaidras vadlīnijas, pēc kurām stādāt. “Par visām izmaiņām un prasībām mēs saņemam informāciju gan no Latvijas nacionālā kultūras centra, gan no Valsts izglītības un satura centra. Mums ir skaidrs, ko drīkst, ko nedrīkst, un mums atliek tikai to ievērot. Tagad, kad ir pieņemti jaunie noteikumi, protams, ņemsim to vērā,” klāsta Dace Zariņa. Viņa gan norāda, ka šajā mācību gadā noteikumi mainījušies ir jau četras piecas reizes, taču tas ļoti atstāj iespaidu uz bērnu gan fizisko, gan emocionālo attīstību. Vaicāta, kā tiek nodrošināta sertifikātu un testu pārbaude bērniem, viņa uzsver, ka visā procesā ļoti svarīga ir vecāku un skolas sadarbība. Par tiem bērniem, kas ir vakcinēti, tiek iesniegti sertifikāti, taču par tiem bērniem, kas tiek testēti skolās, vecāki paraksta apliecinājumus, ka bērns tiek testēs un ka pozitīva rezultāta gadījumā bērns neapmeklē nodarbības.

 

Ādažu Bērnu un jaunatnes sporta skolā skaidro, ka par visām izmaiņām noteikumos pamatā uzzina no Izglītības un zinātnes ministrijas organizētajiem vebināriem. Tā kā skola ir profesionālās izglītības iestāde, tai ir saistoši pieņemtie noteikumi un skola rīkosies pēc iespējas tā, lai bērni varētu trenēties klātienē un iekštelpās, ņemt vērā epidemioloģiskās prasības. Skolas pārstāve vecākiem ieteiktu nedaudz pagaidīt, jo iestādēm, lai pielāgotos visu laiku jauniem noteikumiem, paiet dažas dienas, lai saplānotu nodarbības, treneru grafikus un telpu noslodzi, kā arī bērnu plūsmas.

 

Savukārt privātā kluba “Basketbola klase” vadītājs Kristaps Kozlovskis uzskata, ka atļauja trenēties bērniem ar testiem ir ļoti apsveicama. “Tagad klases burbulis tiek izjaukts un bērni drīkstēs satikties. Protams, ir jābūt kontrolei, un tam pamatā būs vecāku godprātības jautājums. Beidzot valdība ir sadzirdējusi to, ko daudzi ir jau teikuši un par ko mēs esam cīnījušies – atļaut bērniem trenēties ar negatīvu antigēna testa rezultātu. Cerams, ka bērnu sports netiks drīz vien aizvērts ciet,” cerību pauž Kozlovskis. 

 

Kluba vadītājs vienīgi norāda, ka neesot skaidrs, no kurienes klubam kā privātai iestādei ņemt līdzekļus nepieciešamajiem antigēnu testiem – neviens līdzekļus šim nepiešķir, bet no vecākiem prasīt samaksu par to nevar. 

 

Jau ziņots, ka ir mainīti noteikumi un ir atļauts pirmsskolas skolēniem un bērniem no 12 gadu vecuma, kuriem nav Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, apmeklēt interešu izglītības un sporta nodarbības, stingri ievērojot epidemioloģiskās drošības pasākumus.