TIEŠRAIDE: Seminārus par uzturu un ēdienkartes veidošanu bērniem ar autiskā spektra traucējumiem

Bērnu veselībai un pareizai attīstībai ir svarīgs sabalansēts, pilnvērtīgs uzturs. Diemžēl bērniem ar autiskā spektra traucējumiem tas ne vienmēr ir pieejams ēšanas paradumu īpatnību dēļ. Lai uzlabotu zināšanas par pilnvērtīga uztura pieejamību un palīdzētu vecākiem labāk izprast ar ēšanu un uzturu saistītos izaicinājumus, Latvijas Autisma apvienība sadarbībā ar Rimi Bērniem un Bērnu Slimnīcas fondu rīkos tiešsaistes semināru par uzturu un ēdienkartes veidošanu bērniem ar autiskā spektra traucējumiem.
TIEŠRAIDE: Seminārus par uzturu un ēdienkartes veidošanu bērniem ar autiskā spektra traucējumiem

FOTO: Shutterstock.com

Saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta un Bērnu slimnīcas fonda datiem 2019. gadā Latvijā bija 2369 bērni ar autiskā spektra traucējumiem, no tiem 1022 bērni 4–7 gadu vecumā. Šajā vecumā bērni bieži vien ir izvēlīgi attiecībā uz ēdienu, bet īpaši satraucoši tas ir bērniem ar autiskā spektra traucējumiem, jo daudziem sensorā jutīguma dēļ ir ārkārtīgi ierobežota ēdienkarte. Šādu bērnu vecāki nereti vadās pēc dažādiem pieņēmumiem, kas ne vienmēr ir pareizi: notic mītiem, uzķeras uz dārgu uztura piedevu un vitamīnu tirgotāju solījumiem vai arī vienkārši šo problēmu nerisina, jo nezina, ko darīt.

 

“Ļoti daudzi nemaz nezina, kas ir bērniem ar autiskā spektra traucējumiem raksturīgais sensorais jutīgums vai kā viens otru ietekmē uzturs un autiskā spektra traucējumi. Tāpēc šajā seminārā aicinām piedalīties gan vecākus, gan pedagogus un medicīnas personālu, lai ekspertu vadībā labāk izprastu uztura nozīmi bērniem ar autiskā spektra traucējumiem, ļaujot viņiem izbaudīt garšu daudzveidību,” aicina Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītājs Juris Šleiers.

Reklāma
Reklāma


Semināram iespējams pievienoties ceturtdien, 30. septembrī, no plkst. 10.00 līdz 12.00 tiešsaistē Mammamuntetiem.lv portālā un Facebook lapā, kā arī Rimi Bērniem Facebook lapā. Par bērnu autiskā spektra traucējumiem un ar to saistītajiem uztura jautājumiem diskutēs, sertificēts bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina, ABA speciāliste, pirmā sertificētā uzvedības analītiķe Latvijā Ilona Smirnova, kā arī Līga Štāla, mamma bērnam ar autiskā spektra traucējumiem.