Izglītības ministre: neuzskatu, ka obligātā vakcinēšanās bērniem būtu pieņemams risinājums

Intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" jaunā izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece iezīmē iespējamos jaunā mācību gada scenārijus.
Izglītības ministre: neuzskatu, ka obligātā vakcinēšanās bērniem būtu pieņemams risinājums

FOTO: Publicitātes foto

Viens no neskaidrākajiem jautājumiem, kas šobrīd nav skaidrs ne vecākiem, ir iespējamā prasība vakcinēties bērniem no 12 gadu vecuma. Intervijā ministre pauž savu nostāju, norādot, ka par vakcinācijas tēmu pirmkārt būtu jārunā Veselības ministrijai. 

“Pati neuzskatu, ka obligātā vakcinēšanās bērniem būtu pieņemams risinājums. Tam ir vairāki iemesli: pirmkārt, līdz 14 gadu vecumam bērns bez vecāku piekrišanas nevar neko izlemt saistībā ar savu veselību. Otrkārt, arī vēlāk, līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, vecāku lēmums tomēr ir svarīgs. Mēs nevaram ietekmēt visu vecāku viedokli. Protams, jo vairāk jauniešu, skolotāju, sabiedrības locekļu būs vakcinējušies, jo dzīve mums visiem būs vieglāka. Jo vairāk cilvēku būs ieguvuši imunitāti, jo ātrāk varam atgriezties normālos apstākļos,” uzskata A. Muižniece. 
 

Prioritāte ir nodrošināt iespēju visiem skolēniem mācīties klātienē, un, lai tas notiktu, būtiskākie rāmji ir: drošās skolas princips, tātad skatīties maksimāli uz katru skolu individuāli. Svarīgs ir telpu lielums, ir vai nav skolā ventilācijas, cik skolēnu plūsmu var veidot, vai var nodalīt jaunākos skolēnus, kuri nebūs vakcinējušies, no vecākajiem skolēniem.

 

Tā kā aizvadītais mācību gads daudziem skolēniem atstāja lielus robus zināšanā, tad septembrī un oktobrī, proti, līdz pat rudens brīvlaikam, skolām būtu pirmkārt jānodarbojas ar diagnosticēšanu, lai saprastu, kādā apmērā katrs skolēns apguvis viņam paredzēto izglītības saturu. Būs jānoskaidro, kas tieši no mācību satura katram skolēnam paslīdējis garām.
Ministre arī pieļauj, ka teju katram skolēnam var būt vajadzīgs individuāls mācību plāns, bet konkrētākus plānus šīs problēmas risināšanai ministrija plāno publiskot augustā. 
 

Reklāma
Reklāma