Kā bērnam veicināt apzinātību un emocionālo intelektu? Vecākiem veltīta tiešsaistes diskusiju sērija

Kā uzrunāt vecāku, kas dara pāri savam bērnam? Kā bērnam attīstīt emocionālo intelektu? Kādas ir bērna tiesības un kādi – pienākumi, un kā tos bērnam ierādīt? Kā rūpēties par ģimenes veselību, tostarp emocionālo un seksuālo? Šie un citi ģimenēm ar bērniem aktuāli temati tiks skatīti bezmaksas diskusiju sērijā, ko vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” rīko par godu Bērnu aizsardzības dienai.
Šogad vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv par godu Bērnu aizsardzības dienai sarūpējusi īpaši plašu diskusiju klāstu.

FOTO: Shutterstock.com

Šogad vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv par godu Bērnu aizsardzības dienai sarūpējusi īpaši plašu diskusiju klāstu.

Par godu Bērnu aizsardzības dienai 1. un 2. jūnijā Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” rīko piecu tiešsaistes lekciju un diskusiju sēriju: 

 

 

Video tiešraides būs skatāmas video kanālā mammām un tētiem Video.Mammamuntetiem.lv un Facebook.com/Mammamuntetiem.lv. Ekspertu sarunas varēs arī gan skatīties ierakstā Video.Mammamuntetiem.lv, gan klausīties “Podkāstā mammām un tētiem” kanālā “Spotify”. Tiešraižu laikā būs iespēja uzdot jautājumus Facebook.com/Mammamuntetiem, kā arī sūtot uz e-pastu: redakcija@mammam.lv.

 

“Otrdien, 1. jūnijā, gaidāmas divas svētku video tiešraides: vienā no tām notiks bērnu vokālā ansambļa “Knīpas un knauķi” jaunā albuma “Emociju pētnieki” prezentācija, savukārt otrā – grāmatas “Gribam būt ģimene” atvēršana. Attiecīgi pirmajā runāsim par to, kā bērniem jau no mazām dienām veicināt emocionālo intelektu, savukārt otrā – par ģimenes veselību, tostarp emocionālo un seksuālo,” stāsta diskusiju rīkotāja un moderatore, vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.


Vecākiem veltīto piecu video tiešraižu programma:

 

OTRDIEN, 1. JŪNIJĀ

1. “Apzinātības un emociju mācīšana bērniem”
No plkst. 10.00 līdz 11.00.

“Dusmas dienu grauž,” teikts bērnu vokālās studijas “Knīpas un knauķi” jaunā albuma “Emociju pētnieki” dziesmā par dusmām. Un tās patiesi grauž dienu! Ja vien šī emocija nav atpazīta un nosaukta vārdā un ja bērns nezina, ko ar to iesākt. Savas emocijas ir jāmācās atpazīt un apzināties – tas ir veids, kā iepazīt pašam sevi. Un šis process – emocionālā intelekta attīstīšana – ir jāsāk līdz ar sava mazuļa pirmajām dzīves dienām.

Sarunā piedalīsies: 
Iveta Aunīte, “Rimi Bērniem” labsajūtas un attiecību eksperte, psiholoģe;
Edīte Putniņa, bērnu vokālās studijas “Knīpas un knauķi” un Klusuma skolas skolotāja.

Ekspertu sarunas laikā notiks arī bērnu vokālās studijas “Knīpas un knauķi” jaunā mūzikas albuma “Emociju pētnieki” dziesmu pirmatskaņošana – emocijas var arī izdziedāt un izprast caur dziesmu!

 

Reklāma
Reklāma

2. “Ģimenes veselības tests (arī emocionālās un seksuālās veselības!)”
No plkst. 13.00 līdz 14.00.

Kļūstot par ģimeni, atbildība pret savu veselību – arī emocionālo un seksuālo – ir arī atbildība pret savu ģimeni. Tas, lai tu būtu vesels, vairs nerūp tikai tev pašam – tas rūp arī visai ģimenei, kura tevi mīl un sagaida, ka būsi spēka pilns un možs, lai par ģimeni gādātu un lolotu to daudzu gadu garumā. Kā noteikt, vai pret savu veselību esi pietiekami atbildīgs?

Sarunā piedalīsies:
Artūrs Utināns, ārsts psihoterapeits, psihiatrs, RSU docents;
Dr. med., Mg. sc. sal. Anda Ķīvīte-Urtāne, RSU Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras asociētā profesore, Sabiedrības veselības institūta direktore;
Ilze Maksima, narkoloģe;
Dr. Rauls Vēliņš, “Roche Latvija” direktors.

Tāpat tiešraides laikā notiks ieskats jaunajā grāmatā “Gribam būt ģimene”, ko izdevis uzņēmums “Roche Latvija” sadarbībā ar vecāku organizāciju “Mammamuntetiem.lv”.

 

3. “Vasaras sezonas izplatītākās traumas bērniem un pirmās palīdzības sniegšana”
No plkst. 17.00 līdz 18.00.

Vasara ir brīnišķīgs laiks, tomēr tieši šajā sezonā pieaug bērnu traumatisms. Lai traumas un negadījumi nesabojātu ilgi gaidīto vasaru, “Mammamuntetiem.lv” piedāvā ārsta, “Skolas Mammām un Tētiem” lektora, RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centra simulāciju instruktora Mareka Marčuka lekciju ar padomiem, kā novērst traumu riskus un kā palīdzēt, ja kāda no vasarā raksturīgākajām traumām ir gūta. 
Lekcijas laikā apskatītie temati:
* saules un atklātas uguns apdegumi;
* bērna pārkaršana automašīnā un ratos;
* saules dūriens – kā to atpazīt un kā rīkoties;
* kukaiņu un ērču kodumi mēlē un kaklā – kā rīkoties;
* slīkšana u.c. traumu veidi.


TREŠDIEN, 2. JŪNIJĀ

4. Ekspertu saruna: “Vai bērnam ir tikai tiesības?”
No plkst. 10.00 līdz 11.00.

Vecāki dažkārt sūdzas – mūsdienās bērni ir labi informēti par savām tiesībām, bet vai tad pienākumu viņiem nav? Pienākumi ir! Kādi tie ir un kā bērniem tos skaidrot, uzzini vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas rīkotajā tiešsaistes diskusijā. Galvenie sarunas jautājumi: kādas ir mūsdienu bērna tiesības? Kādi ir mūsdienu bērnu pienākumi? Kādas ir vecāku tiesības un pienākumi attiecībā pret savu bērnu? Kā runāt ar bērnu par viņa atbildību, tiesībām un pienākumiem?

Diskusijā piedalīsies:
Jānis Ābele, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas priekšnieks;
Laura Valaine, ārste rezidente psihoterapijā.

 

5. “Sveša bērna problēmas ir arī manas problēmas”
No plkst. 13.00 līdz 14.00.

Kuras ir tās situācijas, kurās pieaugušajiem citu bērniem ir jāsteidzas palīgā un kurās tomēr nav jāiejaucas? Kā uzrunāt vecāku, kurš apdraud sava bērna veselību vai pat dzīvību? Kā pieaugušajiem atmest neērtības sajūtu iejaukties, ja redzama situācija, kurā bērnam ir nepieciešama palīdzība? Ikviens bērns ir sabiedrības kopējais bērns – tas nozīmē, ka pieaugušajam, redzot nelaimē nonākušu vai riska situācijā iekļuvušu bērnu, ir jāsniedz palīdzība. Tomēr, kā panākt, lai sauklis – svešu bērnu nav! – Latvijā iedzīvotos ne tikai vārdos, bet arī darbos? Pasākumu rīko vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” sadarbībā ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju.

Sarunā piedalīsies:
Anda Sauļūna, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktora vietniece;
Jana Pūķe, Rīgas Sociālā dienesta teritoriālā centra “Āgenskalns” vecākā sociālā darbiniece darbā ģimenēm ar bērniem;
Janeta Bokaldere, “Centra Dardedze” sociālā darbiniece.