Publicē FOTO ar pasauli pārsteigušo māmiņu, kura gaidīja septiņus bērnus, bet dzemdēja deviņus

Pasaules mediji turpina vēstīt par 25 gadus veco sievieti Halimu Cisē no Mali pilsētas Timbuktu, kura klīnikā Marokas pilsētā Kasablankā pasaulē laida deviņus bērniņus, lai gan ārsti ultrasonogrāfijā bija spējuši saskaitīt septiņus.
Foto no Twitter konta. Priekšlaikus dzimušie mazuļi uzkrāj spēkus.

FOTO: Publicitātes foto

Foto no Twitter konta. Priekšlaikus dzimušie mazuļi uzkrāj spēkus.

Pašlaik mātes dzīvībai briesmas nedraud un arī priekšlaicīgi dzimušie mazuļi krāj spēkus. Ja visi zīdaiņi izdzīvos, tad, visdrīzāk, šo gadījumu varēs uzskatīt par jaunu pasaules rekordu. Iepriekšējais pieder amerikānietei Nadjai Sulemanai, kura ar mākslīgās apaugļošanas palīdzību tika pie astoņiem mazuļiem, un viņi visi jau nosvinējuši savu 12. dzimšanas dienu.


Cisē ir viena no nedaudzajām sievietēm vēsturē, kura vienas grūtniecības laikā iznēsājusi un pasaulē laidusi deviņus bērnus - piecas meitas un četrus dēlus.

Ārsti lepojas, ka lai gan nebija gaidījuši deviņus mazuļus, tomēr spēja reaģēt un sniegt nepieciešamo palīdzību visiem jaundzimušajiem. Tāpat izdevās sievieti paglābt no histerektomijas jeb dzemdes izņemšanas procedūras.
 

 

Ārkārtīgi rets un neparasts gadījums

Jauns.lv jau vēstīja, ka profesors Jusefs Alauī, Kasablankas klīnikas "Ain Borja" medicīniskais vadītājs, kura pakļautībā esošajā iestādē Cisē laida pasaulē savas piecas meitas un četrus dēlus, aģentūrai AFP atklāja, ka šis gadījums bija "ārkārtīgi rets un neparasts". Dzemdības ķeizargrieziena ceļā pieņēma 10 ārsti, kuru atbalsta komandā darbojās 25 medicīnas darbinieki.

Mazuļi svēra starp 500 gramiem un kilogramu, un aptuveni divus līdz trīs mēnešus krās spēkus inkubatoros.

 

Cisē grūtniecība patīkami satraukusi daudzus Mali iedzīvotājus. Izskanot viņas gadījumam, pieslēgties nolēma arī politiķi, kuri nokārtoja pilsones došanos uz klīniku Marokā, kur viņa pavadīja piecas nedēļas, līdz tika veikts ķeizargrieziens.

Profesors Alauī atklājis, ka paciente klīnikā iestājās 25. grūtniecības nedēļā un ārstiem izdevās noturēt grūtniecību līdz 30 nedēļām.
 

"Bērnus mums deva Dievs, viņš arī izlems"

Tikmēr sievietes vīrs palicis Mali, kur rūpējas par abu vecāko meitu, tomēr viņš nemitīgi sazinās ar sievu un par nākotni neesot noraizējies

Reklāma
Reklāma

 

"Šos bērnus mums deva Dievs. Viņš arī izlems, kas ar viņiem notiks tālāk. Es par to neraizējos. Kad visuvarenais kaut ko dara, viņš zina - kāpēc," BBC pauda laimīgais tēvs.

Viņš arī norādīja, ka ir ļoti aizkustināts par to atbalstu, ko viņa ģimeni šajā laikā izjutusi. "Visi man zvanīja! Visi zvanīja! Mali amatpersonas zvanīja un pauda prieku. Es viņiem pateicos... pat prezidents man piezvanīja," sajūsmu neslēpj vīrs.
 

Daudzaugļu grūtniecība - risks

Pagaidām publiski nav izskanējis, kādā veidā Cisē ieņēmusi bērnus, tomēr ginekologs Bils Kalumi BBC pauda, ka šādi gadījumi reti kad tiek ieņemti dabiskā ceļā.

Daudzaugļu grūtniecība ir riskanta gan mātei, gan bērniem. Lielākā daļa šādu grūtniecību netiek iznēsātas līdz 37 nedēļām - atzīmei, līdz kurai dzimušos bērnus uzskata par priekšlaicīgiem.

 

Iepriekšējo reizi deviņi bērni vienas grūtniecības laikā reģistrēti 1971. gadā sievietei Austrālijā un 1999. gadā - Malaizijā, taču diemžēl neviens no mazuļiem neizdzīvoja ilgāk par dažām dienām.

Rekordiste Sulemana, par kuras grūtniecības un dzemdību norisi, kā arī dzīvi pēcāk plaši ziņojuši ārvalstu mediji, bērnus ieņēma ar mākslīgās apaugļošanas palīdzību.