Rosina ļaut pret Covid-19 vakcinētiem cilvēkiem ceļot bez ierobežojumiem

Covid-19 mutāciju izplatīšanās risks pastāv, taču avio nozare cer, ka var atrast veidus, kā iespējami drošā veidā palielināt pasažieru plūsmas, tā par iespējām atdzīvināt avionozari un tūrismu vēsta TV-3 ziņu sagatavots sižets.
Nīderlandes CovidPass. Līdz vienotā zaļā sertifikāta izstrādei vēl jāgaida.

FOTO: Shutterstock.com

Nīderlandes CovidPass. Līdz vienotā "zaļā sertifikāta" izstrādei vēl jāgaida.

Viens no priekšlikumiem – vakcinētos pasažierus atbrīvot no prasības par testu veikšanu un pašizolāciju. Latvija šajā ziņā gaida uz Eiropas Savienības lēmumu par ceļošanas ”zaļajiem sertifikātiem” . 
 

Ja pret Covid-19 vakcinētās personas atbrīvotu no prasības par testu veikšanas pirms lidošanas un nevajadzētu 10 dienu pašizolāciju pēc ieceļošanas, tas ne tikai motivētu cilvēkus potēties, bet arī atdzīvinātu aviāciju un tūrismu, biznesa braucienus. Tikmēr Igaunijā vakcinētie ieceļotāji jau ir atbrīvoti no pašizolācijas.

Civilās aviācijas aģentūras Ārkārtas situāciju un komunikācijas vadītājs Aivis Vincevs norāda: “Latvijā arī ir bijušas diskusijas ar veselības nozari par to, ka personām, kas ir vakcinējušās, būtu kaut kādi atbrīvojumi, taču, kamēr Eiropas līmenī nav pieņemts kopīgs lēmums, šobrīd konkrēta lēmuma nav.”

 

Tiesības brīvi ceļot ES ietvaros būs tikai tiem, kas būs potējušies ar Eiropas Zāļu aģentūras apstiprinātām vakcīnām. Šobrīd tādas ir četras - Pfizer/BionTech, AstraZeneca, Moderna and Johnson & Johnson.  

Satiksmes un veselības ministrijās saka, – Latvija gaida uz ES regulu par ”zaļo sertifikātu” jeb vienotu digitālo risinājumu, piemēram, centralizētu mobilo lietotni, kurā automātiski būtu apliecinājums par vakcinācijas faktu. Vakcinēto personu priekšrocības ceļošanā varētu būt vasaras sākumā. Līdz tam jāpaveic vakcinācijas sertifikātu digitalizēšanu. Digitālais ”zaļais sertifikāts” attiektos arī uz Covid-19 pārslimojušām personām. Vēl šobrīd līdzi jānēsā ārsta rakstveida apliecinājums angļu valodā.
 

Reklāma
Reklāma

Tie, kuri ir jau izslimojuši Covid-19 pēdējo trīs mēnešu laikā, zināmā mērā var baudīt priekšrocības – atvieglotāka ceļošana. Pirms iekāpšanas lidmašīnā nav jāuzrāda Covid tests, Covid eksprestests nav jāveic pēc atgriešanās Rīgā, kā arī nav jādodas pašizolācijā.

Ziņu portāls Euronews.com raksta, ka valsts gan drīkst izvēlēties, ar kādām vakcīnām vakcinēs iedzīvotājus, bet tiesības brīvi ceļot ES ietvaros būs tikai tiem, kas būs potējušies ar Eiropas Zāļu aģentūras apstiprinātām vakcīnām. Šobrīd tādas ir četras - Pfizer/BionTech, AstraZeneca, Moderna and Johnson & Johnson.