Trīs bērnu māmiņai nepieciešama palīdzība īpašo meitas un dēla ārstēšanai

Inga ir triju bērnu māmiņa. Divi no bērniem ir smagi slimi. 14-gadīgajai Kitijai ir nepieciešama paliatīvā aprūpe, savukārt 17-gadīgajam Ralfam pirms trim gadiem tika piešķirta invaliditāte.
Divi īpašie bērni prasa kopšanu, uzmanību un rūpes visas diennakts garumā, tāpēc iekārtoties darbā Inga nevar.
Foto: Rolfs Vendiņš

FOTO: no personīgā arhīva

Divi īpašie bērni prasa kopšanu, uzmanību un rūpes visas diennakts garumā, tāpēc iekārtoties darbā Inga nevar. Foto: Rolfs Vendiņš

Tā ir iznācis, ka ar visām sadzīves, finansiālajām un medicīniskajām problēmām māmiņai ir jātiek galā vienai. Izņemot vecāko meitu, kurai ir 21 gads, citu palīgu viņai nav. Ingai ir nepieciešama palīdzība, lai varētu apmaksāt medikamentus un ortopēdiskos apavus Kitijai, kā arī īpaši izstrādātu rehabilitācijas kursu Ralfam. Pavisam nepieciešams savākt 4800 eiro.

Akcijas “Labo darbu diena” ietvaros 16. martā plkst. 12.00 radio Baltkom 93.9 ēterā būs labdarības programma “Zaļā lampa”, kas veltīta Ralfam un Kitijai Veskeriem.
Viņu atbalstam darbojas ziedojumu tālrunis 9 000 63 84 (1,42 eiro par zvanu).

Ralfam un Kitijai speciālais ziedojumu konts ir atvērts labdarības nodibinājumā “PALĪDZĒSIM.LV”
Nodibinājums “Palīdzēsim.lv”
Reģistrācijas nr. Nr. 40008137568
Konta nr. LV90UNLA0050013761397
SEB bankas SWIFT kods UNLALV2X
Mērķis: Zaļā lampa. Palīdzība Ralfam un Kitijai Veskeriem.


Veskeru ģimene ir ļoti draudzīga un saliedēta. Kā musketieri – viens par visiem, visi par vienu. Taču Ingai klājas ļoti, ļoti grūti. Vecākā meita (viņa ir apguvusi vizāžistes profesiju) ir palikusi bez darba, un vienīgais ģimenes iztikas avots šobrīd ir invaliditātes pabalsts. Mamma ļoti cenšas darīt visu, kas viņas spēkos, lai uzlabotu dēla un meitas dzīves kvalitāti. Pats smagākais Ingai nav ne katastrofālais naudas trūkums, ne arī fiziskā slodze, kad nākas nēsāt 14-gadīgo Kitiju uz rokām, bet gan tas, ka par visu ir jāatbild pašai un nav no kurienes gaidīt atbalstu un palīdzību. Divi īpašie bērni prasa kopšanu, uzmanību un rūpes visas diennakts garumā, tāpēc iekārtoties darbā Inga nevar.


“Kitijai ir tik daudz diagnožu, ka vieglāk pateikt, kā viņai nav”, stāsta Inga. “Galvenā diagnoze ir bērnu cerebrālā trieka, bet papildus tai ir epilepsija ar krampjiem, spastiska tetraparēze, problēmas ar nierēm un kuņģi…” Kitijai ir nepieciešami mūsdienīgi pretsāpju līdzekļi, īpaša pārtika, autiņbiksītes, speciāli ortopēdiskie apavi, māmiņa nomā viņai ratiņkrēslu un speciālu krēsliņu dušai…
 

Kitijai galvenā diagnoze ir bērnu cerebrālā trieka, bet papildus tai ir epilepsija ar krampjiem, spastiska tetraparēze, problēmas ar nierēm un kuņģi


Kitija ir ļoti mierīga, labsirdīga un pacietīga meitene. Pat sākoties sāpēm, viņa neniķojas, bet gaida, kamēr iedarbosies zāles. Kitijai ļoti patīk mūzika, grāmatas un multfilmas par dzīvniekiem. Šobrīd viņa mācās 7. klasē, apgūstot mācību vielu mājmācībā pēc speciālas programmas. Kad ģimene saņem ielūgumus no fonda Palīdzesim.lv, Kitija ar lielu prieku  apmeklē zooloģisko dārzu un leļļu teātra izrādes. Zooloģiskajā dārzā viņai visvairāk patīk vērot krāsainās zivtiņas akvārijos. “Brauciens ar diviem īpašajiem bērniem sabiedriskajā transportā ir īsts pārbaudījums,” stāsta Inga, “taču mēs ar vecāko meitu katrreiz cenšamies kaut ko izdomāt, lai sagādātu bērniem prieku.”

Starp Kitiju un mammu valda pilnīga savstarpēja sapratne, taču nodibināt kontaktu ar Ralfu ir daudz grūtāk. Puisim ir Aspergera sindroms – viens no autisma veidiem, kam raksturīga norobežošanās no apkārtējās pasaules, noslēgtība un depresīvs stāvoklis. Ņemot vērā Ralfa psihisko stāvokli, viņam ir nepieciešamas pastāvīgas uzvedības korekcijas nodarbības, lai atvieglotu viņa adaptāciju un attīstītu sociālās iemaņas, mazinātu trauksmainību un atsvešinātību. Jebkurš sīkums, kuru apgūst šāds bērns, spēj atvieglot viņa dzīvi. Taču katrs solis uz priekšu prasa milzīgu darbu un pūliņus.
 

 

Reklāma
Reklāma

Ralfam ir Aspergera sindroms, viņam ir nepieciešamas pastāvīgas uzvedības korekcijas nodarbības, lai atvieglotu viņa adaptāciju un attīstītu sociālās iemaņas, mazinātu trauksmainību un atsvešinātību.

 


Necilvēcīgā slodze un milzīgā atbildība pēdējos gados ir spēcīgi iedragājušas arī pašas mammas veselību un nervu sistēmu. Sev viņai neatliek ne laika, ne naudas. Inga sapņo par īsu atelpu, lai varētu kaut uz mirkli apstāties un aizmirst par visu.
Viens no veidiem, kas palīdz Ingai aizbēgt no problēmām, ir dzeja. Pirms vairākiem gadiem Inga sāka rakstīt dzejoļus – filozofiskus, aizkustinošus un ļoti romantiskus. Atliek tikai brīnīties, kā šai sievietei, kas piedzīvojusi tik daudz sāpju un nelaimju, ir izdevies saglabāt tik gaišu skatu uz dzīvi.
Ingai ir ļoti tuva doma par to, ka laimei nav rītdienas, tai nav arī vakardienas, tā neatceras to, kas pagājis un nedomā par to, kas nāks. Tai ir tikai tagadne – un tā nav diena, bet acumirklis.
Pati Inga uzskata, ka spēkus viņai dod mīlestība. “Es esmu uzaugusi mīlestībā, man bija brīnišķīgi vecāki. Un es ļoti mīlu savus bērnus un domāju, ka mūsu pārbaudījumi – tā ir dzīves skola.”


Ingas Zandausas dzejoļi jau ir bijuši publicēti vairākos krājumos izdevniecībā “Domu pērles” un  «Ezerrozes grāmatas». Ingai ir arī sava dzejas lapa Facebook. 
 

Inga ir iemācījusies sadzīvot ar savu bērnu slimībām un nekrist izmisumā. Taču viņai ir ļoti vajadzīgs atbalsts – lai noturētos virs ūdens, neizdegtu un turpinātu pildīt savu mātes pienākumu. Vienā no Ingas dzejoļiem ir šādas rindas: 
“Kaut zinu, ja spēki izsīkst, Eņģeļi steidz palīgā…”
Mēs varam palīdzēt šai ģimenei.
 

Kam nepieciešama nauda:
Medikamenti, ortopēdiskie apavi, speciālā pārtika un higiēnas preces Kitijai, rehabilitācijas programma Ralfam, psihologa konsultācijas; –  kopā ģimenei nepieciešama palīdzība 4800 eiro, lai nodrošinātu atbalstu gada garumā.
Ralfam un Kitijai speciālais ziedojumu konts ir atvērts labdarības nodibinājumā
“Palīdzēsim.lv”:


Nodibinājums “PALĪDZĒSIM.LV”
Reģistrācijas nr. Nr. 40008137568
Konta nr. LV90UNLA0050013761397
SEB bankas SWIFT kods UNLALV2X
Mērķis: Zaļā lampa. Palīdzība Ralfam un Kitijai Veskeriem.