No šodienas līdz Lieldienām spēkā jauni Covid - 19 pandēmiju ierobežojošie noteikumi

Ministru kabinets piektdien, 12. martā, apstiprināja vairākus uzlabojumus epidemioloģiskās drošības pasākumos, lai līdz Lieldienām mērķtiecīgi nostiprinātu pašreizējo Covid-19 saslimstības krituma tendenci.
No šodienas līdz Lieldienām spēkā jauni Covid - 19 pandēmiju ierobežojošie noteikumi

FOTO: Pexels.com

 

Covid-19 tests  

Bezmaksas Covid-19 testu var veikt ikviens, kam ir parādījušies simptomi, ārsta nosūtījums nav nepieciešams.  Testam var pieteikties telefoniski pa tālr. 8303 vai, izmantojot e-pierakstu.


Darbs    

No 16. marta privātajā sektorā nodarbinātajiem stingri rekomendēts strādāt attālināti, kam darba specifika to pieļauj.
No 16. marta publiskajā sektorā nodarbinātajiem obligāti noteikts darbs attālināti, kam darba specifika to pieļauj.  Tāpat darba devējam ir jānosaka atbildīgais par Covid-19 ierobežošanas pasākumu īstenošanu kolektīvā. Ārkārtējās situācijas laikā darba devējs arī vienpusēji var noteikt darbiniekam attālināto darbu.
Darba devējs nosaka, kam ir tiesības strādāt klātienē. Publiskajā sektorā klātienē telpā 1 darbinieks, atklāta tipa birojos vismaz 15 m2 nodarbinātajam vai arī darbs atbilstoši maiņu grafikam.

 


Sabiedriskais transports

Sabiedriskajā transportā jāizvērtē brauciena nepieciešamība. Pasažieru skaits nedrīkst pārsniegt 50% no tā ietilpības. 
 


Bērnudārzi  

Pirmskolas izglītības iestādēs no 16. marta darbu turpinās, uzņemot tikai tos bērnus, kuru vecākiem jāstrādā klātienē, kā arī tiem, kuru darba specifikas dēļ nav iespējams attālināti vienlaikus strādāt un nodrošināt bērnu pieskatīšanu. Pirmsskolas izglītības iestādēs gan mācību procesa laikā, gan ārpus tā darbiniekiem pareizi jālieto mutes un deguna aizsegs. 

 


Mācības

Reklāma
Reklāma

Pašvaldībās, kas atbilst drošas skolas kritērijiem, mācības var notikt klātienē  1.-4. klasei. Klātienē var notikt individuālas konsultācijas 12. klasēm, profesionālās izglītības valsts pārbaudes darbu kārtotājiem un skolēniem, kas pakļauti priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas riskam

Attālināti mācās 1.-12. klašu skolēni, studenti, profesionālās izglītības audzēkņi atbilstoši  Izglītības un zinātnes ministrijas rekomendācijām. 

 

  • Nodarbības ārā klātienē var organizēt pašvaldībās, kurās saslimstība nepārsniedz 250 saslimušo uz 100 000 iedzīvotāju 14 dienu laikā.
  • Āra nodarbībās var piedalīties izglītojamie no vienas klases (grupas, kursa) pamatizglītības vai vidējās izglītības pakāpē
  • Āra nodarbībās piedalās ne vairāk kā 20 personu grupā
  • Formālās izglītības āra nodarbības var organizēt ne biežāk kā 5 reizes nedēļā (viena nodarbība max 40 minūtes)
  • Neformālās izglītības āra nodarbības var organizēt ne biežāk kā 2 reizes nedēļā (viena nodarbība max 40 minūtes)
  • Izglītības iestādēs un arī ārā visam personālam un audzēkņiem klātienē jālieto sejas maskas. 
     

Interešu izglītības nodarbības individuāli un grupām drīkst organizēt attālināti. 
Sporta treniņi grupās drīkst notikt tikai ārpus telpām un nepārsniedzot 10 cilvēku skaitu un neizmantojot ģērbtuves.
 

Tikšanās mājsaimniecību ietvaros
 

  • Nedrīkst notikt publiski pasākumi.
  • Drīkst organizēt pasākumus vienas mājsaimniecības ietvaros. Nedrīkst notikt privāti pasākumi un pulcēšanās ārpus vienas mājsaimniecības.
  • Ja nepieciešams nodrošināt personas aprūpi vai ja persona mājsaimniecībā dzīvo viena, pieļaujami apmeklējumi, bet ne vairāk kā divu mājsaimniecību ietvaros.
     


Ceļošana

No 17. marta visiem, kas Latvijā ierodas no nebūtiska ceļojuma trešajā valstī, par saviem līdzekļiem ir jāveic Covid-19 tests. Ja tā rezultāts būs negatīvs, tad jāievēro pašizolācija savā dzīvesvietā.

Pozitīva rezultāta gadījumā pašizolācija jāpavada kādā no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras noteiktajām tūristu mītnēm un tā arī jāapmaksā. Ja persona uz tūrisma mītni pēc pozitīva rezultāta saņemšanas nedosies brīvprātīgi, tad jāapmaksā būs arī Valsts policijas izdevumi par personas nogādāšanu uz viesnīcu.