Šuplinska: prognozēt klātienes mācību atsākšanu lielajās pašvaldībās ir samērā grūti

Ņemot vērā, ka Veselības ministrija un epidemiologi aktualizē Covid-19 pandēmijas "trešo vilni" un vakcinācija valstī norisinās lēni, patlaban prognozēt klātienes mācību atsākšanu lielajās pašvaldībās ir samērā grūti, pastāstīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska.
Šuplinska: prognozēt klātienes mācību atsākšanu lielajās pašvaldībās ir samērā grūti

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Viņa norādīja, ka Izglītības un zinātnes ministrijā domā par papildu kritēriju ieviešanu, lai vairāk pašvaldību atbilstu "drošās skolas" principam.

Savukārt visos pārējos reģionos patlaban strādā, lai uzlabotu bērnu psihoemocionālo stāvokli, piemēram, meklē iespēju formālajai izglītībai notikt arī ārtelpās, vērš uzmanību uz tām skolām, kas jau tagad piedāvā nestandarta mācību situācijas, piemēram, ekspedīcijas, sarunas, atslodzes dienas, kā arī pievērš uzmanību mentālai veselībai pusaudžu un jauniešu vidū.

 

Pirmdien klātienes mācības 1.-4.klasei var organizēt skolas no 22 epidemioloģiski drošiem novadiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) aktuālākie dati.

Pagājušajā nedēļā, trīs dienas pēc jaunāko klašu mācību atsākšanas klātienē vairākās pašvaldībās epidemioloģiski drošo pašvaldību kritērijiem vairs neatbilda Auces, Burtnieku, Cesvaines, Krustpils, Saulkrastu, Skrundas un Vecpiebalgas novads.

Turpretim epidemioloģiski drošo pašvaldību sarakstam pievienojās Alojas, Apes, Lubānas un Zilupes novads.

 

Kopumā uz 24.februāri "drošās skolas" principam atbilst 22 novadi - Alojas, Alsungas, Apes, Dagdas, Durbes, Ērgļu, Kuldīgas, Ķeguma, Lubānas, Mālpils, Mērsraga, Naukšēnu, Neretas, Pāvilostas, Pļaviņu, Rūjienas, Salacgrīvas, Siguldas, Skrīveru, Tērvetes, Vecumnieku un Zilupes novadi.
 

Reklāma
Reklāma

Iepriekš, uz 18.februāri, pēc SPKC vērtējuma skolu jaunāko klašu darbu klātienē varēja rīkot 25 novados - Alsungas, Auces, Burtnieku, Cesvaines, Dagdas, Durbes, Ērgļu, Ķeguma, Krustpils, Kuldīgas, Mālpils, Mērsraga, Naukšēnu, Neretas, Pāvilostas, Pļaviņas, Rūjienas, Salacgrīvas, Saulkrastu, Siguldas, Skrīveru, Skrundas, Tērvetes, Vecumnieku un Vecpiebalgas novadā.


Kā ziņots, otrdien ministri konceptuāli vienojās, ka SPKC būs tiesīgs lemt par klātienes mācības atļaušanu 1.-4.klasei, ja pašvaldībā divu nedēļu saslimstības rādītājs nepārsniegs 220 slieksni uz 100 000 iedzīvotājiem un nebūs novērots straujš Covid-19 saslimstības pieaugums.

 

Vērtējot pašvaldību saslimstības rādītājus, turpmāk SPKC ņems vērā arī tādus papildu faktorus kā uzliesmojums vienā kolektīvā un vai tas var būtiski ietekmēt saslimstības rādītāju kopumā nelielā administratīvajā teritorijā. Vai pašvaldībā kopumā iedzīvotājiem ir veikts pietiekams testēšanas apjoms, lai nodrošinātu saslimstības datu objektivitāti. Tāpat SPKC klātienes mācības ļaus rīkot, ja pašvaldībā nav jauno Covid-19 izraisītāja paveidu klātbūtne, kā arī pašvaldības saslimstības rādītājs neietekmē Covid-19 uzliesmojums slēgtā kolektīvā.


Lai nodrošinātu, ka SPKC publicētā informācija kļūst publiski ticami un saistoši Latvijas iedzīvotājiem, tiek noteikts, ka oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicē to pilsētu vai novadu sarakstu, kur, atbilstoši SPKC tīmekļvietnē trešdienā publicētajai informācijai, 14 dienu kumulatīvās saslimstības rādītājs atbilst tādam līmenim, lai rīkotu klātienes mācības 1.-4. klasē.