Kuras būs pirmās ģimenes, kas saņems 500 eiro pabalstu par bērniem?

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) marta beigās sāks vienreizēju 500 eiro atbalsta izmaksu par katru bērnu. Iestādes preses sekretāre Iveta Daine portālam Jauns.lv skaidroja, ka ģimenes nevar zināt, kurā datumā viņām ieskaitīs naudas atbalstu. Izmaksa notiks secīgi pēc bērna dzimšanas gada.
Izmaksa notiks secīgi pēc bērna dzimšanas gada.

FOTO: Shutterstock.com

Izmaksa notiks secīgi pēc bērna dzimšanas gada.

Daine norādīja, ka atbalsta izmaksu nesāks tuvāko dienu laikā. Naudas izmaksa sāksies tikai marta beigās.

Līdz 31.martam 500 eiro atbalstu izmaksās vecākiem, kuri laika posmā no 1.marta līdz 6.aprīlim saņem bērna kopšanas pabalstu par bērnu līdz viena gada vecumam, ģimenes valsts pabalstu vai piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti.
 

Kuras ģimenes pabalstu saņems pirmās?

Viņa skaidroja, ka VSAA maksās par katru bērnu atsevišķi 500 eiro, tātad, ja ir trīs bērni, tad trīs reizes kontā ieskaitīs 500 eiro.

Izmaksa notiks secīgi pēc bērna dzimšanas gada. Piemēram, ja ģimenē ir 18, 14 un 11gadus veci skolēni, tad vispirms kontā ieskaitīs 500 eiro atbalstu par vecāko. Pēc tam sekos divi atsevišķi maksājumi par nākamajiem bērniem. Atbalsts netiks summēts, VSAA maksās 500 eiro par katru bērnu atsevišķi.

Ir iespējams, ka par vienu bērnu maksājums ienāk, piemēram, 22.martā, par citiem - 23.martā.

VSAA pārstāve lūdza vecākus būt saprotošiem, neuztraukties, ka kontā ienācis viens atbalsta maksājums, bet pagaidīt vēl nākamo dienu.

500 eiro atbalsts netiks ieskaitīts tajā datumā, kad ģimene saņem citus ar bērniem saistītos pabalstus. Atbalsta izmaksa būs atsevišķi mēneša beigās.
 

Reklāma
Reklāma


Ja bērniņš vēl nav piedzimis

Īpašā situācijā ir ģimenes, kurām tikko piedzimuši bērniņi vai vēl tikai piedzims.

30 dienu laikā pēc bērna kopšanas pabalsta vai ģimenes valsts pabalsta piešķiršanas atbalstu izmaksās, ja no 2021.gada 1.marta līdz 6.aprīlim personai piešķirts maternitātes pabalsts un bērns piedzims līdz 6.aprīlim.

Tas nozīmē, ka strādājošai māmiņai, kurai pēc bērna piedzimšanas pienākas maternitātes pabalsts 56 vai 70 kalendārās dienas, 500 eiro atbalstu piešķirs tad, kad būs beidzies šis periods. Pēc tam no nākamās dienas piešķirs bērna kopšanas pabalstu un arī 500 eiro atbalstu. Piemēram, ja bērniņš piedzimis 1.martā, tad maternitātes pabalsta periods beigsies aprīļa beigās vai maijā. Pēc tam piešķirs bērna kopšanas pabalstu un piešķirs arī atbalstu 500 eiro apmērā, un to izmaksās turpmāko 30 dienu laikā.

Ja jaunā māmiņa nav strādājusi un viņai nepienākas tie pabalsti (sociālās apdrošināšanas pabalsti), kuru apmērs atkarīgs no vidējās darba algas, tad viņai bērna kopšanas pabalstu piešķirs uzreiz pēc bērna piedzimšanas, tātad uzreiz arī piešķirs 500 eiro atbalstu.

Plašāka informācija par 500 eiro atbalstu pieejama VSAA mājaslapā.