Vai skolēni varēs apgūt iekavēto peldētapmācību?

Mammamuntetiem.lv lasītāja interesējas – kas notiks ar mazāko klašu skolēniem plānotajām peldētapmācības stundām? Vai tiem bērniem, kam bija paredzēta peldētapmācība šajā mācību gadā, tā tiks nodrošināta, piemēram, nākamajā mācību gadā?
Peldētapmācība mazo klašu skolēniem ir katras pašvaldības kompetence.

FOTO: Shutterstock.com

Peldētapmācība mazo klašu skolēniem ir katras pašvaldības kompetence.

Bezmaksas peldētapmācības nodrošināšana ir konkrētās izglītības iestādes un dibinātāja (tātad vairumā gadījumu – pašvaldības) kompetence, Mammamuntetiem.lv norādīja Izglītības un zinātnes ministrijā. Tāpat jautājums par finansējumu un to,  kāda procesa ietvaros to īsteno – kā vispārējo izglītību (sporta stundas) vai interešu izglītība, ir pašvaldības lēmums. Tāpēc par to, kas notiks ar konkrētās skolas peldēšanas nodarbībām, vislabāk ir interesēties vai nu savā skolā vai konkrētajā pašvaldībā.

 

Peldēšanas iespējas skolēniem – neskaidras

Kā uzsver Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Komunikācijas un sabiedrisko attiecību vadītāja Indra Vilde, peldētapmācība Rīgas pašvaldības skolu 2. klašu skolēniem ir pašvaldības brīvprātīga iniciatīva jau daudzus gadus un tā tiek apmaksāta no pašvaldības budžeta. Taču šajā mācību gadā tā tika pārtraukta jau no 30. novembra, pamatojoties pamatojoties gan uz Ministru kabineta rīkojumu “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, gan Rīgas domes normatīvo aktu regulējumu. I. Vilde arī uzsvēra, ka šīs pašvaldības iniciatīvas turpmākā īstenošana ir cieši saistīta ar epidemioloģisko situāciju, valstī noteiktajiem ierobežojumiem un pašvaldības budžeta iespējām. Jautāta par to, vai pastāv iespēja, ka peldēšana šiem bērniem netiks pārcelta uz citu laiku, I. Vilde norādīja, ka lēmums par to ir cieši saistīts ar epidemioloģisko situāciju, valstī noteiktajiem ierobežojumiem un pašvaldības budžeta iespējām.

 

Šīs pašvaldības iniciatīvas turpmākā īstenošana ir cieši saistīta ar epidemioloģisko situāciju, valstī noteiktajiem ierobežojumiem un pašvaldības budžeta iespējām. 

 

Reklāma
Reklāma

Savukārt Liepājas 2. klases skolēniem šajā mācību gadā peldētapmācība tika uzsākta rudenī, taču sekojot Covid-19 izplatībai un ārkārtējai situācijai valstī, ne visi skolēni to pabeidza 1. semestrī, norāda Liepājas pilsētas Izglītības pārvaldes vadītāja palīgs komunikācijas jautājumos Renāte Meļķe. Viņa arī teic, ka 2. semestrī peldētapmācība nav uzsākta un, ja turpināsies attālinātās mācības, tad arī netiks uzsākta. Savukārt jautāta par to, vai pašreizējie 2. klašu klašu skolēni, kam šogad izkrīt peldēšanas nodarbības, varēs to apgūt nākamajā mācību gadā, pašvaldības pārstāve norāda, ka Liepājas pilsētas pašvaldībai nav tādas kapacitātes, lai nākamajā mācību gadā vienlaicīgi mācības uzsāktu 2. un 3. klases skolēni, tāpēc šis jautājums vēl tiks risināts.

 

Liepājas pilsētas pašvaldībai nav tādas kapacitātes, lai nākamajā mācību gadā vienlaicīgi mācības uzsāktu 2. un 3. klases skolēni, tāpēc šis jautājums vēl tiks risināts.

 

Iepriekšējā mācību gada prakse Rīgā – nodarbības nepārcelt

Runājot par to, kas ar nenotikušajām peldēšanas nodarbībām notika 2020. gada pavasarī, I. Vilde norāda: “Tā kā pavasarī ar šo situāciju pirmo reizi saskārās visas jomas un nevienam nebija pieredzes strādāt šādos apstākļos, tad izglītības jomā nodrošināt attālinātās mācības bija gan izaicinājums, gan neierasta prakse. Galvenais bija nodrošināt likumā noteiktās funkcijas, sekundāras bija brīvprātīgās iniciatīvas, piemēram peldētapmācība. Sākoties jaunajam mācību gadam, peldētapmācība tika nodrošināta 2. klašu skolēniem, kā to paredz šī programma.”