Siguldā braucot ar gaisa trošu vagoniņu iespējams redzēt lāci

Atzīmējot zelta rudens sākumu Siguldā, gaisa trošu ceļa vagoniņa lācis sadarbībā ar mākslinieci Kristīni Kliginu atgūst jaunu veidolu un tiek sēdināts egles galotnē, lai priecētu un pārsteigtu braucējus.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Siguldas vagoniņa lācis atgūst jaunu veidolu un aicina viesus sagaidīt zelta rudeni Siguldā

Stāsts par Gaujas senlejas lāci egles galotnē, kas labi ieraugāms brauciena laikā ar Siguldas vagoniņu un lidojuma laikā ar atrakciju zipline ZĒRGLIS, aizsācies 2009. gada 23. septembrī. Toreizējā mīkstā rotaļlieta – lācis – tika nejauši atrasts pie atkritumu konteinera un tā atradēji lēma sniegt lācim otro elpu, nosēdinot to egles galotnē otrpus Gaujai. Tā lācis neoficiāli kļuva par Siguldas vagoniņa simbolu, brauciena laikā pārsteidzot un priecējot kā vietējos, tā arī tūristus.  

 


Šoruden, Siguldas vagoniņa simbols ir atguvis jaunu veidolu. Jaunā lāča autore ir tekstilmāksliniece, siguldiete Kristīne Kligina. Pati māksliniece par īstenoto projektu un sadarbību stāsta: “Lācis ir spēka un varenības simbols, vienlaikus iemiesojot gan zvērīgo dabu, gan mīļumu. Esmu māksliniece un lāču figūras darinu jau vairāk nekā desmit gadu. Laika gaitā no pavisam nelielām bērnu rotaļlietām esmu nonākusi līdz monumentālām tekstila materiālu skulptūrām, pat vairāk nekā 2 m augstām. Mazais rotaļu lācēns manī ir izraisījis personisku interesi par lāča tēla nozīmi. 

 

"Dziļi patriotiski man kā novadniecei ir īpašs gods un reizē atbildība, ka esmu radījusi tieši savai pilsētai veltītu lāča skulptūru. Gaisa vagoniņš ir viens no Siguldas simboliem un šis lācis kļūst par daļu no neaizmirstamā piedzīvojuma tūristiem" saka Kristīne Kligina.


Siguldas Gaujas senlejas lācis priekš manis ir ļoti nozīmīgs. Pirmkārt, jau dziļi patriotiski man kā novadniecei ir īpašs gods un reizē atbildība, ka esmu radījusi tieši savai pilsētai veltītu lāča skulptūru. Gaisa vagoniņš ir viens no Siguldas simboliem un šis lācis kļūst par daļu no neaizmirstamā piedzīvojuma tūristiem. 

 

Reklāma
Reklāma


Otrkārt, nozīmīgs izaicinājums bija lāča radīšanas tehniskā puse. Lācis ir 150 cm augsts un 7,5 kg smags. Gan kustībā, gan siluetā mērķis bija radīt šķietami “dzīva” lāča atveidu. Neierasts risinājums  ir tekstila skulptūra vidē. Kā daba un laika apstākļi to ietekmēs? Redzēt kā daba laika gaitā saaug ar tekstīliju, kā sūnas un koka sveķi ieaug materiālā, tas kļūst par dabas un mākslinieka kopdarbu. Šī pieredze noteikti būs vērtīgs sākums kādiem nākotnes projektiem. Kā lācēns jutīsies nonācis Siguldas mežā, to rādīs laiks.“

 

Siguldas vagoniņš” komanda atzīst, ka ir, un šis ir īstais brīdis braukt uz Siguldu baudīt tās ainavas krāšņumu. 


Dabas un laikapstākļu ietekmes dēļ, katram egles galotnē sēdošajam lācim ir atšķirīgs slavas un mūža ilgums.

Šis mākslinieces Kristīnes Kliginas radītais lācis ir trešais, kas pievienojas egles galotnē sēdošo lāču saimei un rod godu iepriecināt tūristus un vietējos. “Siguldas vagoniņš” komanda atzīst, ka papildu ainaviskajam skatam uz Turaidas pili, Krimuldas muižu, Siguldas bobsleja un kamaniņu trasi un burvīgo ainavu vairāku kilometru tālumā, lācis brauciena laikā joprojām ir satraucošs pārsteigums par lāča eksistenci nezinātājiem un ļoti gaidīts, iemīļots objekts zinātājiem. 


Atbildot uz jautājumu, vai zelta rudens Siguldā jau ir iestājies, “Siguldas vagoniņš” komanda atzīst, ka ir, un šis ir īstais brīdis braukt uz Siguldu baudīt tās ainavas krāšņumu. Vagoniņa simbols – jaunais lācis – nu jau egles galotnē godpilni pilda savu sūtību, sveicot ar zelta rudens iestāšanos un priecējot vagoniņa klientus.