Ja ar Covid-19 saslimst skolēns: vai vecāki var iet uz darbu, bet māsas – uz skolu?

Iesākoties jaunajam mācību gadam, vecāki pauž bažas, kas notiek gadījumā, ja bērns saslimst ar Covid-19. Vai citi ģimenes bērni var turpināt skolas gaitas un vecāki var iet uz darbu? Situāciju skaidro Slimību profilakses  kontroles centra (SPKC) sabiedrisko attiecību speciāliste Edīte Tetere.

Ja ģimenē saslimst bērns, viņa mājsaimniecības locekļi, kas dzīvo ikdienā kopā ar bērnu, tiek noteiktas kā kontaktpersonas

FOTO: Shutterstock.com

Ja ģimenē saslimst bērns, viņa mājsaimniecības locekļi, kas dzīvo ikdienā kopā ar bērnu, tiek noteiktas kā kontaktpersonas

SPKC pārstāve skaidro, ka katru konkrēto saslimšanu gadījumu individuāli izvērtē epidemiologi. Tomēr, ja ģimenē saslimst bērns, viņa mājsaimniecības locekļi, kas dzīvo ikdienā kopā ar bērnu, tiek noteiktas kā kontaktpersonas.

Visām saslimušās personas kontaktpersonām tiek noteikta izolācija.

“Saslimušajam tiek noteikta karantīna, bet ģimenes locekļiem, kas ikdienā dzīvo kopā ar bērnu, tiek noteikts kontaktpersonas statusus. Kontaktpersonas statusu nosaka epidemiologs, izvērtējot personas riskus saslimt. Tāpēc, iespējams, kāda māsa vai brālis, kas ikdienā nedzīvo kopā ar saslimušo, netiks noteikta kā kontaktpersona. Visām saslimušās personas kontaktpersonām tiek noteikta mājas karantīna. Mājas karantīnā esošie nevar apmeklēt publiskas vietas, un viņiem ir jāizvērtē, kur un kādos laikos doties, lai izvairītos no citu personu satikšana,” skaidro E. Tetere.

Reklāma
Reklāma

Ja ģimenē ar bērnu ir konstatēta Covid-19 saslimšana, ir jāievēro piesardzība – pārējiem pēc iespējas ieturēt mazāku kontaktu ar saslimušo, drēbes mazgāt augstākā temperatūrā, tāpat arī nepieciešams traukus nomazgāt kārtīgi karstā ūdenī un ievērot citus piesardzības pasākumus.

Lasi vēl: Kas notiek, ja klasē kādam skolēnam atklāj Covid-19?