"Satori" izdod bezmaksas avīzi "Man riebjas skola" latviešu un krievu valodā

Sākoties jaunajam skolas gadam, interneta žurnāls "Satori" izdevis avīzi "Man riebjas skola/Меня достала школа", kurā no dažādiem leņķiem aplūkota gaidāmā izglītības reforma "Skola2030", pamatizglītības ideāli un problēmas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lai sarunā par izglītību iesaistītu pēc iespējas plašāku sabiedrības daļu, "Satori" vasaras avīze pirmoreiz lasāma divās valodās – latviešu un krievu. 

"Šīs avīzes mērķis ir pārskatīt izglītības trūkumus – tās tumšo pusi," avīzes redakcijas slejā raksta "Satori" galvenais redaktors Henriks Zēgners. "Raugoties no dažādiem skatpunktiem, atklājas pārsteidzoši daudz sāpju, traumu un kļūdu, kuru iegrieztās rētas atspoguļojas visā sabiedrībā, jo izglītība tieši vai pastarpināti ietver mūs visus – bijušos, esošos, topošos skolotājus, skolēnus, bērnus un vecākus."

Izdevumā apkopoti vairāku autoru teksti – esejas un daiļliteratūra – par tādām tēmām kā skolas radītā trauksme, plaisa starp latviešu un krievu kopienām, ko radījusi kļūdainā Latvijas izglītības politika, dzimumidentitātes veidošanos skolā un dusmīgo zēnu karu ar skolotājām sievietēm, skolas gaitu uzsākšanu. Tam līdzās žurnāliste Sarmīte Kolāte avīzē pētnieciski skaidro, ko tieši nozīmē "Skola2030" un kas tās ietvaros gaidāms, bet vēl 9 skolotāji aptaujā stāsta, kas skolā riebjas viņiem pašiem.

Avīze tiks atklāta 1. septembrī Kaņepes Kultūras centrā ar Henrika Zēgnera spēlētu diskotēku, bet jau šobrīd pieejama bez maksas dažādās Rīgas un Latvijas kultūrvietās.

Reklāma
Reklāma

Ilustrācijas avīzei veidojusi Renāte Kloviņa, bet dizainu – Aleksejs Muraško. Vasaras avīzes izdošanu atbalstījusi Ziemeļu Ministru padome.

"Satori" bezmaksas avīzi ir iespējams saņemt kafejnīcās, kultūrvietās, bāros u.c., rakstot uz e-pasta adresi andrejs@satori.lv. 

Satori ir kultūras un patstāvīgas domas interneta žurnāls, kas publicē rakstus un esejas par aktuālām sociālpolitiskām un kultūrpolitiskām problēmām, recenzijas un pārdomas par grāmatām, filmām, teātra izrādēm, koncertiem, mākslas izstādēm, intervijas ar literātiem, mūziķiem, režisoriem un citiem radošiem cilvēkiem, kā arī prozas un dzejas darbus.