Cilvēkus Latvijā un citviet reibina lupīnu skaistums, bet... tās nav sevišķi labas

Kādreiz lupīnas Latvijā un arī citviet neviena netraucētas auga un steidza vairoties brīvā dabā pļavās un ceļmalās, taču šogad, šķiet, šis zieds ir kļuvis par modes kliedzienu.

 

 Izrādās, plūkt lupīnas un vest tās prom ir visai labs pakalpojums videi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Izrādās, plūkt lupīnas un vest tās prom ir visai labs pakalpojums videi.

Pienākot lupīnu ziedēšanas laikam, sociālajos tīklos Latvijā cilvēki bieži dalās ar fotogrāfijām no pļavām, kur aug šis krāšņais augs. Tā kā bieži vien tās atrodamas parastās ceļmalās, cilvēki nevairās saplūkt tās, lai turpinātu priecāties arī mājās. Izrādās, plūkt lupīnas un vest tās prom ir visai labs pakalpojums videi. 

Tikmēr mediji ziņo, ka par īstu hitu dāņu vidū kļuvusi kāda lupīnu pilna pļava Lollandes salas nomalē, kurai pabraukt garām, nepiestājot un neapbrīnojot šo skaistumu, nespēj neviens.

 

Tiesa gan, ne visi priecājas par šo invazīvo augu.

Reklāma
Reklāma

Daudzlapu lupīna (Lupinus polyphyllus) kā dekoratīvo augu no Amerikas ieveda Lielbritānijā 1826. gadā, un tā ātri izplatījās visā Eiropā. Ar laiku lupīna atzīta par dārzbēgli, turklāt invazīvu – sugu, kas, nonākusi svešā vidē, izspiež vietējos augus.

Pirms dažiem gadiem Lietuvas Vides ministrija pat aicināja sabiedrību palīdzēt ierobežot to izplatīšanos, apraujot krāšņos ziedus, kas spraucas ceļmalās un pamestās pļavās, lai neļautu augiem izsēties.

“Līdzīgi kā Lietuvā, arī Latvijā lupīnas arvien vairāk plešas plašumā. Vietās, kur tās aug, drīz sāk ieviesties citi slāpekli mīlošie augi – nātres, vībotnes, usnes, līdz ar to ātri mainās pļavu un smiltāju augu sabiedrības, izzūd vietējie augi, kas nespēj konkurēt ar lupīnu. Blīvās lupīnu audzēs neaug citi augi, varbūt vienīgi latvāņi un krūmi var konkurēt, bet tas nebūs labākais veids, kā apkarot šo augu,” pirms četriem gadiem “Kas Jauns Avīzei” skaidroja Dabas aizsardzības pārvaldē.