Latvija pirmā pasaulē palaiž "Google" un "Apple" kopīgo lietotni Covid-19 apturēšanai

No piektdienas, 29. maija, Latvijas iedzīvotājiem pieejama lietotne “Apturi Covid”, kas ir pirmā šāda veida lietotne, kas bāzēta “Google” un “Apple” sadarbībā un brīdinās par kontaktiem ar inficētajām personām, tādā veidā pārraujot inficēšanās ķēdes. Premjers Krišjānis Kariņš uzsvēra, ka cīņai ar Covid-19 ir svarīgi, lai mēs visi lietotu šo lietotni.

Ekrānšāviņš no video

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ekrānšāviņš no video

Lietotne informēs par kontaktiem

Lietotnes izmantošana būs stingri brīvprātīga. Iedzīvotāji varēs to bez maksas lejuplādēt “Apple store” un “Google play”.

 

Lietotne fiksēs kontaktus, kas bijuši 2 – 4 metru tuvumā ilgāk nekā 15 minūtes.  Ja kāds no kontaktiem būs inficējies ar Covid-19, lietotne par to paziņos, uzreiz informējot arī par ieteicamo rīcību.

 

Lietotne piedāvā norādīt savu telefona numuru, ko izstrādātāji arī iesaka darīt, jo tad gadījumā, ja lietotājs bijis kontaktā ar inficēto personu, ar viņu varēs sazināties SPKC speciālisti. 
 

Uzstādījumos varēs ieslēgt atgādinājumu, kas reizi dienā atgādinās, ja lietotājs būs izslēdzis “Bluetooth” vai kontaktu fiksēšanu.

 

Ja lietotājs būs inficējies, viņš saņems no SPKC kodu, kuru varēs ievadīt savā tālrunī, un tad viņa kontakti saņems ziņas par to, ka bijuši saskarsmē ar kādu inficēto personu. Kods ir aktīvs īsu brīdi un pēc aktivēšanas nav izmantojams, tas ir pietiekami sarežģīts, lai to nevarētu vienkārši uzlauzt.

Reklāma
Reklāma

 

Lietotne ir droša, tā neievāc GPS datus: viedtālruņi, kuros ir uzstādīta šī lietotne, ar "Bluetooth” – neliela rādiusa bezvadu saziņas tehnoloģijas, ko izmanto viedtālruņos, bezvadu “austiņās un viedpulksteņos – palīdzību apmainās signāliem jeb digitāliem “rokasspiedieniem”, kas tiek uzglabāti lietotāja tālrunī šifrētā veidā.

 

Ar lietotāja piekrišanu un tikai tad, ja konstatēta saskare ar Covid-19, SPKC būs pieejami šādi dati: tālrunis, saskares datums, signāla stiprums un saskares ilgums. Taču lietotne nesaņems un neglabās informāciju par lietotāju atrašanās vietu un precīzu kontakta laiku.

 

Savukārt SPKC, ātri saņemot iespējamo kontaktpersonu informāciju, varēs apsteigt Covid-19 un efektīvāk kontrolēt iespējamos slimības uzliesmojumus nākotnē.