Lietuvā nākamnedēļ atsākas klātienes mācības jaunāko klašu skolēniem

Lietuvas skolās no nākamās nedēļas atgriezīsies jaunāko klašu skolēni, bet nodarbību laikā starp bērniem būs jānodrošina vismaz viena metra atstatums un jāvairās no kontaktiem starp dažādām klasēm, ceturtdien paziņojusi Izglītības, zinātnes un sporta ministrija, kas sadarbībā ar Veselības ministriju izstrādājusi ieteikumus droša mācību procesa garantēšanai.

FOTO: Shutterstock.com

Kā norādījis izglītības Aļģirds Monkevičs, klātienes mācību atsākšana nav obligāta - par to var lemt pati skola vai tās dibinātājs. Joprojām atļauts strādāt tālmācībā - vadīt stundas, sniegt konsultācijas vai cita veida palīdzību, bet atļauts arī strādāt pēc jauktas sistēmas, gādājot, lai tieša saskarsme starp skolēniem un citiem mācību procesa dalībniekiem gan nodarbībās, gan starpbrīžos būtu pēc iespējas mazāka.

Vēlams arī nodrošināt, lai katrai konkrētajai klasei nodarbības varētu notikt vienā un tai pašā telpā, un, ja skolai ir vairākas ieejas, paredzēt katrai klasei savu.

Ministrija ieteikusi pēc iespējas pārkārtot skolu darba laiku, nodarbību sākumu, starpbrīžus un ēdienreižu laiku tā, lai samazinātu kontaktus starp dažādu klašu skolēniem. Nedrīkstētu organizēt ēdināšanu pēc zviedru galda principa, vēlams apsvērt iespēju ieturēt maltītes savās klasēs vai citās mācību telpās. Aicināts bieži vēdināt telpas un nodrošināt virsmu dezinfekciju. Ieteicams arī pie ieejas skolotājiem, darbiniekiem un skolēniem mērīt temperatūru.

Reklāma
Reklāma

Skolām vēlams izvērtēt darbinieku darba apjomus un apzināt tos pie riska grupas nepiederošos darbiniekus, kuri brīvprātīgi gatavi strādāt klātienē, kā arī noskaidrot, cik ir tādu vecāku, kuri grib, lai viņu bērni joprojām mācās attālināti. Iespēju robežās nodarbības ieteicams rīkot svaigā gaisā.

Kā ziņots, nosakot karantīnas režīma atvieglojumus, Lietuvas valdība atļāvusi no pirmdienas, 25.maija, atsākt klātienes mācības sākumskolas klasēs, bet no 1.jūnija varēs atsākties mācības arī vecāko klašu skolēniem.