Latvijas zinātnieki pie Covid-19 pētīšanas ķērušies vēl pirms valsts pasūtījuma

Drīzumā tiks izsludināts konkurss uz 10 pētniecības projektiem, kuru realizācijai atvēlēti pieci miljoni eiro. Tikmēr zinātnieki pie pētniecības ķērušies vēl pirms valsts pasūtījuma un atklājuši – izsekot Covid-19 varētu palīdzēt kanalizācija. 

FOTO: Shutterstock.com

Saistībā ar Covid-19 valsts cer uz zinātnieku atbalstu trīs jomās un apsolījusi pētījumiem piešķirt piecus miljonus eiro. Šādi cerēts iegūt atbildes, piemēram, uz tādiem jautājumiem kā “Kas nosaka uzņēmību pret infekciju?” un “Kā slimību ārstēt?”. Tiek sagaidīta arī palīdzība individuālo aizsarglīdzekļu izstrādē un ieteikumi, kā pārvarēt nākamos vīrusa uzliesmojumus.

Tiesa, pētījumi Covid-19 laukā jau notiek. Piemēram, Rīgas Tehniskās universitātes zinātnieki ir atklājuši Covid-19 pēdas kanalizācijā. Notekūdeņu paraugi ņemti dažādos Latvijas reģionos. Atlasītas pilsētas, kur saslimšana ar Covid-19 nav konstatēta un kur ir. 


“Kur ir saslimstība, tur pārsvarā mēs arī redzam, ka ir notekūdenī, kas ietek notekūdeņu attīrīšanas stacijā. Pēc attīrīšanas viņa nav. Mēs gribam tālāk izstrādāt monitoringa sistēmu, jo ir grūti staigāt pa visiem dzīvokļiem un ņemt paraugus no dzīvokļiem, bet šeit jūs varat pateikt – šajā pilsētā, mājā vai pansionātā ir problēmas,” stāsta Rīgas Tehniskās universitātes zinātņu prorektors Tālis Juhna.


Plānotajā konkursā RTU cer piedalīties gan ar šo, gan citiem projektiem, piemēram, individuālo aizsarglīdzekļu pētījumiem. “Masku lietošanas ilgumu palielināt vai masku caurlaidību pilnveidot. Un dažādas citas metodes, kā padarīt tās efektīvākas,” stāsta Juhna.

Reklāma
Reklāma


Latvijas Biomedicīnas un studiju centrā top komplekti, ko nosūtīt tiem Covid-19 pozitīvajiem pacientiem, kuri piekrituši līdz ar atkārtotām analīzēm nodot arī vīrusa pētniecībai tik nepieciešamos paraugus. Biomedicīnas centrs līdz ar zinātniekiem visā pasaulē veiksmīgi iesaistījies vīrusa genoma uzbūves pētniecībā un konkursā plāno pieteikties ar vismaz četrām idejām.

 

Avots: www.lsm.lv

Saistītie raksti