Uga Dumpis: "Ar rītdienu mēs iekuģojam neskaidros ūdeņos"

Tuvojoties 12.maijam, pēc kura tiks atļauta ierobežota pulcēšanās gan iekštelpās, gan ārtelpās, Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis norāda, ka distancēšanās principu ievērošana kļūs vēl svarīgāka, nekā līdz šim.

 

Infektologs Uga Dumpis

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Infektologs Uga Dumpis

"Ar rītdienu mēs iekuģojam neskaidros ūdeņos," mikroblogošanas vietnē "Twitter" raksta infektologs Dumpis. "Jāsaprot, ka distancēšanās principu ievērošana būs vēl svarīgāka kā līdz šim. Sevišķi organizētos pasākumos līdz 25 cilvēkiem, sporta nodarbībās, restorānos un atpūtas vietās. Īpaši būs jāuzmanās iekštelpās, kur risks ir augstāks."

Ar rītdienu mēs iekuģojam neskaidros ūdeņos. Jāsaprot, ka distancēšanās principu ievērošana būs vēl svarīgāka kā līdz šim. Sevišķi organizētos pasākumos līdz 25 cilvēkiem, sporta nodarbībās, restorānos un atpūtas vietās. Īpaši būs jāuzmanās iekštelpās, kur risks ir augstāks.

— Uga Dumpis (@udumpis) May 11, 2020

 

Infektologs jau iepriekš norādījis, ka, lai arī saslimstība ar Covid-19 Latvijā mazinās, šīs slimības ierobežošanā nedrīkst zaudēt modrību. "Ja ilgstoši netiek pamanīts kāda uzliesmojuma sākums, gadījumu skaits var strauji pieaugt," brīdināja infektologs.

Raugoties no infektoloģijas viedokļa, infekciju slimībām ir raksturīga izplatība uzliesmojumu veidā, kuri var parādīties dažādās vietās. Tāpēc infektologs norāda, ka patlaban primārais uzdevums ir pamanīt šādus uzliesmojumus laikus un apzināt kontakta personas.

"Jo ģeogrāfiski lokalizētāki ir šie uzliesmojumi, jo vieglāk tos izprast un ierobežot," piebilda Dumpis.

Pēc 12.maija tiks atļauta pulcēšanās gan iekštelpās, gan ārtelpās, bet pasākumā vienlaikus varēs atrasties ne vairāk kā 25 cilvēki. Pasākuma laiks iekštelpās nedrīkstēs pārsniegt trīs stundas, bet ārtelpās - laiks netiek ierobežots. Vairs nebūs spēkā nosacījums par pasažieru skaita ierobežošanu vienā sabiedriskajā transportlīdzeklī, pārdodot biļetes ne vairāk kā 50% no sēdvietu skaita.

Reklāma
Reklāma

Tāpat lemts, ka kultūras, izklaides, sporta un citas atpūtas vietas darbu varēs uzsākt ne agrāk kā plkst.7 un beigt ne vēlāk kā plkst.24.

Ievērojot virkni nosacījumu, tiks atļauti arī organizēti sporta treniņi.

Tāpat valdība lēma atļaut organizēt tūrisma pakalpojumus ceļošanai Baltijas valstīs - Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā izsludinātā ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9.jūnijam.