Vieglāk nodzīt matus uz nullīti. Kā Covid-19 pandēmija maina skaistumkopšanas nozari?

Pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas apmeklētāju skaits skaistumkopšanas salonos ir pamatīgi sarucis. Dažu salonu īpašnieki bija spiesti pieņemt lēmumu par slēgšanu, meistari – ņemt piespiedu atvaļinājumu vai pat ierīkot studiju mājas apstākļos. Citi vēl strādā, taču nevienu bez iepriekšēja pieraksta neapkalpo, raksta www.lsm.lv

Ja krāsot matus mājās pašu spēkiem nav sarežģīti, tad viens no nozares pakalpojumiem, ko gandrīz neiespējami veikt pašam, ir matu griezums, īpaši vīriešiem.

FOTO: Shutterstock.com

Ja krāsot matus mājās pašu spēkiem nav sarežģīti, tad viens no nozares pakalpojumiem, ko gandrīz neiespējami veikt pašam, ir matu griezums, īpaši vīriešiem.

Aptaujātie speciālisti cer, ka esošie apstākļi varētu nozari atbrīvot no “lētajiem pagrīdes speciālistiem”, pakalpojuma kvalitāti un drošību izvirzot pirmajā vietā.

 

Klienti kļuvuši piesardzīgāki
Darbs no mājām, tiešsaistes konferenču režīms – reprezentatīvos amatos nereti strādā skaistumkopšanas salonu klienti, kuriem arī krīzes apstākļos jāturpina uzstāties, tikties. Taču, ja krāsot matus mājās pašu spēkiem nav sarežģīti, tad viens no nozares pakalpojumiem, ko gandrīz neiespējami veikt pašam, ir matu griezums, īpaši vīriešiem. Tādā gadījumā vīriešiem ir vieglāk paņemt mašīnīti un nodzīt matus uz nullīti, tā uzskata bārddzinis Mihails Vološčuks. Viņš stāsta, ka ir klienti, kas, netiekot uz pierakstu, tā arī darījuši: “Liela daļa klientu nāk arī socializēties, nevis tikai griezuma dēļ. Process sagādā prieku arī psiholoģiski, uzlabo pašsajūtu. Ja sievietes var likt skropstas, iet uz manikīru un virkni citām procedūrām, tad vīriešiem šādu iespēju ikdienā nav daudz.”


Salonu “HAIRRIGA” īpašniece Ilva Banka-Okorie skaidro, ka šobrīd viņas salonos vienlaicīgi strādā divi trīs meistari, starp kuriem ir 12 metru attālums.
“Darbinieki ir aprīkoti ar aizsargtērpiem, maskām, sejas aizsargiem, cimdiem, notiek dezinficēšana. Pat manikīrs notiek caur stikla barjeru, kur paredzēts atvērums rokām,” stāsta īpašniece.
Arī klientiem pie salona administrācijas pieejami dezinfekcijas līdzekļi, piedāvātas maskas, taču tās izvēlās lietot tikai manikīra laikā. Friziera pakalpojumu laikā ir grūti apgriezt matus ap ausīm, ja ir uzlikta maska.

Veselības inspekcija norāda, ka ir pieļaujams izņēmums pakalpojuma sniegšanai meistara mājās, ja dzīvesvietā ir atvēlēta un iekārtota atsevišķa telpa tikai šim mērķim ar izlietni (ar centralizētu vai autonomu aukstā un karstā ūdens padevi un sadzīves kanalizācijas sistēmu) un vēlams - ar atsevišķu ieeju.

Rūpīgi jāizvērtē vizīte meistara mājās
Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai un sociālās distancēšanās nodrošināšanai skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem ir aizliegts pieņemt klientus savā dzīvesvietā vai izbraukt pie klienta. Veselības inspekcija norāda, ka ir pieļaujams izņēmums pakalpojuma sniegšanai meistara mājās, ja dzīvesvietā ir atvēlēta un iekārtota atsevišķa telpa tikai šim mērķim ar izlietni (ar centralizētu vai autonomu aukstā un karstā ūdens padevi un sadzīves kanalizācijas sistēmu) un vēlams - ar atsevišķu ieeju.
Šobrīd interneta plašumos ir atrodami arī sludinājumi, kuros manikīra meistari piedāvā sakopt nagus mājas apstākļos. Viena no tādām meistarēm ir arī Lolita Jēkabsone, kura pāris reizes nedēļā dzīvokļa atsevišķi nodalītajā istabā pieņem klientus. Pieteikties uz vizīti var, uzrakstot personīgi īsziņā vai portālā Skaistumnīca.lv, kas apvieno privātus skaistumkopšanas meistarus un skaistumkopšanas salonus.
Meistare pieņem ne vairāk par diviem trim cilvēkiem dienā ar pusstundas atstarpi, lai pēc katra var paspēt nomazgāt un dezinficēt instrumentus, darbavietu un izvēdināt telpu. Nepazīstami klienti netiek pieņemti.

Šobrīd daudzi skaistumkopšanas saloni piedāvā īsus video ar pamācību, kā droši noņemt nagu pārklājumu mājas apstākļos.

Lai arī gandrīz ikkatrs speciālists publicētājos ierakstos uzsver, ka ievēro visus noteiktos drošības un higiēnas pasākumus, Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācijas (LSSA) priekšsēdētāja Sabīne Ulberte aicina neriskēt un nedoties pie nezināma meistara uz mājām.

Reklāma
Reklāma

Viens no risinājumiem var būt interneta vidē piedāvātie starta komplekti ar līdzekļiem, kas nepieciešami, lai sakoptu rokas un nagus. Tādi pieejami arī citām procedūrām, piemēram, vaksācijai. Manikīra meistare Jēkabsone stāsta, ka daļa klientu pie viņas vēršas ar jautājumiem par to, kā veikt manikīru pašām. Meistare apzinās, ka klientiem tas arī liek apdomāt skaistumkopšanai veltītos ikmēneša tēriņus. Piemēram, šobrīd daudzi skaistumkopšanas saloni piedāvā īsus video ar pamācību, kā droši noņemt nagu pārklājumu mājas apstākļos.


Ar masku pasargāts tikai kosmetologs
Sejas procedūrās ar masku pasargāts būs tikai speciālists. Vidējā distance starp kosmetologu un klientu ir aptuveni 20 cm, un bez higiēnas un drošības pasākumiem šajā gadījumā neiztikt, tostarp – bez piemērota kabineta procedūru veikšanai. Taču tas tā ir bijis arī pirms pandēmijas iestāšanās, uzskata Anželika Stankeviča, kosmetoloģijas speciāliste ar medicīnisko izglītību. Kosmetoloģe iesaka nopietni izvērtēt, vai šobrīd sejas un ķermeņa procedūras ir pirmās pakāpes nepieciešamība. Ja nav nekādu nopietnu ādas problēmu, tad veikalu plauktos ir pieejami dažādi līdzekļi gan vaksācijai, gan elementārai sejas un ķermeņa kopšanai. 

 

Kā pārliecināties par drošību?
Dodoties pie skaistumkopšanas pakalpojuma sniedzēja, ir svarīgi veikt izpēti un novērtējumu, kas ļaus justies droši un saņemt kvalitatīvu procedūru. Jānovērtē tās veikšanas vieta, darba piederumi, jāpārbauda, kādi drošības un higiēnas pasākumi tiek ievēroti pirms procedūras un tās laikā, jāpārliecinās, vai pakalpojuma sniedzējs paziņos par klienta personas datu dokumentēšanu un saglabāšanu saskaņā ar Veselības ministrijas 3. aprīļa rīkojumu. Saslimšanas gadījumā tas ļaus izsekot inficēšanās ķēdei.

 

Avots: www.lsm.lv