Ne visiem vecākiem ir iespēja strādāt attālināti: Latvijā pakāpeniski pieaug bērnudārzu apmeklējums

Lai gan ārkārtējā situācija valstī un aicinājums bērnus nevest uz pirmsskolas izglītības iestādēm joprojām ir spēkā, atsevišķās pašvaldībās pieaudzis bērnudārza apmeklējums. Atbildīgās iestādes gan joprojām atgādina, – vispareizākā rīcība būtu bērnus uz skolu nevest, tādējādi neapdraudot savu un citu bērnu drošību. Par to, kā Latvijā pakāpeniski pieaug bērnudārzu apmeklējums, vairāk stāsta TV3 ziņas. 

Bērnudārznieku skaita pieaugums, taču mainīgs, novērots arī Jelgavā. Ja vēl pagājušās nedēļas beigās bērnudārzos bijuši mazāk nekā 400 audzēkņu, nedēļas laikā to skaits pietuvojies 500 simtiem. Ekrānuzņēmums no video.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bērnudārznieku skaita pieaugums, taču mainīgs, novērots arī Jelgavā. Ja vēl pagājušās nedēļas beigās bērnudārzos bijuši mazāk nekā 400 audzēkņu, nedēļas laikā to skaits pietuvojies 500 simtiem. Ekrānuzņēmums no video.

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) dati par bērnudārzu apmeklētību rāda, ka joprojām vidēji valstī bērnudārzus apmeklē mazāk nekā 10% audzēkņu. Savienība bērnudārznieku skaitu ik nedēļu monitorē kopš marta beigām, un no aprīļa vidus ir novērots lielākais bērnu skaita pieaugums. Ja aprīļa sākumā no gandrīz 90 tūkstošiem bērnu tos apmeklēja nepilni seši tūkstoši, aprīļa vidū apmeklējums pieaudzis līdz deviņarpus tūkstošiem.

“Ja iepriekšējās nedēļas pieaugums tāds mērens bija, tad vislielākais pieaugums ir tieši pa šo nedēļu. Ja paskatāmies kopainu pa pašvaldībām, ir pašvaldības, kur tendences nemainās – tas ir mazākām, arī atsevišķām lielākām. Bet lielākais pieaugums, protams, ir Rīgā, jo Rīgā arī ir lielākais bērnus skaits, kas apmeklē bērnudārzus, tie ir 25 tūkstoši,” stāsta LPS padomniece izglītības un kultūras jautājumos Ināra Dundure.

Arī tagad audzēkņu skaits pirmsskolu dežūrgrupās nav liels, tomēr pieaugums tiek novērots, apstiprina pašvaldībā.

Rīgas bērnudārzos ārkārtas situācijas sākumā apmeklējums bijis robežās ap 10%, tātad ap divarpus tūkstošiem bērnu. Arī tagad audzēkņu skaits pirmsskolu dežūrgrupās nav liels, tomēr pieaugums tiek novērots, apstiprina pašvaldībā.

“Pagājušo nedēļu un šonedēļ ir aptuveni 14% procenti no visiem pirmsskolniekiem, kuri apmeklē bērnudārzus. Un tie ir skaitliskā izteiksmē 3600. Bet, protams, departaments joprojām aicina vecākus, ja vecākiem ir tāda iespēja, lai mazuļus patur mājās. Bet, protams, iestādes strādā,” norāda Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Indra Vilde.

Bērnudārznieku skaita pieaugums, taču mainīgs, novērots arī Jelgavā. Ja vēl pagājušās nedēļas beigās bērnudārzos bijuši mazāk nekā 400 audzēkņu, nedēļas laikā to skaits pietuvojies 500 simtiem.

Reklāma
Reklāma

“Sarunās ar vecākiem, tiem atsevišķajiem, man jāsaka, jo kopumā mums pirmsskolas iestādes apmeklē 3200 bērnu, vecāki ir izmantojuši to iespēju, ka viņiem ir brīvais laiks, ir izmantojuši, piemēram, atvaļinājuma iespējas un bija kopā ar bērnu. Ne visiem vecākiem šobrīd ir iespēja nodrošināt šo iespēju strādāt attālināti. Tas ir vienīgais arguments, kāpēc nedaudz palielinās,” skaidro Jelgavas izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Auza.

Visi ierobežojumi ir spēkā vismaz līdz 12. maijam, līdz ar to bērnu uz izglītības iestādi drīkst vest vien tad, ja tiešām nav citu iespēju.

Taču bērnu vešana uz bērnudārzu nav ieteicama, atgādina Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD). Visi ierobežojumi ir spēkā vismaz līdz 12. maijam, līdz ar to bērnu uz izglītības iestādi drīkst vest vien tad, ja tiešām nav citu iespēju.

“Rīkojums ir spēkā līdz 12. maijam, un nekas nav mainījies. Protams, šobrīd tā ir vecāku atbildība. Rīkojumos redzam, ka ir gadījumi, kad vecāki var pieskatīt bērnu. Ja vecākam tiešām nav citu iespēju, ir darba nepieciešamība, tad, protams, vecāks var sūtīt. Tas ir uz katra vecāka, katra mūsu kā iedzīvotāja atbildību,” akcentē IKVD Uzraudzības departamenta direktors Juris Zīvarts.

Paredzams, ka bērnu skaits bērnudārzos turpinās pieaugt.

Avots: skaties.lv