Infektologs Dumpis: Zviedrija ir pārrēķinājusies savā pieejā cīņā ar Covid-19

Zviedrija Covid-19 apkarošanā izvēlējusies mazāk stingrus ierobežojošus pasākumus. Kāda šobrīd situācija ir Zviedrijā un kā to vērtēt, LTV raidījumā “Tieša runa” pastāstīja profesore Sandra Veinberga, kura uzturas Zviedrijā un Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.

Stokholmas klusās ielas.

FOTO: Shutterstock.com

Stokholmas klusās ielas.

Šobrīd Zviedrijā pastāv pulcēšanās aizliegums virs desmit cilvēkiem. Ir brīvi pieejami restorāni, darbojas arī sporta zāles, stāsta Veinberga. Viņa norāda, ka pēdējās diennakts laikā Zviedrijā ir 170 mirušie. Veinberga spriež, ka salīdzinoši brīvu pieeju Zviedrijas valdība izvēlējusies ekonomisku, administratīvu un psiholoģisku faktoru dēļ. Viņasprāt, notiekošais parāda, ka Zviedrijas valdība nav spējīga tikt galā ar nopietnām krīzēm. 

“Es nespēju iedomāties, kā ar šādu stratēģiju var vinnēt. Vairāk nekā simts mirušie dienā. Pūļa imunitāti iegūt tāpat nevar. Šādā veidā, pēc mūsdienu publikācijām, var pārslimot 15-20% no iedzīvotājiem. Es godīgi teikšu – domāju Zviedrijā ir kaut ko pārrēķinājušies savos aprēķinos,” vērtējot norises Zviedrijā sacīja Dumpis.

Viņš uzskata, ka Zviedrijas valdība paļāvās, ka iedzīvotāji ievēros kārtību arī bez striktiem ierobežojumiem. “Tie principi ir pareizi, ko viņi pielieto, bet reālajā dzīvē tas laikam nav nostrādājis,” sacīja Dumpis.

Reklāma
Reklāma

Infektologs pastāstīja, ka sazinās ar kolēģiem Zviedrijā. Un viņi neesot optimisma pilni par valsts izvēlēto stratēģiju. Vienlaikus Uga Dumpis arī nevar iedomāties, ka Latvija ietu Zviedrijas ceļu ar desmitiem mirušo katru dienu un slimo cilvēku pilnām slimnīcām.

Saistītie raksti