Tiesībsargs: Ciemošanās pie bērniem, kurus pieskata vecvecāki, nav aizliegta

Ciemošanās pie bērniem, kurus pieskata vecvecāki, viņu vecākiem nav aizliegta saskaņā ar rīkojumu par ārkārtējo situāciju, uzskata tiesībsargs Juris Jansons.

 

FOTO: Shutterstock.com

Kā liecina paziņojums Tiesībsarga biroja mājaslapā, vecvecāku māja nav publiska telpa un ciemošanās pie bērniem, kurus pieskata vecvecāki, nav privāts pasākums rīkojuma izpratnē. "Ņemot vērā, ka pirmsskolas izglītības iestādes strādā, tad nav atšķirības starp tām un vecvecāku mājām, jo bērns tiek vests prom no mājām uz citu vidi, pie cilvēkiem, ar kuriem nedzīvo vienā mājsaimniecībā," paudis Jansons.

Taču viņš uzsver, ka svarīgi ir ievērot piesardzības pasākumus, kas pašiem liekas saprātīgi, nevis tikai tos aizliegumus, kas noteikti ar konkrēto tiesību aktu.

Tāpat uz jautājumu, vai, ievērojot saskarsmes tiesības ar bērnu un tiesas nolēmumu, bērnus drīkst brīvdienās, svētku dienās nodot otram vecākam citā mājsaimniecībā, kurā dzīvo arī citi otra vecāka piederīgie, Jansons atbildējis apstiprinoši, jo tiesas nolēmumu izpilde nav atcelta.

Bērnus drīkst nodot otram vecākam citā mājsaimniecībā, ja vien vecāks vai persona, ar kuru otrs vecāks dzīvo kopā, nav kādā no rīkojumā noteiktajām grupām - personas, kuras ieradušās no ārzemēm, Slimību profilakses kontroles centra noteiktās Covid-19 infekcijas slimības kontaktpersonas vai personas, kurām laboratoriski apstiprināta Covid-19 diagnoze.

Reklāma
Reklāma

Jansons atgādina, ka rīkojumā par ārkārtējo situāciju ir noteikti pulcēšanās ierobežojumi publiskās ārtelpās un publiskās iekštelpās. Kā arī ir aizliegti privāti pasākumi, izņemot bēru ceremonijas ārtelpās.

Jau vēstīts, ka no 13.marta līdz 12.maijam Latvijā saistībā ar Covid-19 pandēmiju izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni aizliegumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.