Internetā apmeklēs ārstu, gan mācīsies spēlēt klavieres. Kāda būs dzīve pēcpandēmijas pasaulē

Covid-19 pandēmija liek pielāgoties un mainīt savus paradumus cilvēkiem visā pasaulē, tāpēc dažas izmaiņas varētu kļūt paliekošas arī tad, kad infekcijas uzliesmojums būs uzveikts.

 

FOTO: Shutterstock.com

“Forbes” apkopojis deviņus aspektus, kuros mūsu dzīves, visticamāk, būs mainījušās arī pēc pandēmijas.
 

Mazāk skārienjūtīgo tehnoloģiju 
Vēl salīdzinoši nesen savu uzvaras gājienu svinēja viss, kas ir skārienjūtīgs, taču Covid-19 izplatība padarīja mūs ārkārtīgi modrus, jo katra virsma, kurai pieskaramies, var sekmēt infekcijas izplatīšanos, tāpēc pasaulē pēc pandēmijas varētu iezīmēties lielāks pieprasījums pēc ierīcēm, kas vadāmas bez pieskaršanās, piemēram, ar balsi.

Vēl pirms pandēmijas strauji pieauga to cilvēku skaits, kas norēķinās par precēm un pakalpojumiem ar bezkontakta tehnoloģijām, piemēram, mobilajiem maksājumiem. Palielinoties cilvēku vēlmei ierobežot pieskaršanos dažādām virsmām, iespēja samaksāt bez fiziska kontakta, visticamāk, kļūs populārāka. Sagaidāms, ka līdz ar to vairākās nozarēs kļūs populārākas tās tehnoloģijas, kas atpazīs sejas un žestus, lai ierobežotu kontakta daudzumu.
 

Labāka datu monitorēšana 
Reāllaikā vērojot pandēmijas izplatību, mēs redzam, cik liels spēks ir datiem un informācijai. Šīs pieredzes sniegtā mācība var mainīt to, kā nākotnes pandēmijās izmantosim lietu interneta (IoT jeb dažādu iekārtu informācijas apmaiņa, saziņa un datu ievākšana) un lielo datu priekšrocības.

Valstu vai pat pasaules mēroga lietotnes varētu veidot agrās brīdināšanas sistēmas, jo tās varētu identificēt un ziņot par cilvēkiem, kuri uzrāda simptomus. Iegūtos GPS datus vēlāk varētu izmantot, lai saprastu, kur šie cilvēki pabijuši un ar ko nonākuši saskarsmē. Skaidrs, ka tas prasīs lielu darbu, lai aizsargātu cilvēku privātumu un novērstu šo datu ļaunprātīgas izmantošanas iespējas, taču šāda veida sistēmas varētu sniegt milzīgas priekšrocības nākotnes pandēmiju uzraudzībā.


Digitālās infrastruktūras uzlabošanās 
Covid-19 krīze daudziem cilvēkiem lika pielāgoties, lai varētu strādāt no mājām. Daudzi cilvēki un uzņēmēji steidza meklēt risinājumus, lai turpinātu darbu izolācijas režīmā. Un atrada.

Tagad sapulces, mācību stundas, sporta treniņi un citas aktivitātes, kuru dēļ iepriekš bijām spiesti iziet no mājās, izrādās, ka var tīri labi notikt arī attālināti. Dažas no šīm praksēm pavisam noteikti varētu turpināties arī pēcpandēmijas pasaulē.

Piemēram, tagad ir vairāk nekā skaidrs, ka nav vajadzības lidot uz citu valsti, lai noturētu kādu sapulci, ja reiz pat valstu vadītāji var turpināt pildīt savus pienākumus, nesanākot kopā pie viena galda. Izrādās, ar video zvana palīdzību var gan apmeklēt ārstu, gan mācīties spēlēt klavieres.


Mākslīgais intelekts un zāles 
Jo ātrāk tiks atrasta vakcīna,  kā arī efektīvas zāles pret Covid-19 un nākotnes vīrusiem, jo ātrāk tos izdosies uzveikt. Mākslīgais intelekts var izrādīties ideāls partneris medikamentu izstrādē, jo tas var papildināt un paātrināt to, ko spēj cilvēks. Pašreizējā situācija varētu sekmēt to, ka zāļu izstrādē nākotnē varētu tikt ieviestas mākslīgā intelekta tehnoloģijas.


Attālinātā medicīna 
Laikā, kad mūs visus lūdz vairāk palikt mājās, daži cilvēki jau izmēģinājuši attālinātās ārsta konsultācijas. Iepriekš ārsti nebija sevišķi naski, lai konsultētu savus pacientus attālināti, taču tagad, kad ir radusies šāda nepieciešamība, arvien vairāk mediķu sākt pieļaut šādas iespējas. Nav izslēgts, ka ārsta konsultācijas internetā ir uz palikšanu arī pēc pandēmijas. 

 

Reklāma
Reklāma

Vairāk iepirkšanās tīmeklī 
Lai arī daudzi uzņēmumi jau iepriekš sāka pārorientēt savu biznesu uz internetu, Covid-19 ieviesis vēl nebijušas korekcijas, jo šobrīd teju visi, kam ir ko pārdot, steidz pārvākties uz tīmekli.

Uzņēmumi, kuri iepriekš nebija domājuši par savu preču un pakalpojumu piedāvāšanu internetā, šobrīd saskaras ar finansiālu krahu, bet tie, kuriem šī taka jau bija iemīta, steidz palielināt un paplašināt savus piedāvājumus.

Pēc Covid-19 daudzi uzņēmēji, kuri gribēs būt konkurētspējīgi, meklēs iespējas, lai palielinātu savu klātbūtni arī tiešsaistē, tāpat attīstīties un uzlabosies piegāžu sistēmas.

 

Lielāka paļāvība uz robotiem 
Robotus neapdraud tie paši vīrusi, kuri apdraud mūs. Uzņēmumi saprot, ka roboti var paveikt daudz, tāpēc tie varētu sākt spēlēt nozīmīgāku lomu pēcpandēmijas pasaulē, kā arī nākotnes pandēmiju laikā.


Vairāk digitālu pasākumu 
Dažādu publisku pasākumu rīkotāji un dalībnieki ļoti asi izjūt sociālās distancēšanās ietekmi uz šo jomu, tāpēc nākotnē varētu pieaugt digitālu pasākumu popularitāte.

Piemēram, daudziem klātienes pasākumiem ir ierobežots vietu skaits un cilvēki bieži spiesti atteikties no apmeklējuma, ja dzīvo citās valstīs vai nevar tik viegli tikt, lai piedalītos klātienē.

Protams, klātienes pasākumi nebeigs pastāvēt pavisam, taču Covid-19 varētu pasākumu rīkotājiem likt padomāt, kā digitālie risinājumi var dot labu papildinājumu. Piemēram, varētu pieaugt hibrīdpasākumu skaits, kur daļa programmas tiek īstenota klātienē, bet daļa – digitāli.

 

E-sporta pieaugums
Sporta pasākumu rīkotāji un fani īpaši asi izjūt pandēmijas ietekmi, tāpēc varētu pieaugt e-sporta popularitāte.

Lai arī Covid-19 pandēmija ļoti pārbauda mūsu pacietību, tās sniegtā mācība var padarīt mūs izturīgākus un attīstīt jaunas, inovatīvas prasmes un risinājumus. Tas nemaz nav tik slikti.