Rīgā kartes pārtikas iegādei saņems maznodrošināto, trūcīgo un daudzbērnu ģimeņu bērnu vecāki

Lai atbalstītu sociāli mazāk aizsargātās ģimenes ar ikdienas pārtikas iegādi, Rīgas dome ir nolēmusi piešķirt mazumtirdzniecības veikala norēķinu kartes pārtikas produktu iegādei trūcīgo, maznodrošināto un daudzbērnu ģimeņu bērniem. Kā jau ziņots, pagājušajā nedēļā valdība lēma par atbalstu brīvpusdienu nodrošināšanā ārkārtējās situācijas laikā maznodrošināto, trūcīgo un daudzbērnu ģimeņu skolēniem. 

Foto: www.pexels.com           Mērķa grupas vecāki par laika periodu no 13. marta līdz 14. aprīlim saņems 28,40 Eur par katru izglītojamo

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: www.pexels.com Mērķa grupas vecāki par laika periodu no 13. marta līdz 14. aprīlim saņems 28,40 Eur par katru izglītojamo

Kā portālam Mammamuntetiem.lv pastāstīja Rīgas domes Iepirkumu nodaļas vadītāja Kristīne Graudumniece, lai  pretendētu uz pārtikas veikalu kartēm, ģimenēm nekur nav jāpiesakās – domes rīcībā ir visa informācija par ģimenēm, kas kvalificējas, lai iegūtu atbalstu. Vecāki par atbalsta piešķiršanu tiks apziņoti caur mācību iestāžu e-žurnāliem un e-pastiem.

Kopumā tādi ir vairāk nekā 13 tūkstoši bērnu, kas saņems atbalstu. Ar pārtikas veikalu kartēm tiks nodrošināti bērni, kuri apgūst pirmsskolas, pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības programmas pašvaldības vai privātajās izglītības iestādēs. Tātad atbalstu saņems gan bērnudārznieki, kas neapmeklē izglītības iestādi, gan 1.-12. klašu skolēni.

Lai  pretendētu uz pārtikas veikalu kartēm, ģimenēm nekur nav jāpiesakās – domes rīcībā ir visa informācija par ģimenēm, kas kvalificējas, lai iegūtu atbalstu.

Pašvaldības iepirkumā par karšu nodrošināšanu ir uzvarējusi SIA "Maxima Latvija". Par katru darba dienu ārkārtas situācijas laikā par katru bērnu tiek piešķirti 1,42 Eur pārtikas iegādei. Par laika periodu no 13. marta līdz 14. aprīlim tie ir 28,40 Eur par katru izglītojamo.

Ja ārkārtējā situācija valstī tiks pagarināta, nauda kartēs tiks ieskaitīta automātiski, un vecākiem nekur atkārtoti nebūs jādodas.

Domes pārstāve norāda, ka veids, kā kartes nonāks pie vecākiem, tiks precizēts. Kartes izgatavos SIA "Maxima Latvija", kas tās piegādās Rīgas domei, kas tālāk organizēs karšu piegādi. 

Karte paredzēta tikai pārtikas iegādei. Par piešķirto naudu nevarēs iegādāties enerģijas dzērienus, tabakas izstrādājumus un alkoholiskos dzērienus. Nauda, kad atradīsies uz kartes, jāizlieto 12 mēnešu laikā. Par katru bērnu tiks izsniegta atsevišķa karte.

Reklāma
Reklāma

K. Graudumniece uzsver, ka Rīgas dome sniedz atbalstu tām ģimenēm, kuru vecāki un bērni ir deklarēti Rīgas pašvaldības teritorijā. Bērni no ģimenēm, kur aug 3 un vairāk bērni, kas apmeklē Rīgas izglītības iestādes, bet viņu deklarētā dzīves vieta nav Rīgas pašvaldībā, uz šo palīdzību pretendēt nevar. Viņa norāda, ka ir izveidots Rīgas pilsētas pašvaldības ģimeņu atbalsta reģistrs un pēc tā arī tiek noteikti palīdzības saņēmēji. Reģistrā var tikt reģistrēta ģimene, kuras aprūpē ir vismaz trīs bērni, to skaitā audžuģimenē ievietoti un aizbildnībā esoši bērni (bērnu skaitā neieskaita bērnus, kuru aizgādības tiesības vecākam ir pārtrauktas vai atņemtas), ja ģimene ir deklarēta vienā adresē Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā (šis nosacījums neattiecas uz gadījumu, ja bērns iegūst izglītību ārvalsts izglītības iestādē un viņa dzīvesvieta ir ārvalstī). Par ģimenes bērnu uzskatāma arī pilngadīga persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tā iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību.

Bērni no ģimenēm, kur aug 3 un vairāk bērni, kas apmeklē Rīgas izglītības iestādes, bet viņu deklarētā dzīves vieta nav Rīgas pašvaldībā, uz šo palīdzību pretendēt nevar.

Domes pārstāve norāda, ka iepirkumam tika noteikti vairāki kritēriji: veikalu skaits pilsētā, līguma izpildes ātrums un papildus administratīvās izmaksas. Rīgas pilsētā ir 4 TOP!, 72 Rimi un 78 Maxima veikali. Kartes izgatavot Rimi Latvija apņēmies mēneša, bet Maxima Latvija – 2 dienu laikā. 

Par to, kā rīkoties, ja skolēni ir deklarēti citā novadā, bet mācās Rīgas skolās, lasi šeit: Skolēni deklarēti Pierīgā, bet mācās Rīgā. Vai Covid-19 krīzes laikā pienākas brīvpusdienas?