Latvijā 111 saslimušie ar COVID-19. Cik no viņiem jau ir atveseļojušies?

Katra diena sākas ar jaunu saslimušo uzskaiti. Cik no inficētajiem ar koronavīrusu Latvijas iedzīvotājiem ir jau atveseļojušies, cik no visiem atrodas slimnīcā, un cik - ārstējas mājās? 

FOTO: Shutterstock.com

Šodien notikušajā operatīvajā tiešsaistes preses konferencē Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule pastāstīja, ka lielākā daļa no pacientiem ārstējas mājās. Daļa no pacientiem, kuriem ir smagāka slimības gaita, tiek nogādāti uz Latvijas Infektoloģijas centru, kur viņiem veic pārbaudes, pēc tam pacienti tiek nogādāti atpakaļ mājās. Tāpat šāda situācija ir arī reģiona slimnīcām, uz kurām nogādā pacientus ar plaušu karsoņiem vai neskaidras izcelsmes pneimonijām, ja viņi pirms tam ir bijuši ārzemēs. "Cik zinu, stacionāros pašlaik neatrodas neviens, bet situācija var mainīties,” uzsver Cipule. 


Kā notiek ārstēšana 
SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs:
“Ārstēšana ir simptomātiska. Ja ir klepus, tad cenšas to mazināt, tāpat ar iesnām un paaugstinātu temperatūru. Proti, atvieglo slikto pašsajūtu. Tam nav nepieciešama slimnīca, to var ārstēt arī mājās.  Pneimonijai, kuru izraisa COVID-19, būtu nepieciešami speciālas pretvīrusu zāles, kādu pašlaik vēl nav. Smagi slimiem pacientiem slimnīcā mazina intoksikāciju, pieslēdz pie plaušu ventilējamiem aparātiem. Latvijā tik smagi saslimušo pagaidām vēl nav.”

Izārstēšanās pazīme nav tikai laba pašsajūta, bet gan laboratoriski pierādāms fakts, ka vīruss organismā vairs nav. Pārbaudes šobrīd veic tiem saslimušajiem, kuri saslima pirms 2 nedēļām. Pagaidām analīzes vēl nav uzrādījušas, ka vīruss šo cilvēku asinīs vairs nav. Viņi jūtas veseli, bet analīzes joprojām uzrāda pozitīvu testu. Tas nozīmē, ka viņiem jāturpina uzturēties mājās, iet ārā un kontaktēties ar citiem nav atļauts. 

Reklāma
Reklāma