Lietuvā izsludina karantīnu; tranzītā valsti varēs šķērsot tikai līdz 19. marta pusnaktij

Lietuvas Republikas valdība vakar, 14. marta vakarā, pulcējās uz ārkārtas sēdi, kurā lēma par karantīnas sākšanu valstī, lai ierobežotu Covid-19 pandēmiju un pasargātu savus pilsoņus no tās. Karantīna sāksies naktī no svētdienas uz pirmdienu. Vairāki kaimiņvalsts ierobežojumi skar arī Latvijas pilsoņus, kuri mēdz Lietuvā iepirkties vai arī steidz atgriezties mājās no ārzemēm un Lietuvu plāno izmantot kā tranzītvalsti.

Klaipēdas ostā aizliegts ierasties kruīzu kuģiem.

FOTO: Shutterstock.com

Klaipēdas ostā aizliegts ierasties kruīzu kuģiem.

Karantīna būs spēkā divas nedēļas, no 16. marta pl. 00:00 līdz 30. marta pl. 24:00, un pēc vajadzības tiks pagarināta, ziņo Lietuvas mediji.

Lietuvā šobrīd ir aizliegts ierasties ārzemniekiem (izņemot personas, kas piegādā noteiktas preces, Lietuvas pilsoņu ģimenes locekļus, cilvēkus, kuriem ir tiesības dzīvot un strādāt Lietuvā, diplomātus un NATO kara misijas pārstāvjus). Latvijas un Igaunijas pilsoņiem uz laiku līdz 19. marta pusnaktij pl. 00:00 tiks atstāts humanitārais koridors, kura laikā drīkstēs bez būtiskas apstāšanās tranzītā šķērsot Lietuvu, lai sasniegtu savu dzīvesvietu.

Ko nozīmē "karantīna"

Lietuvas pilsoņiem patlaban ir aizliegts ar jebkura veida transportu doties uz Covid-19 skartajām teritorijām bez nopietna iemesla (darbs vai tml.). Preču piegādei un kravas pārvadājumiem ierobežojumi netiek piemēroti, uzsvēra Lietuvas premjers Sauļus Skvernelis.

Sākoties karantīnai, Lietuvā tiks aizliegta tirdzniecība veikalos (izņemot pārtikas veikalus, aptiekas, specializētās veterinārās aptiekas un pārtikas preču tirgus).

Aizliegta kafejnīcu un bāru darbība, izņemot pakalpojumu, kas piedāvā pārtiku līdzņemšanai. Tāpat arī nebūs atļauta spēļu automātu un kazino darbību, apstiprināja premjers.

Tiek aizliegti visi publiskie pasākumi - gan slēgtās telpās, gan brīvā dabā. Vienlaikus Lietuvas valdība aicina reliģiskajām organizācijām šobrīd nerīkot pasākumus ticīgajiem.

Klaipēdas ostā aizliegts ierasties kruīzu kuģiem. 

Karantīnas laikā Lietuvā aizliegts apmeklēt pacientus ārstniecības iestādēs un cietumniekus viņu ieslodzījuma vietās. Tāpat arī būs aizliegts sniegt SPA un rehabilitācijas pakalpojumus (ja tie nav saistīti ar ārstniecību), aizliegta frizētavu un skaistumkopšanas salonu darbība.

Reklāma
Reklāma

Tiks ierobežots pasažieru skaits starppilsētu autobusos un vilcienos, lai tiktu ievērots vajadzīgais atstatums starp cilvēkiem. Tāpat arī tiks rekomendēts to ievērot pilsētas transportam.

Ja būs vajadzība, viesnīcām būs pienākums ielaist cilvēkus karantīnas vajadzībām, un uzturēšanās tiks apmaksāta no valsts budžeta.

Izglītības iestādes Lietuvā joprojām paliks slēgtas, savukārt ārstniecības iestādēs tiek atliktas plānveida operācijas, izņemot steidzamu medicīnisko palīdzību. 

Gan privātajā, gan publiskajā sektorā strādājošajiem tiek rekomendēts strādāt no mājām.

Tāpat tiek rekomendēts izmantot bezskaidras naudas norēķinus.

Premjers: tas ir grūts, bet vajadzīgs lēmums, lai glābtu Lietuvas pilsoņus
"Tas ir grūts, bet vajadzīgs lēmums," sacīja Lietuvas premjers Sauļus Skvernelis, uzsverot, ka tas vajadzīgs, lai glābtu Lietuvas pilsoņu veselību un dzīvību. "Tas ietekmēs mūsu biznesu, ekonomiku, taču tas tiks kompensēts," viņš piebilda. Par konkrētākiem soļiem Lietuvas valdība spriedīs pirmdien.

Jauns.lv jau ziņoja, ka sestdien Lietuva atjaunoja robežkontroli uz Eiropas Savienības (ES) iekšējām robežām ar Poliju un Latviju. Ar Covid-19 vīrusu šobrīd Lietuvā inficēti 8 cilvēki.