"Bērns kā ķīlnieks vecāku strīdā". Uzsāks Uzticības tālruņa akciju

Aizsākot tematu par bērniem, kas nokļuvuši vecāku šķiršanās un konfliktu krustugunīs, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 pirmo reizi rīkos akciju “Bērns – ķīlnieks vecāku strīdā”.

FOTO: Shutterstock.com

Akcija notiks no 9. līdz 11. martam. Tās mērķis ir vērst sabiedrības uzmanību uz iespējamajām sekām, kas bērnam var rasties situācijās, kad vecākiem izveidojies ar šķiršanos saistīts konflikts. Akcijas laikā konsultācijas sniegs gan konsultanti – psihologi, gan dažādu jomu eksperti. 

9. martā no pulksten 10.00 līdz 12.00 uzticības tālrunī konsultācijas sniegs Līga Bernāte - klīniskais psihologs gan bērniem, gan pieaugušajiem. Ikdienā L. Bernāte konsultācijas sniedz gan savā privātpraksē, gan ģimenes psiholoģijas centrā ”Līna “. Iepriekš L. Bernāte sniegusi konsultācijas krīžu un konsultāciju centrā “Skalbes”, krīžu centrā '''Māras centrs", kā arī dažādos SOS Bērnu ciematu projektos. 

10. martā no pulksten 10.00 līdz 12:00 zvanītājiem būs iespēja telefoniski konsultēties ar Rudīti Krūmiņu – Balvu novada bāriņtiesas priekšsēdētāju, lektori bērnu tiesību aizsardzības jautājumos.  No pulksten 14.00 līdz 16.00 uz zvaniem atbildēs Aija Lilienfelde. Viņai ir 20 gadu pieredze policijā, bet pašlaik Lilienfelde ir Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļas speciāliste psiholoģiskās konsultēšanas jautājumos. 

Reklāma
Reklāma

11. martā no pulksten 14.00 līdz 16:00 telefoniski konsultācijas sniegs Kristīne Dārzniece – sertificēta, praktizējoša mediatore, juriste, sertificētu mediatoru padomes priekšsēdētāja. Biedrības “Mediācija un ADR”, “Integrētā mediācija Latvijā ” biedre un biedrības “Mediācijas padome” locekle, kā arī Daiga Jēgere - sertificēta mediatore, kas darbojas valsts finansētajā ģimeņu mediācijas projektā.

“Uzticības tālrunī katru gadu tiek saņemti zvani no bērniem un pusaudžiem, kuri jūtas iesprostoti vecāku šķiršanās konfliktā. Bērni bieži jūtas izmisuši, kaunpilni un vainīgi, jo jūtas spiesti izvēlēties, kurš no vecākiem ir tuvāks. Nereti šķiršanās procesa ietvaros bērns saskaras ar vienu vai pat vairākām psiholoģiskām izpētēm, tiek iesaistīts tiesas procesā vai lūgts izvēlēties, kura vecāka viedoklim piekrīt. Vecāki, dusmu un bezspēcības vadīti, cenšas rast risinājumus, kas būtu labāki bērnam, tomēr dažkārt piemirst, ka ar savu negatīvo viedokli par otru vecāku, kā arī iesaistot bērnu pieaugušo konfliktos, bērnam var radīt patiesi dziļas sirdssāpes”, uzsver VBTAI Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktora vietniece Anda Sauļūna.