Dzintara medībās jūras piekrastē jāuzmanās. Sieviete apdedzina abas plaukstas

Inesei viesošanās Liepājas jūras piekrastē beigusies nelāgi – ar smagiem abu plaukstu apdegumiem. Ne tikai viņa, bet vēl ļoti daudzi cilvēki nav dzirdējuši par bīstamo viltus dzintaru jeb balto fosforu. Padomju armijas bēdīgo mantojumu jūra joprojām izskalo krastā, šonedēļ raksta portāls Liepajniekiem.lv

Ilustratīvs (Foto: Lasītāja)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ilustratīvs (Foto: Lasītāja)

Inese ilgi domājusi, vai dalīties ar piedzīvoto vietnē ”Facebook”, līdz sapratusi, ka ļoti daudzi cilvēki pludmalē paceltu fosfora gabaliņu, domājot, ka tas ir dzintars, jo par to pietrūkstot informācijas. ”16. februārī mazliet mainījās mans dzīvesveids, jo traumēju abas plaukstas. Nelasiet dzintaru Liepājā un tās apkaimē, jo var uzrauties uz viltus dzintara. Tas ir baltais fosfors, kas sausumā un siltumā pats aizdegas,” brīdina sieviete. Viņa priecājas, ka bērni lasījuši tikai gliemežvāciņus.

Inesei šķitis, ka atradusi dzintara gabaliņu. Turējusi to plaukstā un roku ielikusi kabatā. ”Sajutu dedzinošu sajūtu, izņēmu roku no kabatas un redzēju liesmu ceļamies no maza akmentiņa. Pārbijos, kratīju nost, bet nemaz tik viegli nekrita nost, tad ar kreiso roku centos nomest. Beigu beigās apdegums bija stiprs, pat pavadīju nakti Liepājas slimnīcā. Pirmdien izrakstīja ar norunu, ka Daugavpilī parādos ķirurgam,” viņa pastāsta.
 

Sajutu dedzinošu sajūtu, izņēmu roku no kabatas un redzēju liesmu ceļamies no maza akmentiņa. Pārbijos, kratīju nost, bet nemaz tik viegli nekrita nost, tad ar kreiso roku centos nomest.

Tomēr Inese pakonsultējusies ar ģimeni un nolēmuši vērsties Valsts Apdegumu centrā Rīgā. ”Labi, ka tā darījām, tur speciālists savā vietā. Kreisā roka jau, var teikt ok, bet labajai vēl vajag laiku, jo ir II B pakāpes apdegums,” stāsta sieviete. Viņa aicina labāk nelasīt dzintaru un nekādā gadījumā atradumus nebāzt kabatā.

Reklāma
Reklāma

Daudzi interneta lietotāji brīnās, ka jūra tiešām joprojām izskalo balto fosforu, cilvēkiem šķiet, ka tā jau ir pagātne. Tā nebūt nav. Iepriekšējais zināmais gadījums Liepājas pludmalē bija pirms gada. Toreiz vīrietis, kurš pacēla fosfora gabaliņu, uzreiz sajuta plaukstā siltumu un laikus izmeta bīstamo vielu, kas uzliesmoja viņa acu priekšā un nebija apdzēšama pat ar mitrām smiltīm. 2018. gada maijā Rucavas apkaimē sieviete guva roku un gūžas apdegumus, arī iepriekš katru gadu cietis kāds dzintara lasītājs.

Viltus dzintars ir padomju armijas pirms vairāk nekā 20 gadiem jūrā nogremdētais fosfors. Baltais fosfors pēc izskata atgādina dzintaru, bet, kad to nedaudz paberzē vai arī tas siltumā sāk žūt, tas uzliesmo. Fosforu no dzintara var atšķirt pēc tā, ka ķīmiskā viela nav tik caurspīdīga kā dzintars. Viltus dzintari Liepājas pludmalē visvairāk tiek izskaloti pēc vētras vai spēcīga vēja jebkurā gadalaikā. Visbiežāk tos atrod pludmales joslā starp Bernātiem un Liepāju.