Vētra sasniegusi Baltijas jūru. Visā valstī izsludināts dzeltenais brīdinājums

Vētra, kas svētdien plosās Eiropas ziemeļrietumu un centrālajā daļā, vakarā sasniegusi arī Baltijas jūru, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

 

FOTO: Shutterstock.com

Zviedrijas dienvidu piekrastē dienvidu, dienvidrietumu vēja ātrums sasniedzis 22 metrus sekundē (m/s), brāzmās - 28 m/s. Dānijā reģistrētas vēja brāzmas līdz 33 m/s. Tuvākajās stundās arī Baltijas jūras centrālajā daļā gaidāmas vēja brāzmas līdz 33 m/s un līdz sešiem metriem augsti viļņi, brīdina sinoptiķi.

Latvijā stiprākās vēja brāzmas līdz plkst.20 bija 23 m/s Liepājā pie jūras, turklāt gaisa temperatūra pilsētā sasniegusi +8 grādus.

Svētdien Lielbritānijā reģistrētas vēja brāzmas līdz 43 m/s, savukārt Lamanšā un Ziemeļjūrā, kā arī kalnos Vācijā - līdz 46 m/s. Atbilstoši neapstiprinātiem datiem uz naftas platformām Ziemeļjūrā vēja ātrums brāzmās sasniedzis pat 53 m/s.

Stipra lietus un vējuzplūdu dēļ vietām izcēlušies plūdi. Arī Norvēģijas dienvidrietumu piekrastē izsludināts augstākā līmeņa brīdinājums par augstu ūdens līmeni. Saskaņā ar "Meteoalarm" informāciju kopumā 13 valstīs Eiropas ziemeļu un centrālajā daļā sinoptiķi izsludinājuši oranžo vai sarkano brīdinājumu par vētru un plūdiem.

Reklāma
Reklāma

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs visā valstī izsludinājis dzelteno brīdinājumu par tuvākajā diennaktī gaidāmām vēja brāzmām līdz 20 un vairāk metriem sekundē, Kurzemes piekrastē spēkā oranžā līmeņa trauksme. Kurzemē izplatīts arī brīdinājums par naktī gaidāmu stipru lietu, nokrišņu daudzums sasniegs 15-20 milimetrus.

Jau ziņots, ka pirmdien naktī un dienas pirmajā pusē visā Latvijā dienvidu, dienvidrietumu vējš brāzmās pastiprināsies līdz 18-23 m/s, vietām piekrastē - līdz pat 28 m/s. Lielākais vējš tradicionāli pūtīs Liepājā, Ventspilī un citviet Kurzemes rietumu piekrastē. Vēja lauzti koki un citi nelieli postījumi gaidāmi visos valsts reģionos.

Atbilstoši Boforta skalai vētra ir vējš, kura vidējais ātrums pārsniedz 20 m/s.

No portāla Jauns.lv