Tartu Universitāte – starp 1% pasaules labākajām universitātēm

Kamēr Latvija vēl tikai plāno vērienīgas reformas augstākajā izglītībā un tās pārvaldībā, Igaunijas augstākās izglītības iestādes jau izrāvušās starptautisko reitingu augšgalā. Tartu Universitāte jaunākajā, šogad publiskotajā starptautiskajā augstskolu reitingā iekļuvusi starp 1% pasaules labākajām universitātēm, vēsta raidījums "Panorāma".

FOTO: Shutterstock.com

Tartu Universitātē šis ir eksāmenu laiks, un pilnīgi droši var teikt, ka visi tie, kas eksāmenus šodien neraksta, vai to jau ir izdarījuši, ir atnākuši uz jaunizveidoto zinātnes, ekonomikas un tehnoloģiju korpusu.

Studenti uzsver, ka Tartu Universitātes prestižs licis izvēlēties par labu šai universitātei, nevis kādai citai, kas bijusi tuvāk mājām. Uzņemšanā ir liels konkurss un Tartu studē tikai paši labākie.

Moderna bibliotēka, laboratorijas, 3D redzamības brilles un daudz citas lietas, kas jauniešiem ļoti patīk, ir gandrīz vai ik uz soļa.

Labāk vienu izcilu, nekā daudzas viduvējas. Tāpēc Eiropas naudu primāri iegulda arī infrastruktūrā.

“Ja jums nav tehnoloģisko iespēju, tad labākie pasniedzēji pie jums negribēs strādāt. Arī ārzemju studenti un ārvalstu pasniedzēji, pirms izvēlas universitāti, vēlas redzēt, kādi būs darba apstākļi, vai tur ir praktisko darbu laboratorijas. Protams, nav tā, ka vairāk naudas iegulda ēkās un mazāk cilvēkos, bet, saprotiet, bez ēkām arī nevar,” uzsvēra Tartu Universitātes rektora vietniece Aune Valka.

Pirms 13 gadiem igauņi uzaicināja starptautiskus ekspertus izvērtēt tobrīd 35 augstākās izglītības iestādes, no kurām patlaban strādā vien 19 labākās. Salīdzinājumam, Latvijā ir 52 augstākās izglītības iestādes.

Reklāma
Reklāma

“Tas, protams, bija sāpīgs process, bet vajadzīgs, jo uzlabojās izglītības kvalitāte.

Daļu no augstskolām apvienojām, citas aizslēdzām pavisam, bet faktiski augstskolu slēgšana ir nebeidzams process. Mēs turpināsim slēgt tās, kuras nenodrošinās atbilstošu kvalitāti. Arī šogad aizslēdzām vienu privāto augstskolu,” stāstīja Igaunijas Izglītības ministrijas valsts sekretārs Marts Laidmets.

Naudas ieguldīšana tur, kur tas atmaksājas, ir tas, ko Igaunijas ministrijas valsts sekretārs iesaka darīt Latvijai.