Liepājā pieaug marihuānas izraisītu šizofrēnisku psihožu gadījumi pusaudžiem

Liepājā mediķi pauž satraukumu, ka pēdējā gada laikā arvien biežāk nākas ārstēt Kurzemē dzīvojošus bērnus un jauniešus, kuriem iestājusies psihoze pēc marihuānas smēķēšanas, vēsta ziņu raidījums "Panorāma". 

 

Pacientu vecumam ir tendence samazināties, un ārstēti tiek pat 12 gadus veci bērni.

FOTO: Shutterstock.com

Pacientu vecumam ir tendence samazināties, un ārstēti tiek pat 12 gadus veci bērni.

Pēc ārstu teiktā, psihiskus traucējumus izraisījusi tīra marihuāna bez piemaisījumiem. Valsts policija, cīnoties ar narkotisko vielu apriti, Liepājas mācību iestādēs pērn veica vairākus reidus, un tie notiks arī šogad. Turpina TV Kurzeme.
 

Pērn Liepājas reģionālajā slimnīcā pēc marihuānas lietošanas nonākuši 12 jauniešu, kas ir divreiz vairāk nekā 2018. gadā. 

“Pēdējā laikā ir brīnumaini liels skaits tieši marihuānas izraisīto psihisko nopietno traucējumu, akūtas psihozes, kas pēc tam turpinās. Slimnīca ir pilna ar jauniem cilvēkiem, kuriem nopietnas psihiskas slimības izraisīja marihuānas lietošana. Pat vienreizēja pīpēšana izraisīja psihisko slimību," teica Liepājas reģionālās slimnīcas Narkoloģijas nodaļas vadītāja, narkoloģe Jeļena Sorokina. Uztraucoši, ka pacientu vecumam ir tendence samazināties, un ārstēti tiek pat 12 gadus veci bērni.

“Simptomi līdzīgi šizofrēniskās psihozes simptomiem un arī atstāj personības defektu, līdzīgi kā šizofrēnijas pacientiem," teica Piejūras slimnīcas Psihiatriskās klīnikas vadītāja Evija Siliņa.

Bez marihuānas bērni un jaunieši lietojot arī tā saukto spaisu un ostot šķiltavu gāzi, kas pērn vienam Liepājas pusaudzim izraisīja klīnisko nāvi. Pēc atdzīvināšanas viņš kļuvis par invalīdu.
 

Vairāk lasi šeit: 
Liepājā jaunietis, ostot gāzi, noindē smadzenes  
"Es raudu spilvenā." No nāves izglābtā puiša skolasbiedri vēršas pie vecākiem 
 

Reklāma
Reklāma

“Patreiz tiek strādāts, lai viņš spētu atgūt atmiņas funkcijas, orientētos dzīvē. Tur laikam ir neatgriezeniski toksiski galvas smadzeņu bojājumi," skaidroja Siliņa.

“Pēdējos gados 2019. gads izcēlies ar lielāko reģistrēto noziegumu skaitu saistībā ar narkotisko vielu apriti. Vecums 2003. - 2005. dzimšanas gads, kas šobrīd aktīvi lieto," pauda Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes iecirkņa priekšnieks Ingus Ukstiņš.

Lai cīnītos ar narkotisko vielu izplatību, Liepājas mācību iestādēs notikuši ne tikai policijas reidi, bet arī kārtībsargu lekcijas par narkotiku kaitīgumu, tāpat pilsētas domes vadība situāciju regulāri pārrunājot ar skolu direktoriem un domāts par drošības uzlabošanu pilsētvidē.

“Ir gadījumi skeitparkā, Jūrmalas parkā, kur narkotikas ir gan lietotas, gan tirgotas. Vecākiem to vajadzētu zināt. Tur uzstādītas kameras, nav tā, ka policija neseko līdzi," teica Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis.

Policija arī šogad dosies reidos uz Liepājas mācību iestādēm, ar apmācītiem suņiem meklējot narkotiskās vielas. Reidu laiks atklāts netiek.