Visi sūtījumi tagad jādeklarē elektroniski: ko drīkst un ko nedrīkst saņemt no valstīm ārpus Eiropas Savienības

Latvijas Pasta piegādātie sūtījumi no valstīm ārpus Eiropas Savienības kopš 19. novembra jādeklarē elektroniski.

Mainījusies pasta sūtījumu deklarēšanas kārtība.

FOTO: Shutterstock.com

Mainījusies pasta sūtījumu deklarēšanas kārtība.

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) norāda, ka tādējādi pilnībā noslēgusies pasta sūtījumos saņemto preču deklarēšanas elektronizācija, kā paredz Eiropas Savienības Muitas kodekss. Tagad šādas preces iespējams deklarēt, tikai iesniedzot elektronisku muitas deklarāciju. Kopš 1. oktobra šāda kārtība jau ir spēkā, atmuitojot ar kurjerpastu saņemtās preces.

 

Divas iespējas
Privātpersona, saņemot Latvijas Pasta aicinājumu ar norādi Muitojams sūtījums, var izvēlēties vienu no divām iespējām nokārtot muitas formalitātes – pati aizpildīt un iesniegt vienkāršoto vai standarta importa muitas deklarāciju Elektroniskajā muitas datu apstrādes sistēmā (EMDAS) vai pilnvarot Latvijas Pastu vai citu pārstāvi, kas sniedz šādus pakalpojumus, nokārtot formalitātes.


Atšķirībā no līdzšinējās kārtības privātpersonas vairs nesaņems Latvijas Pasta aicinājumu ar jau aprēķinātu maksājamo nodokļu summu, bet gan ar norādi, ka sūtījumam jāveic atmuitošana. Latvijas Pasta aicinājumā būs norādīta pieejamā informācija par pasta sūtījumu, kas nepieciešama, lai noformētu vienkāršoto Importa muitas deklarāciju pasta sūtījumiem.

Pasta darbinieks izsniegs adresātam sūtījumu tikai pēc formalitāšu izpildes – muitas deklarācijas noformēšanas un apmaksas.

 

Dāvanas tikai līdz 45 eiro
VID skaidro, ka vienkāršoto Importa muitas deklarāciju pasta sūtījumiem EMDAS var noformēt, ja preču vērtība sūtījumā ir līdz 1000 eiro un svars nepārsniedz 1000 kilogramu, kā arī ja uz tām neattiecas kādi ierobežojumi.

Ja pārtikas preču kopējais svars sūtījumā pārsniedz vienu kilogramu, preces tiks novirzītas Pārtikas un veterinārā dienesta kontrolei, par tām nevarēs iesniegt vienkāršoto deklarāciju un būs jāiesniedz standarta Importa muitas deklarācija.

Komerciālam sūtījumam vērtībā līdz 22 eiro piemēro atbrīvojumu no nodokļiem, līdz ar to nav jāiesniedz Importa muitas deklarācija. Ja vērtība pārsniedz 22 eiro, jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis (PVN). Ja pārsniedz 150 eiro, jāmaksā gan muitas nodoklis, gan PVN.

Privātpersonas nekomerciālie sūtījumi (dāvanas) citai privātpersonai jādeklarē muitai, ja vērtība pārsniedz 45 eiro, turklāt jāmaksā gan muitas nodoklis, gan PVN.

 

Reklāma
Reklāma

Pārtikas sūtījumi līdz kilogramam
VID atgādina, ka privātpersona pasta sūtījumā no trešajām valstīm personīgam patēriņam drīkst saņemt ne vairāk kā vienu kilogramu (neto svars bez iepakojuma) pārtikas preču, kas nesatur dzīvnieku izcelsmes produktus, tātad atļauta, piemēram, kafija, šokolāde, cepumi.

Ja pārtikas preču kopējais svars sūtījumā pārsniedz vienu kilogramu, preces tiks novirzītas Pārtikas un veterinārā dienesta kontrolei, par tām nevarēs iesniegt vienkāršoto deklarāciju un būs jāiesniedz standarta Importa muitas deklarācija.

Ja uz sūtījumā esošajām precēm attiecas ierobežojumi, EMDAS Importa muitas deklarācijas pasta sūtījumiem preču klasifikatorā Preces apraksts tās nebūs iekļautas. Tas nozīmē, ka tām nedrīkst piemērot vienkāršoto deklarēšanu un obligāti ir jānoformē standarta Importa muitas deklarācija. Ar vienkāršotā veidā muitojamo preču sarakstu var iepazīties arī VID mājaslapā.

 

Kā aizpildīt deklarāciju
Persona var izvēlēties noformēt standarta deklarāciju pati vai izmantot pakalpojumu sniedzējus, kas pārzina muitas formalitātes.

Abu veidu muitas deklarācijas var aizpildīt VID Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS). EDS sākumlapā jāizvēlas sadaļa Muitas datu apstrāde. Nonākot Elektroniskajā muitas datu apstrādes sistēmā jeb EMDAS, jāklikšķina uz Importa muitas deklarācijas pasta sūtījumiem, jāizvēlas Izveidot deklarāciju un jāaizpilda vienkāršotās deklarācijas lauki.

Standarta Importa muitas deklarāciju var aizpildīt, izvēloties EMDAS kreisās puses izvēlnē IKS(IMD) un tad augšpusē – Importa muitas iestāde. Deklarācijas forma atvērsies, uzklikšķinot uz Izveidot deklarāciju.

Atmuitošanu par maksu iespējams veikt arī ar Latvijas Pasta muitas brokera palīdzību.

 

Avots: www.jauns.lv