Bērna izlaidumā un pirmajā skolas dienā var saņemt apmaksātu brīvdienu

Daudz vecāku bērna skolas vai bērnudārza izlaidumā savā darba vietā lūdz brīvu dienu, tomēr valsts un pašvaldību iestādēs likums ļauj gan izlaiduma dienu, gan skolas sākšanu darbiniekam piešķirt kā apmaksātu brīvdienu. 

 

FOTO: Shutterstock.com

Labklājības ministrijā atgādina, ka brīvu, apmaksātu dienu izlaidumā, vienalga, vai tas ir dārziņa vai skolas izlaidums, var saņemt ikviens strādājošs vecāks. To paredz Darba likuma 151 pants, kas nosaka, ka papildus atvaļinājuma diena pienākas ikvienam, kam ir bērni.

"Darbiniekam, kuram ir bērni vecumā līdz 14 vai 3 līdz 14 gadiem, trīs vai viena diena, šis ir gadījums, kad var izmantot šo papildu dienu," skaidro Valsts darba inspekcijas Darba tiesību nodaļas vadītāja Mārīte Noriņa.

Tiem, kas strādā publiskajā sektorā, Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums ļauj pieteikt apmaksātu atvaļinājuma dienu tieši izlaiduma svinībām, raksta portāls LSM.lv

"Publiskais sektors, valsts un pašvaldību iestādes, kur ir iespēja darbiniekiem, kuriem ir bērni, piešķirt papildu atvaļinājumu, bet tas ir atkarīgs no iestādes budžeta," stāsta ministrijas pārstāve Ineta Vjakse.

Reklāma
Reklāma

Likums par publiskajā sektorā strādājošo atalgojumu nosaka, ka institūcija tai piešķirto finanšu līdzekļu ietvaros darbiniekam paredz vienu apmaksātu brīvdienu pirmajā skolas dienā, ja bērns uzsāk mācības pirmajā, otrajā, trešajā vai ceturtajā klasē un vienu apmaksātu brīvdienu izlaiduma dienā, ja izglītības iestādi absolvē darbinieka bērns vai pati amatpersona.  

Visu rakstu var izlasīt portālā LSM.lv