Lielā Talka aicina savāktos atkritumus uzreiz šķirot

Šogad Lielā Talka notiks 27. aprīlī, un tajā cilvēki ne tikai tiek aicināti vākt atkritumus, bet iet vienu soli tālāk – tos vācot, šķirot. 

Šogad zilajos maisos vāksim visa veida plastmasu, bet baltajos - pārējos atkritumus.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šogad zilajos maisos vāksim visa veida plastmasu, bet baltajos - pārējos atkritumus.

Šķirošana, vācot atkritumus, šogad ieviesta, lai veicinātu izpratni par plastmasas piesārņojumu, tās kaitīgo ietekmi uz vidi un izpratni par plastmasu kā videi bīstamu atkritumu, kas rada augsnes piesārņojumu un siltuma akumulāciju augsnē un ūdeņos. Tā kā atkritumu šķirošana, papildus līdzšinējajai atkritumu vākšanai, ir liels solis – ir svarīgi, lai tehniskā izpilde - atkritumu pārvietošana un atstāšana tiem paredzētajās vietās, noritētu gludi. Par to jau vairāku gadu garumā Lielās Talkas ietvaros rūpējas vides pakalpojumu uzņēmums “Clean R”, kā arī globālais tirgus līderis loģistikas nozarē – “DHL Latvia”. 

Valerijs Stankevičs, “Clean R” izpilddirektors: “Arī šogad esam Lielās Talkas atbalstītāji un nodrošinām tehnisko izpildi – nodrošinot visu talkas atkritumu izvešanu no Rīgas, Pierīgas un vairākiem Latvijas novadiem uz poligoniem. Ir skaidrs, ka ir jāiet soli tālāk, aicinot sabiedrību ne tikai aktīvi talkot, bet arī veicinot izpratni par to, kā rūpēties par apkārtējo vidi visa gada garumā, ne tikai Lielās Talkas dienā. Tā, piemēram, uzstādīt sev mazus mērķus visa gada garumā – mazāk pirkt nevajadzīgas lietas, domāt par iepakojumu, šķirot kaut vai dažas atkritumu frakcijas, mežā pamanītu pudeli paņemt līdzi. Liela atbildība par apkārtējās vides veidošanu jāuzņemas arī uzņēmumiem. Mūsu uzņēmumā paredzētas vairākas aktivitātes: pirms Lielās Talkas nedēļā uzņēmums dāvina 75 velosipēdus tiem uzņēmuma darbiniekiem, kuri ir izteikuši vēlmi un apņēmību tos izmantot ikdienā, tāpat uzņēmuma darbinieki ir pieņēmuši visā pasaulē plašu popularitāti guvušo #trashtag izaicinājumu un pašu spēkiem apņēmušies sakopt 75 piegružotas vietas dažādos Latvijas reģionos,” uzsver V. Stankevičs.

 

Šogad varētu uzstādīt sev mazus mērķus visa gada garumā – mazāk pirkt nevajadzīgas lietas, domāt par iepakojumu, šķirot kaut vai dažas atkritumu frakcijas, mežā pamanītu pudeli paņemt līdzi. 

Reklāma
Reklāma


Artis Dzenis, DHL Latvia Importa Eksporta nodaļas vadītājs, Lielās Talkas sadarbības projekta koordinators: “Ja talkas mērķis ir padarīt mūsu valsti par tīrāko, sakoptāko vietu pasaulē un palīdzēt dabai atveseļoties, tad katram, kas dzīvo Latvijā, ir jārod veids iesaistīties. No Lielās Talkas pirmsākumiem mēs aicinām kolēģus rīkoties - esam strādājuši gan uzņēmuma apkaimē, gan sadarbībā ar mūsu pašvaldību, gan arī individuāli tuvāk savām mājām, esam vākuši atkritumus un būvējuši žogu ap skudru pūzni. Ir tik daudz dažādu veidu, kā mīlēt savu zemi un katram no šiem veidiem ir savi plusi, kas palīdz izpildīt mērķi, bez tam - kopīgs darbs vieno un izglīto. Domāju, ka ir ļoti svarīgi ar prieku darīt to, kas vislabāk sanāk. “DHL Latvia” vislabāk izdodas loģistika, un tādēļ mēs jau desmito gadu atbalstām talku, piegādājot atkritumu maisus visām pašvaldībām. No sirds ceru, ka drīz pienāks laiks, kad mūsu sabiedrība kļūs vesela un atkritumu vākšana būs vismazākais no Lielās Talkas darbiem.”

Šogad zilajos maisos vāksim visa veida plastmasu, bet baltajos - pārējos atkritumus. Maisus bez maksas varēsi saņemt 27. aprīlī ikvienā http://www.talkas.lv  reģistrētajā talkas norises vietā pie talkas atbildīgā vai koordinatora!

10 gadu garumā Lielajā Talkā kopumā ir piedalījušies aptuveni 500 000 dalībnieku, un talkojuši latvieši ir arī citās pasaules valstīs. Atkritumu daudzums ir vairāk nekā par pusi samazinājies, salīdzinot ar 2008. gadu; 2018. gada talkā tas jau bija samazinājies uz pusi, salīdzinot ar 2017. gadu.