Par zīdaiņa piekaušanu tēvam – 4 gadu cietumsods

Rīgas rajona tiesa piespriedusi brīvības atņemšanu uz četriem gadiem tēvam, kurš piekāvis savu bērnu, vairākās vietās ielaužot viņa galvaskausu. Par vainīgu cietsirdīgā attieksmē pret cietušo zīdaini tiesa atzinusi arī bērna māti. Māte tiesas spriedumam nepiekrīt un sola to pārsūdzēt.   

 

FOTO: Edgars Runcis, mammam.lv/tetiem.lv

Vasaras izskaņā tiesā nonāca lieta par miesas bojājumu nodarīšanu trīs mēnešus vecam zīdainim. Apsūdzība uzskatīja, ka tēvs vainojams vardarbībā pret bērnu, bet abi vecāki vainojami cietsirdīgā attieksmē - vairāk nekā diennakti pēc traumas bērns netika nogādāts pie ārsta.

Lai krimināllieta par zīdaiņa piekaušanu nonāktu tiesā, bija nepieciešami vairāk nekā pieci gadi.

Nepilnu pusgadu pēc pirmās tiesas sēdes pirmās instances tiesa ir nolasījusi spriedumu, un tas ir notiesājošs.

Tiesneses Ilonas Ozoliņas-Kļaviņas praksē šī bija pirmā lieta, kad nācās iztiesāt vardarbību pret zīdaini, kura veselībai nodarītas nopietnas sekas.

Tā kā lieta izskatīta slēgtā sēdē, tiesnese bija lakoniska. Viņa norādīja – tēvam piespriesti 4 gadi reālas brīvības atņemšanas un trīs gadi probācijas uzraudzības. Mātei – nosacīta brīvības atņemšana uz 2 gadiem, kā arī probācijas uzraudzība 2 gadus.

“Iztiesāšanas laikā šo abu apsūdzēto vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā tika pierādīta, līdz ar ko tika attiecīgi pieņemts šāds nolēmums – notiesājošs,” sacīja tiesnese.

Reklāma
Reklāma

Prokuratūrā pēc saīsinātā tiesas sprieduma nolasīšanas pauda apmierinājumu.

Bērna tēvs telefonsarunā atteicās komentēt spriedumu. Māte nolēmusi tiesas noteikto sodu pārsūdzēt. Pašai piespriesto sodu viņa uzskata par bargu, bet bērna tēvam piespriesto par maigu. Bērna piekaušana kļuva par iemeslu attiecību izjukšanai.

“Es domāju, ka tas ir par maz viņam. Jo nu pēc tās traumas, ko viņš izdarīja trīs vietās, galvaskausa plīsumu bērnam zīdaiņa vecumā, to nevarēja netīšām izdarīt,” sacīja māte.

Visu sižetu var noskatīties šeit: