Drīzumā iznāks latviešu psiholoģes Vitas Kalniņas grāmata par attiecību veidošanu ar bērniem

Ko nozīmē būt emocionālās attiecībās ar bērnu jau grūtniecības laikā? Vai abiem vecākiem ir iespējams sākt veidot attiecības ar mazuli jau no brīža, kad viņi saprot, ka gaida bērniņu? Un kāpēc tas vispār ir būtiski? Pēdējās dekādēs šo tēmu izprašanai gan sabiedrībā, gan zinātnē tiek veltīts daudz uzmanības, bet līdz šim Latvijā par to nebija pieejama plaša informācija

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Oktobra sākumā iznāks psiholoģes un ģimenes psihoterapeites Vitas Kalniņas grāmata “Pirmās attiecības cilvēka dzīvē”. Tajā autore skaidros, kam ir būtiski pievērst uzmanību no mazuļa ieņemšanas brīža līdz 6 mēnešu vecumam. Jo vecāku un mazuļa attiecības cilvēka dzīves pirmajos mēnešos būtiski ietekmē, kāda veidosies bērna personība. Cik drošs, par sevi pārliecināts un laimīgs augs cilvēks. Nozīme ir visam – mātes attieksmei pret sevi un bērnu grūtniecības laikā, vecāku savstarpējai saskaņai, pašai piedzimšanai, mazuļa fiziskajam un emocionālajam kontaktam ar mammu uzreiz pēc piedzimšanas un turpmākajos mēnešos. 

Grāmata “Pirmās attiecības cilvēka dzīvē” būs viena no šobrīd retajām grāmatām, kurās kopā būšana ar bērnu apskatīta arī mūsu nācijas un tās vēstures kontekstā. 

Vita Kalniņa Pirmās attiecības cilvēka dzīvēLai gan zinātnē par šīm tēmām runā jau pus gadsimtu, daudzus joprojām pārsteidz, ka ir nozīme tam, kā mēs piedzimstam. Gadsimtus ilgušās pārliecības, ka jaundzimis bērns neko nejūt un, pat ja jūt, vēlāk neatceras, tāpēc tam nav nozīmes, joprojām ir dzīvas. Šie uzskati ir maldīgi – tas, kā mēs jūtamies dzimstot, uzreiz pēc tam un visu zīdaiņa vecumu, ietekmē mūsu tālāko attīstību. 
Turklāt līdzīgi kā mazulis dzimst fiziski, savā ziņā šajā laikā psihiski dzimst arī mamma un tētis. Tās ir milzīgas pārmaiņas sievietes un vīrieša dzīvē. Ko tas īsti nozīmē viņiem? Kas notiek ar pāri un viņu attiecībām? Kā šo pāreju visveiksmīgāk realizēt? Arī par to visu detalizēti varēs izlasīt Vitas Kalniņas darbā.
Grāmata “Pirmās attiecības cilvēka dzīvē” būs viena no šobrīd retajām grāmatām, kurās kopā būšana ar bērnu apskatīta arī mūsu nācijas un tās vēstures kontekstā. Iespējams, ka topošajiem un esošajiem vecākiem, kas dzimuši un auguši Padomju Savienībā, kā arī neilgi pēc tās pastāvēšanas beigām, grāmata kalpos par dziļāku sevis izpratnes avotu. “Pirmās attiecības cilvēka dzīvē” būs vērtīga lasāmviela gan mammām, gan tētiem, un, jo īpaši, tiem pāriem, kas ir ieņēmuši vai vēl tikai gatavojas ieņemt bērniņu. Grāmata būs noderīga arī dažādu profesionālo nozaru pārstāvjiem – vecmātēm, medicīnas māsām, ģimenes ārstiem, pediatriem, psihologiem, psihoterapeitiem, psihiatriem, neirologiem, fizioterapeitiem u.c.

Iespējams, ka topošajiem un esošajiem vecākiem, kas dzimuši un auguši Padomju Savienībā, kā arī neilgi pēc tās pastāvēšanas beigām, grāmata kalpos par dziļāku sevis izpratnes avotu.

Reklāma
Reklāma


Autore Vita Kalniņa ir psiholoģe un ģimenes psihoterapeite, “Ģimenes psiholoģijas centra LĪNA” dibinātāja un četru bērnu mamma. Vitai ir bagāta pieredze darbā ar vecākiem un mazuļiem, palīdzot risināt grūtības, kas rodas bērniņu gaidot un arī pēc viņa piedzimšanas, piemēram, ja mazulis ļoti bieži naktī mostas, daudz raud vai atsakās ēst, un citās situācijās. Vita Kalniņa arī māca un darbā atbalsta PEP mammas un dūlas, kā arī lasa lekcijas dažādiem speciālistiem Rīgas Stradiņa universitātē.
Zināšanas un izglītību vecāku un bērnu attiecību psiholoģijā un psihoterapijā Vita ir ieguvusi gan Latvijā, gan Vācijā. Grāmatas autorei ir LU iegūts sociālo zinātņu maģistra grāds psiholoģijā ar specializāciju klīniskajā psiholoģijā, viņa ir apguvusi Sistēmisko ģimenes terapiju un ir Latvijā sertificēta psihoterapijas speciāliste. Brēmenē, Vācijā apguvusi EEH (uz ķermeni orientēta piesaisti veicinoša psihoterapijas metode), arī šobrīd autore turpina izglītoties, apgūstot zīdaiņu un vecāku integratīvo terapiju.
Vairāk par grāmatu, tās iznākšanu, iepriekšpārdošanu un tirdzniecības vietām iespējams uzzināt ģimenes psiholoģijas centra “Līna” mājas lapā: www.lina.lv un Vitas Kalniņas mājas lapā: www.vitakalnina.lv 
Grāmata grāmatnīcās būs nopērkama jau oktobra sākumā!