Ne tikai acu vingrojumi! Ieteikumi redzes atjaunošanai + aicinājums uz bezmaksas atvērto nodarbība Liepājā

Daudzi ir dzirdējuši, ka redzi var noturēt vai uzlabot ar acu vingrojumu palīdzību un ka svarīgi acis atpūtināt. 

FOTO: Shutterstock.com

Taču tā ir tikai neliela daļa, kas palīdz uzlabot acu veselību, jo ir vajadzīgs arī darbs ar mugurkulu, locītavām, lai uzlabotu galvas apasiņošanu. Populārajā Norbekova metodē ir virkne tēlaino, sajūtu un gribasspēka vingrinājumu, kas palīdz redzes un acu veselības uzlabošanā, stāsta Norbekov.lv redzes atjaunošanas kursu vadītāja Svetlana Sapožņikova no Maskavas.

Viņa vadīs redzes atjaunošanas kursus Liepājā. 3. augustā notiek atvērtā nodarbība, kuru var apmeklēt bezmaksas, Kūrmājas prospektā 7 no pulksten 10.00.-13.00.

 

Daži no principiem, ko ievērot, lai acu veselību noturētu un uzlabotu.

Acu atpūtināšana un maiga sildīšana ar rokām
Daudzas acu slimības ietekmē acu sasprindzinājums – šādā stāvoklī acu muskuļi traucē notikt labai asinscirkulācijai un tādēļ ir apgrūtināta barības vielu piegāde tām un nevajadzīgo vielu izvadīšana.

Kas ir pretējais sasprindzinājumam? Atslābināšanās. Acu atslābināšana palīdz paplašināt asinsvadus un nodrošina acīm un galvas smadzenēm nepieciešamo asinsrites kvalitāti, stimulē redzes un tīklenes nervus. Acu un vispār visa organisma atslābināšana uzlabo psihoemocionālo stāvokli, normalizējot elpošanu (tā kļūst lēnāka un dziļāka), kas arī ietekmē redzi.

“Acīm vajadzīgs tā saucamais palmings – tā ir atpūta acīm. Palminga laikā saberzē plaukstas nelielā attālumā no sejas, lai tās kļūtu siltas un it kā kausiņu veidā uzliek uz aizvērtām acīm (nepiespiežot), radot tumsu. Palmings ir acu muskuļu atslābināšana un vienlaikus nervu šūnu aktivizēšana. Tā laikā tiek atslābināti visi saspringušie acu muskuļi. Tajā pašā laikā rodas jauni spēki redzes un tīklenes nervos, uzlabojas asinsrites, asinsvadi attīrās,” skaidro pasniedzēja Svetlana Sapožņikova.

Skatīšanās tālumā
Senos laikos cilvēki nenēsāja brilles un nelasīja tuvumā, nerakstīja. Viņu uzdevums bija, piemēram, izsekot medījumam. Viņi bieži skatījās tālumā. Mūsdienās mēs bieži vien skatāmies tuvumā – datorā, televizorā, grāmatā… Acis ir nepārtrauktā spriedzē un redze tālumā pakāpeniski pasliktinās. Lai palīdzētu savam dvēseles spogulim, pietiek ja neilgi, bet bieži paskatāmies tālumā. Biežāk novērsiet acis no monitora, paskatieties laukā pa logu vai uz puķēm vāzē, vai vienkārši tālumā. Ar pāris sekundēm pietiek, lai actiņas atslābinātos.


Svaigs gaiss un saule
Svaigs gaiss un saule ir absolūti nepieciešami visai mūsu veselībai, tostarp acu labsajūtai. Acīm nepieciešams skābeklis. Daudzi cilvēki dzīvo nevēdinātās istabās un neventilētās telpās, todas acu nogurums, zūd pat acu mirdzums.

Lai mainītu šo stāvokli, ieteicams izmantot tālāk aprakstīto vingrinājumu, iesaka redzes uzlabošanas kursu pasniedzēja: izejiet svaigā gaisā vai atveriet logu un no sākuma 1) dziļi ieelpojiet; 2) aizturiet elpu uz pāris sekundēm; 3) izelpojiet nelielām “porcijām”, bet ar spēku, lūpas turot tūtiņā. Izpildiet vingrinājumu viegli un nepiespiesti.
Laiku pa laikam atslābinieties, veicot dziļas ieelpas un izelpas aizvērtām acīm.

Rūpes par sprandu, mugurkaulu un locītavām.
Ir virkne vingrojumu, kas palīdz iekustināt visas locītavas. Lūk, daži no tiem, kas domāti sprandas daļai. 
 

Reklāma
Reklāma

Spalviņu tīrīšana
Šo vingrinājumu var veikt gan stāvus, gan sēdus. Nolieciet zodu uz leju un slīdiniet uz galvu virzienā uz nabas pusi. Nedaudz atslābiniet galvu (neatgriežoties pilnībā sākotnējā stāvoklī) un virziet galvu vēl uz leju, it kā jūs būtu putns, kurš tīra spalviņas. Sprandas rajonā vajadzētu rasties patīkamai pavilkšanai, bet ne sāpēm. Lēnām (lēnām, līgani!) atgriezieties sākotnējā stāvoklī.


Bruņurupucis
Paceliet nedaudz uz augšu zodu un kā bruņurupucis “ievelciet” galvu kaklā/plecos un tad “izbāziet ārā” – paceliet augšup. Un tā vairākas reizes. Līgani. Izbaudiet katru kustību ar prieku. Pasmaidiet – tad no vingrinājumiem ir daudz lielāks ieguvums.


Pastiepšanās uz sāniem
Nolieciet galvu (bet negrieziet) pret labo plecu, it kā mēģinot ausi nolikt atpūsties uz pleca. Taču dariet tikai tik, lai rastos patīkama pavilkšanas sajūta. To pašu izdariet uz otru pusi.

Redzes atjaunošanas kursos iemāca kompleksu pieeju acu veselības uzlabošanai. Bezmaksas atvērtā nodarbībā notiks Liepājā. 3. augustā no pulksten 10.00.-13.00. Kūrmājas prospektā 7. 


Novērots, ka kursu laikā uzlabojas redze, paplašinās redzes lauks, uzlabojas acu veselība, mazinās vai pāriet sāpes, palielinās kustību amplitūda, uzlabojas emocionālais stāvoklis u.c.

Latvijā zināma Mirzakarīma Norbekova grāmata “Muļķa pieredze jeb kā atgūt redzi un tikt vaļā no acenēm”.