ASV vecāki tiesas ceļā dzen dēlu ārā no mājas. Arī Latvijā ap 60 000 vīriešu dzīvo ar mammam

ASV medijos izskanējusi ziņa, kāds pāris vērsies tiesā, lai izliktu no mājām savu 30 gadus veco dēlu. Viņš pieprasa vismaz trīs mēnešus laika, lai izvāktos. Sabiedriskās domas izpētes centra "Pew Research Center" aptauja liecina, ka 2016. gadā ASV gandrīz trešā daļa jauno cilvēku vecumā no 18 līdz 34 gadiem dzīvoja kopā ar vecākiem. Latvijā statistika ir sekojoša - pēc 2013. gadā Centrālās statistikas pārvaldes tautas skaitīšanas dati liecina, ka pie vecākiem joprojām dzīvo aptuveni 62 000 vīriešu un 28 000 sieviešu, kas jau sasnieguši 30 gadu vecumu.

 Tūkstošiem pieaugušu cilvēku arī Latvijā ir iestrēguši pusaudžu vecumā.

FOTO: Shutterstock.com

Tūkstošiem pieaugušu cilvēku arī Latvijā ir iestrēguši pusaudžu vecumā.

Maikls Rotondo, kurš joprojām dzīvo vecāku mājās Ņujorkas štatā, apgalvo, ka nav nekāds slogs vecākiem, kuri nenodrošinot viņu ar ēdienu un nemazgājot viņam veļu.
Piedāvā izvākšanās pabalstu

“Mēs nerunājam, mēs nemaisāmies viens otram pa kājām,” saka Rotondo. “Es tikai vēlos saprātīgu daudzumu laika, lai izvāktos, ņemot vērā faktu, ka es tiešām nebiju gatavs sevi atbalstīt brīdī, kad saņēmu paziņojumu par izlikšanu.”

Saprātīgs daudzums laika viņa izpratnē ir pusgads, bet vecāki uzskata citādi un vēlas, lai viņš izvācas uzreiz. Vecāki arī piedāvājuši dēlam 1100 dolāru (840 eiro) jaunas mājvietas atrašanai.

Intervijā telekanālam CNN Rotondo atzinis, ka atmosfēra mājās ir “ļoti saspringta” un “ļoti dīvaina”. “Es aiziešu, man tur nepatīk dzīvot, bet man vajadzīgs saprātīgs daudzums laika,” klāsta  Rotondo, piebilstot, ka viņam ir plāns, kā nodrošināt sev iztiku, taču tas nav īstenojams vienā dienā.
Pārsūdzēs spriedumu

Vecāku advokāts tiesā paudis, ka viņa klientiem nav pienākums atbalstīt dēlu, jo viņš jau sen pārsniedzis 21 gada vecumu, piebilstot, ka pilngadības vecums turklāt ir 18 gadu. Tiesnesis piekrita vecākiem un akceptēja Rotondo izlikšanu.

Rotondo nosoda tiesas lēmumu un paziņojis, ka to pārsūdzēs, ja vecāki nedos viņam vismaz trīs mēnešus laika, lai izvāktos. “Es nesaprotu, kādēļ tiesnesis vēlas izmest cilvēkus uz ielas,” sūrojas Rotondo.

Reklāma
Reklāma


Kā ir Latvijā
Demogrāfs Ilmārs Mežs uzskata, ka šāda situācija ir uztraucoša. Par jauniešiem vecumā līdz 20 gadiem ir skaidrs, ka bez vecāku palīdzības vēl neiztikt, taču, ja pieauguši vīrieši joprojām izvēlas dzīvot kopā ar mammu un tēti, pamats uztraukumam par demogrāfiskās situācijas stabilitāti Latvijā ir ļoti liels.“Ja šie vīrieši dzīvo pie mātes, ir loģiski, ka viņiem nav savas sievietes, tāpēc arī bērnu radīšana nav aktuāla. Nevarētu teikt, ka visi šie vīrieši dzīvo celibātā, viņiem vienkārši nav izveidojusies atbildības izjūta un vēlme veidot savu ģimeni – radīt bērnus. Būtu normāli, ja šīs vecuma grupas vīrieši būtu tēvi, nevis tikai dēli savām mammām,” izteicies demogrāfs.

 

Informācija no portāla Jauns.lv