Cietušo tiesībām veltītajās Advokatūras dienās var saņemt bezmaksas konsultācijas visā Latvijā

Lai rosinātu sabiedrības izpratni par savām tiesībām, no 12. līdz 16. martam vairāk nekā 100 zvērināti advokāti Advokatūras dienās iedzīvotājiem visā Latvijā sniegs bezmaksas juridiskās konsultācijas, īpašu uzmanību veltot cietušo tiesību skaidrošanai.

Visvairāk advokātu šajā nedēļā būs Rīgā, kā arī bezmaksas konsultācijas tiks nodrošinātas arī reģionos

FOTO: Shutterstock.com

Visvairāk advokātu šajā nedēļā būs Rīgā, kā arī bezmaksas konsultācijas tiks nodrošinātas arī reģionos

“Latvijas likumdevējs ir paredzējis noziedzīgā nodarījumā cietušajam iespēju pretendēt valsts atbalstam brīdī, kad ir noteikts cietušā statuss. Tomēr pieredze rāda, ka nereti pati persona neapzinās, ka varētu tikt atzīta par cietušo ne vien fizisku pāridarījumu un nopietnu noziegumu rezultātā, bet arī citās dzīves situācijās – vardarbība internetā, satiksmes negadījumi, mantiski zaudējumi, pazemošana, autortiesību pārkāpumi – visos šajos gadījumos otrā pusē ir kāds cietušais,” norāda Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs un zvērināts advokāts Jānis Rozenbergs. “Nepārzinot tiesību aizsardzības un atbalsta iespējas, kā arī priekšnoteikumus tam, lai persona tiktu atzīta par cietušo, var tikt kavēta palīdzības saņemšana, kad tā nekavējoties ir nepieciešama.”

Cietušo atbalstam gan pirms procesuālā statusa piešķiršanas, gan pēc tā pastāv dažādi palīdzības mehānismi, tomēr, pat iegūstot cietušā procesuālo statusu, bieži vien netiek izmantotas iespējas papildus pieprasīt kaitējuma kompensāciju saskaņā ar Kriminālprocesa un Civilprocesa likumu. “Pēc Juridiskā palīdzības administrācijas veiktās aptaujas datiem* pērn vien 38% no noziedzīgos nodarījumos cietušajiem pieprasījuši kaitējuma kompensāciju kriminālprocesā, civilprocesā un līdzīgā apmērā (39%) saņēmuši medicīnisko, psiholoģisko vai cita veida palīdzību,” stāsta Juridiskās palīdzības administrācijas Juridiskās nodaļas vadītāja Iveta Laicāne.

 

Pieredze rāda, ka nereti pati persona neapzinās, ka varētu tikt atzīta par cietušo ne vien fizisku pāridarījumu un nopietnu noziegumu rezultātā, bet arī citās dzīves situācijās – vardarbība internetā, satiksmes negadījumi, mantiski zaudējumi, pazemošana, autortiesību pārkāpumi

Savukārt no bezmaksas informatīvā atbalsta tālruņa 116006 „Palīdzības dienests noziegumu upuriem” sniegto konsultāciju virzieniem iezīmējas nepietiekama sabiedrības izpratne par situācijām, kurās var vērsties pēc cietušo atbalsta pakalpojumiem. “Aizvadītā gada sniegto konsultāciju statistika rāda, ka lielākoties iedzīvotāji pēc palīdzības vēršas vardarbības gadījumos (74% no sniegto konsultāciju apjoma), tikmēr konsultācijas citās situācijās sniegtas salīdzinoši maz – par huligānismu 7%, ceļu

satiksmes negadījumiem 3%, krāpšanu 2%, zādzībām 1%.”

“Šis būs devītais Advokatūras dienu gads, un nemainīgi to mērķis ir ar bezmaksas konsultāciju palīdzību iedrošināt cilvēkus spert pirmo soli tiem sasāpējušu jautājumu risināšanā. Pievēršoties cietušo tiesībām, šajā reizē vēlamies uzsvērt, ka katram ir būtiski zināt savas galvenās tiesības kā cietušajam, lai nonākot attiecīgā situācijā, spētu tās izmantot,” norāda Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētāja vietniece un zvērināta advokāte Guna Kaminska. “Kā vienmēr jo īpaši aicinām konsultācijas izmantot iedzīvotājus, kuri līdz šim atlikuši vēršanos pie advokāta materiālu apstākļu vai citu ierobežojumu dēļ. Tāpat arī vēršam uzmanību tam, ka padomu varēs saņemt ne tikai cietušo tiesību, bet arī īres un mājokļa tiesību, apsaimniekošanas, ģimenes, mantojuma tiesību, parādsaistību, darba tiesisko attiecību un citās jomās, atbilstoši advokāta specializācijai.”

Reklāma
Reklāma

 

Visvairāk advokātu šajā nedēļā būs Rīgā, kā arī bezmaksas konsultācijas tiks nodrošinātas reģionos, piemēram, Liepājā, Daugavpilī, Rēzeknē, Smiltenē, Jēkabpilī un citviet. Lai palīdzētu atrast advokātu sev tuvākajā vietā, Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas mājaslapā izveidota konsultāciju meklēšanas funkcija. Mājaslapā www.advokatura.lv iedzīvotāji aicināti ielūkoties atkārtoti, ņemot vērā, ka arī advokāti konsultāciju sniegšanai vēl turpina pieteikties un aktuālais advokātu saraksts tiek pastāvīgi atjaunots.